Yli tuhannen laulajan virtuaalikuorossa mukana salolaisvahvistuksia

Martina Vara

Virtuaalikuorossa ja Pidä huolta -videolla mukana olleet salolaiset Sari Kaven Ja Maare Akkola pysähtyivät hetkeksi yhteiskuvaan.

Helsinkiläisen showkuoro Aventurin taiteellinen johtaja Miika Granholm päätti tarttua toimeen kun Aventurin perinteiset harjoitukset päättyivät koronarajoitusten vuoksi.
–Mietittiin mitä voitaisiin tehdä kokoontumatta samaan tilaan. Päätettiin tehdä musiikkivideo Virtuaalikuoron-muodossa, kunkin omasta kodista käsin, ja haastaa muut kuorot ja laulunharrastajat mukaan. Virtuaalikuoro konseptina ei sinänsä ole uusi idea, mutta tässä mittakaavassa sitä ei ole vielä koskaan toteutettu Suomessa. Suomalaisia laulunharrastajia osallistui maan rajojen ulkopuoleltakin kahdestatoista eri maasta ja neljästä eri maanosasta, Pohjois-Suomesta Australian eteläkärkeen ja Israelista Yhdysvaltojen itärannikolle. Se kertoo jotain tilanteen globaalisuudesta , mutta myös laulun ja musiikin yhdistävästä voimasta, Granholm kertoo virtuaalikuoron synnystä.

Kappaleeksi valikoitui Pave Maijasen Pidä huolta ja ensimmäiset osallistujat tavoitettiin Aventurin oman kuoron virtuaalivideon katselijoiden kautta. Myöhemmin projektia varten luotuun suljettuun Facebook-ryhmään alettiin kutsua jäseniä jo mukaan lähteneiden verkostoista. Virtuaalikuoron aikaan saama innostus ja osallistujien määrä yllätti täysin Granholmin.
–Kun aloiteltiin projektia Aventurin kanssa, ajateltiin että saadaan rinnalle ehkä muutama sata laulajaa.
Osallistujia on kaiken kaikkiaan 1 120 laulajaa ja joukossa on runsaasti myös salolaisia.

Sari Kaven on laulanut Leticia-kuorossa kolme vuotta.
–Sain ajatuksen lähteä mukaan kun kuoronjohtaja vinkkasi asiasta Facebookissa. En ole vastaavaa aikaisemmin tehnyt. Kun tutustuin asiaan tarkemmin, ajatus liittymisestä tällaiseen hienoon projektiin tuntui kiinnostavalta joten päätin osallistua. Kuvasin oman videoni poikani huoneessa. Virittelin sinne tasoa puhelimelle ja tabletille, jotta sain toisen laitteen kuvaamaan ja toisesta laitteesta taustanauhan soimaan korvanappiini. Tein varmaan yhdeksän versiota ennen kuin tunsin onnistuneeni niin hyvin, että voisin laittaa tuotoksen eteenpäin. Vaikka teimme yksin oman panoksemme, oli siinä sellainen yhdessä tekemisen meininki, äänialaa S1 eli korkeinta sopraanoa laulanut Kaven kertoo.

Maare Akkola kertoo saaneensa vinkin liittyä virtuaalikuoroon ystävältään.
–Aloitin jo lapsena laulamaan kuorossa ja sen jälkeen uudestaan aikuisiällä Perniön laulusiskoissa. Nyt kuitenkin oli ollut taas hieman taukoa yhdessä laulamisesta ja olinkin jo kovasti kaivannut sitä. Uskon äänen parantavaan voimaan. Laulaminen tuo hyvää mieltä ja terveyttä. Korona-aikana moni asia on erottanut meitä ihmisiä, mutta tilalle on tullut paljon uusia yhdistäviä asioita kuten tämä virtuaalikuoro, toista alttoa laulanut Akkola tiivistää.

Miika Granholm kertoo Virtuaalikuoron toteutuneen lähettämällä osallistujille nuotit oman stemman harjoittelemiseksi sekä apuäänite videoinnin tueksi. Kukin laulaja videoi oman osuutensa parhaaksi katsomassaan rauhalliseksi paikassa. Suosituimpia paikkoja olivat kodeissa sijaitsevat työhuoneet sekä olo- ja makuuhuoneet, mutta studioina toimivat myös saunat, wc-tilat ja autot. Ainoana vaatimuksena osallistumiseen on ollut riittävä laulu- ja nuotinlukutaito.

Granholmin edessä oli hieman suurempi editointi työ mitä hän oli uskaltanut ajatella. Onneksi omasta verkostosta löytyi kuitenkin taitavia apukäsiä.
–Suuret kiitokset kuuluu erityisesti videotiimin Markus Mantereelle, kuoronjohtajakollegalleni Arto Joutsimäelle sekä äänipuolen hommakseen ottaneelle työkollega Max Lapinsuo-Sylwenille, täsmentää Granholm.

Editoinnin vaiheet voisi jakaa viiteen osioon. Ensin videoista irrotetaan ääniraidat, joista editointitiimi alkaa koostaa ja miksata soivaa kokonaisuutta. Seuraavaksi videot muokattiin yksitellen yhtenäiseen formaattiin ja kokoon. Näistä pienistä ruuduista koottiin ensin kuudenkymmenen hengen ruudukoita, jotka lopuksi yhdistettiin ja animoitiin videoeditoinnin viimeisessä vaiheessa.

Miika Granholmin mielestä projekti oli todella opettavainen ja palkitseva. Joitain jatkojalostusideoitakin on jo mielessä, mutta nyt ensin tämä tiimi ottaa hetken happea ennen seuraavia suunnitelmia.

Pidä huolta -kappaleen video julkaistiin 18. huhtikuuta ja on nähtävissä Aventur Showchoirin YouTube-kanavalla.

Jaa uutinen:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Samasta kategoriasta: