Härkälän kartano Somerolla on herännyt kesäkauteensa ja odottaa monipuolisella taide-, kulttuuri- ja elämystarjonnallaan taas uusia kävijöitä.
Kahden perniöläisen taiteilijan, Kaisa-Leena Kaarlosen akvarelli- ja Milja Suvannon posliininmaalausnäyttely on esillä kartanon Kartanogalleriassa kesäkuun puoleen väliin saakka.
Taiteilijat ovat naapuruksia sekä ystävyksiä ja ovat pitäneet yhteisnäyttelyitä aiemminkin. Kaisa-Leena Kaarlonen on omien sanojensa mukaan perniöläinen maaseudun tyttö, joka on lapsesta asti kulkenut ja vaikuttunut ympäristöstään maalla, nauttien metsistä, kallioista, puroista ja kukkakedoista. Näistä muistikuvista ja lapsuuden elämyksistä vaikuttuneena hänen akvarellitöissään näkee luonnon elementtejä eläimistä kasveihin ja maisemiin. Kuvat ovat pehmeitä ja herkkiä, silmälle mieluisia. Työt viestivät osaamista ja taiteilijan omaa herkkää näkemystä.
Kaisa-Leena on kulkeutunut taiteilijan työhönsä oman lastentarhanopettajan ja maatilan emännän töiden ohella, koska on ollut kiinnostunut myös taiteesta ja käsillä tekemisestä. Avoimen yliopiston taidekasvatusopintojen aikana hän osallistui akvarellimaalauskurssille, jonka opettajien kannustamana hän sai sysäyksen myös näyttelytoimintaan. Nykyisin hän pyörittää Galleria Levolaa ja pitää omia akvarellimaalauskursseja. Hänen töitään on ollut monissa kymmenissä yksityis- ja yhteisnäyttelyissä Perniöstä Helsinkiin, Tallinnaan ja Enontekiölle asti.
-Haluan tehdä töistäni mahdollisimman kauniita ja silmää miellyttäviä ja toivon, että näin myös joku muukin ne näkisi. Käyn vuosittain erilaisilla akvarellikursseilla ja tällä hetkellä osallistun kerran viikossa nettikurssille, jota vetää Krista Korpelainen. Professori Nandor Mikolalta sain ohjeen ”Maalaa joka päivä” ja olen siihen pyrkinyt. Se pitää tuntuman sormissa ja maalaus pysyy hallinnassa.
-Saan aiheita luonnosta ja ympäristöstäni ja viime aikoina olen maalannut myös muotokuvia, kertoo Kaisa-Leena.
Milja Suvanto on eläkkeellä oleva puutarha-alan yrittäjä ja sivutoiminen posliininmaalauksen opettaja Perniön kansalaisopistossa ja Dragsfjärdissä. Posliininmaalauksesta hänellä on kokemusta lähes 35 vuoden ajalta. Hän on suorittanut myös posliininmaalauksen mestaritutkinnon. Hänen töitään on ollut esillä muun muassa yhdessä omien oppilaiden töiden kanssa Salossa ja Perniössä.
Miljan työt ovat posliinitaidetta ja niissä näkee ammattilaisen osaamisen. Posliininmaalaus on monivaiheista sisältäen useita maalaus- ja polttokertoja. Työn valmistumisen näkee pikkuhiljaa ja yhtäjaksoisestikin tehden työn valmistuminen voi kestää jopa pari viikkoa.
-Posliininmaalaukseen tarvitaan hyvälaatuista posliinia, parasta on saksalainen, myös japanilainen on hyvää, lasitteen pitää kuitenkin olla kova. Työt valmistetaan aloittamalla vaaleimmista sävyistä, varjostukset ja tummennokset tehdään eri kerroilla ja välissä on aina poltto. Joissain tekniikoissa voidaan lasitetta ja massaa hieman syövyttää pois, jolloin saadaan mielenkiintoista kolmiulotteisuutta kuvaan. Näin olen tehnyt näyttelyssä olevalle ”Suomaisema”-maljakolle, kertoo Milja.
-Minua kiinnostaa posliininmaalauksessa se, että siinä täytyy olla paljon tietoa, millä tavalla ja tekniikalla saa aikaan haluamiaan lopputuloksia. Kuitenkin polton jälkeen voi joskus tapahtua pettymyksiä tai ahaa-elämyksiä, että näin tässä tällä kertaa kävikin. Posliininmaalaus ei ole hätäisen ihmisen harrastus. Se vaatii kärsivällisyyttä, sillä työ valmistuu kerros kerrokselta ja useiden polttokertojen jälkeen.
Kartanon isännän vetämät esittelykierrokset antavat laajan tieto- ja elämyspaketin Härkälän kartanon ja Suomen historiasta, kartanon monista eri vaiheista ja omistajista sekä kuinka se on saatettu tämän päivän kauniiseen historialliseen tunnelmaansa. Kuulla voi mielenkiintoisia tarinoita Japanin ja Kiinan näyttelyistä sekä muista kartanon perusnäyttelyistä ja tutustua voi myös Keskiaikaisiin holvikellareihin. Kartanon laaja piha-alue on kaunis ja mieleenpainuva tutustumiskohde Kirkkojärven päädyssä.
Nykyinen näyttely on avoinna yleisölle helatorstaina 26.5 ja lauantaina 11.6. Kartanon isännän vetämä esittelykierros alkaa klo 13.15. Muina aikoina pääsy ennakkovarauksella pienille ja isommille ryhmille. Mukaan pääsee muun muassa museokortilla sillä Härkälän Kartano jatkaa museokorttikohteena.
Toinen kesän näyttely ”Aavikon valoa ja menneisyyden jälkiä” on esillä Kartanogalleriassa 29.6.-21.8. Näyttely on Päivi Arvosen valokuvia Egyptin aavikolta ja Saharan kalliotaiteesta. Kesän musiikkikonsertti ”Unto ja Uusikuu-Vanhan tanssimusiikin aarteita” pidetään 21.8. klo 14. Härkälän kartano palkittiin ”Vuoden yritys 2021” -palkinnolla Varsinais-Suomen yrittäjägaalassa viime lokakuussa.
-Olimme iloisen yllättyneitä saamastamme palkinnosta. Se poiki mukavasti lisää juhla- ja muita varauksia pitkälle syksyyn. Odotamme myönteisen kehityksen jatkuvan tänäkin vuonna ja tuovan myös uusia kävijöitä Härkälään katsomaan monipuolisia näyttelyitä, kertovat Suomiset.
Teija Tuulimäki