
Salolainen Mari Mäkynen valmistui lähihoitajaksi vuonna 2010 erikoistuen opintojen aikana lapsiin ja nuoriin. Hän on tehnyt pitkään töitä päiväkodeissa, ja nuorimman pojan syntymisen jälkeen hän lähti tekemään henkilökohtaisen avustajan töitä. Työn ohessa Mäkynen lähti opiskelemaan Elonaskeleen vauva-akatemiassa vauvahyvinvoinnin ammattilaiseksi. Lokakuussa Mäkynen toteutti pitkäaikaisen haaveen, ja perusti toiminimellä oman yrityksen VauvasiValo. Mäkysen silmissä vauvat ovat sellaisia valo-olentoja, kristallinkirkkaita, puhtaita ihmisen alkuja ja siitä se nimi sitten syntyi.
– Olin miettinyt mitä minä tekisin isona, ja nuorimman lapsen syntymän jälkeen päätös lähteä yrittäjäksi kypsyi pikkuhiljaa. Olen aina ollut luova ihminen, pidän askartelusta, leipomisesta, piirtämisestä ja maalaamisesta, kaikenlaisista käsitöistä ja pyörittelin mielessäni pitkään, lähdenkö vetämään jotain lasten harrastustoimintaa. Olen aina rakastanut vauvoja yli kaiken, ja lapsia yleensäkin. Jo nuorena tyttönä haaveilin, että haluan perustaa perheen heti kun se on mahdollista, kertoo Mäkynen.
Mäkysellä itsellään on 10-, 9- ja 4-vuotiaat pojat. Hän kokee elämäntehtäväkseen vauvojen kanssa työskentelyn ja hän halusi olla tukena vauvan elämän alkumetreillä, opastaa ja tukea perheiden elämää uuden elämän alussa. Palaset ja ajatukset loksahtivat paikoilleen, kun hän löysi netistä akatemian, jonka kautta hän pääsi opiskelemaan vauvahyvinvoinnin ammattilaiseksi. Koulutuksen innoittamana syntyi oma toiminimiyritys.
– Koin, että oman yrityksen perustaminen antaa vapautta itse päättää milloin tehdä työtä, koska teen edelleen avustajan töitä uuden yrityksen rinnalla. Saan valtavasti voimaa siitä, että pystyn auttamaan pientä lasta ja koko perhettä. Kun näkee konkreettisesti, että vauva alkaa voimaan paremmin, tuntuu että omalla työllä on merkitystä, kertoo Mäkynen.
Mäkynen tekee kotikäynteinä vyöhyketerapeuttista vauvahierontaa, vauvan hoivapalvelua ja imetysohjausta, sekä myös äideille vyöhyketerapiaa. Vauvoilla saattaa olla muun muassa refluksia, mahavaivoja tai niskajumeja.
– Hieronnan myötä vauvan olo helpottuu, ja samalla myös vanhempien ja koko perheen olo muuttuu paremmaksi. Hoivapalvelulla helpotan toisen kiireisen äidin arkea, jotta hän pääsee hoitamaan myös omia asioitaan, oli ne sitten kaupassakäynti, kotityöt tai jotain muuta.
Äitiyden ja yrittäjyyden yhdistäminen voi olla välillä kaaostakin, kun tekee monta hommaa yhtä aikaa. Aikatauluttaminen ja tukiverkosto on tärkeää. Arki toimii kuitenkin pääsääntöisesti hyvin, vaikka työvuorot ovat epäsäännöllisiä. Mäkynen jakaa puolisonsa kanssa kotityöt ja joustoa löytyy molemmin puolin, jotta työt saadaan tehtyä.
– Elämä on kuitenkin suhtkoht helppoa ja järjesteltävissä, jotta voi olla yhtä aikaa hyvä äiti ja yrittäjä. Kun on sellainen ikuinen optimisti, että kaikki järjestyy. Optimistisuudella pärjää eteenpäin. Yrittäjänä toiminen ei hidasta äitiyttä, eikä se sulje pois sitä, että voi silti tehdä töitä ja antaa riittävästi aikaa myös perheelle. Tärkeää on arjen organisointi, tarkentaa Mäkynen.
Vapaa-ajalla Mäkynen ylläpitää jaksamistaan ulkoilemalla, tekemällä käsitöitä, tai saunomalla ulkosaunassa. Hän pyrkii pitämään jaksamista yllä hoitamalla myös itseään, käymällä vaikkapa hieronnassa tai erilaisissa hoidoissa. Kun äiti muistaa hoitaa myös itseään, hän jaksaa paremmin myös arjessa ja työssä.
– Äitiydessä on tärkeää, että kuuntelee lapsiaan ja antaa heille aikaa ja on läsnä. Iltaisin kun nuorimmainen on käynyt nukkumaan, käyn yleensä paljon keskusteluja perheen vanhimpien lasten kanssa päivän kuulumisista. Ne ovat tärkeitä hetkiä. Ja kun tekee sellaista työtä, jota rakastaa ja joka antaa itselle iloa, jaksaa myös arjessa paremmin. On tärkeää muistaa, että tekee työtä itseään kiinnostavien töiden parissa. Itselleni vauvojen parissa työskentely antaa niin paljon energiaa, saan olla sisällä sellaisessa ihanassa vauvakuplassa. Tuntuu että teen jotain todella merkityksellistä. Sillä fiiliksellä jaksaa pitkään arjessa, Mäkynen lisää.
Sari Tuomi