Salon Syty valitsi viime keskiviikkona vuoden 2022 vapaaehtoiseksi Eila Sipposen. Valintaperusteena oli Sipposen pitkä ja monipuolinen ura vapaaehtoisena Salon näkövammaiset ry:ssä. Syty on valinnut aiemmin vuoden vapaaehtoisen kymmenisen kertaa.
-Valinta vuoden vapaaehtoiseksi tuntuu ihan uskomattomalta. Kun toiminnanjohtaja Veera Hälli luetteli valintaperusteita, tuntui että voivatko ne olla tottakaan, huokaa Sipponen.
Sipponen on nuoresta pitäen harrastanut ompelemista, niinpä hän on vetänyt askartelupiiriä näkövammaisissa. Hän kertoo pyrkivänsä siihen että jokainen piiriin osallistuva pystyisi tekemään jotain.
-Askartelutöiden suunnittelu ei ole aivan yksinkertaista, kun osallistujilla on erilaisia näkövammoja, hän toteaa.
Näkövammaisyhdistykseen Sipponen löysi tiensä 25 vuotta sitten menetettyään näön oikeasta silmästään. Hän kertoo kuitenkin tehneensä jonkinlaista vapaaehtoistyötä koko ikänsä.
-Nuorempana autoin isoäitejäni ja myöhemmin vielä tätiäni. Minulla oli aikaa ja hyvät välit sukulaisten kanssa. Olin sellainen mummon tyttö.
Sipponen pitää huolta omasta jaksamisestaan tekemällä vapaaehtoistyötä vointinsa mukaan.
-Ommellessa ja neuloessa minulla on hyvät apuvälineet. Ja onhan niitä monenlaisia rajoituksia ja ohjeita mitä ei saa tehdä. Joskus tuntuu että ei saisi tehdä muuta kuin istua kotona ja itkeä tihrustaa, pohtii Sipponen.
Vapaaehtoistyön merkitys on Sipposelle suuri, hänestä tuntuu hyvältä kun saa jotain näkyvää aikaan. Lisäksi Sipponen yrittää välttää kotona nyhjöttämistä.
-Olen aina valmis keksimään ja tekemään jotain uutta. Jo äitini opetti minulle että jos ihminen ei osaa tehdä jotain, niin sitten täytyy opetella, muistuttaa Sipponen.
Vapaaehtoistyö on Sipposen mukaan tärkeää, sillä on paljon ihmisiä joilla ei olisi mitään mielekästä tekemistä päivisin ilman vapaaehtoistyötä.
-Ja nykyajan meininki on sellainen, että ihmiset ovat yksinään omassa tuvassaan, eikä tunneta edes saman talon asukkaita, hän sanoo.
Vapaaehtoistyötä harkitseville Sipponen haluaa sanoa, että alkuun voi päästä esimerkiksi erilaisten vapaaehtoistyöhön liittyen kurssien kautta. Itse hän kokee vapaaehtoistyön kuuluvan omaan elämäänsä niin olennaisesti, että se on osa häntä.
-Jos jostain olen joutunut luopumaan, niin paljon enemmän olen saanut takaisin. Meillä on todella hyvä porukka näkövammaisten yhdistyksessä ja martoissa myös, summaa Sipponen.
Syty ry:n toiminnanjohtaja Veera Hälli kertoo, että Syty on Salon seudulla toimivien potilasjärjestöjen yhteinen yhdistys. Sytyn jäseninä toimii 36 potilasjärjestöä.
–Yhdistysten jäsenet voivat käyttää Sytyn tiloja ja lisäksi tarjoamme jäsenillemme koulutusta, luentoja ja erilaisia vapaaehtoisten virkistystapahtumia.
Hällin mukaan Syty ajaa yhteisesti jäsenjärjestöjensä etua ja asioita laajemmaltikin
-Muistuttelemme kaupungin päättäjiä ja hyvinvointialueen hallintoa näistä pienistä paikallisyhdistyksistä ja niiden tärkeydestä, etteivät ne pääse unohtumaan esimerkiksi tällä hetkellä ajankohtaisen Sote-uudistuksen tiimellyksessä, hän kertoo.
Hällin mukaan vapaaehtoistyöllä on yhteiskunnallinen ja taloudellinen merkitys, kun mietitään kuinka paljon työtunteja vapaaehtoiset tekevät.
-Ja kuinka paljon se maksaisi yhteiskunnalle jos nyt vapaaehtoistyönä tehtävät tunnit tehtäisiinkin palkkatyönä, Hälli pohtii.
Vapaaehtoistyö on Hällin mukaan suomalaisiin sisäänrakennettu tapa toimia, että halutaan olla avuksi.
-Ja halutaan itsekin kuulua johonkin, osallistua ja kantaa oma kortemme kekoon. Vapaaehtoistyön tekeminen antaa paljon ihmiselle, Hälli toteaa.
Kirsi Kainulainen