Pia toteuttaa unelmiaan sisustus-suunnittelijan opinnoissa

Pia Lannermaan mielestä tärkeintä sisustuksessa on, että asukkaat viihtyvät ja omat rakkaat tavarat ovat esillä. Enni-tyttären mukaan kotiin tulleessaan ei voi koskaan tietää mitä yhteisen kodin sisustuksessa on tapahtunut poissa ollessa.

Elina Koskinen

– Elämäni paras päätös!
Näin painokkaasti salolainen Pia Lannermaa aloittaa kertoessaan kouluttautumisestaan aikuisella iällä.

-Keskustelin äitini kanssa siinä vaiheessa kun aloin suunnitella opintojen aloittamista, ja olin ihan varma että hänestä velat on maksettava ja eläkettä tienattava. Äiti olikin sitä mieltä, että unelmia pitää toteuttaa.

Pia on syntyperäinen salolainen ja nyt käynnissä oleva koulutus on hänelle jo kolmas.
-Opiskelin peruskoulun jälkeen pukuompelijaksi, vaikken ajatellut siitä koskaan ammattia itselleni. Halusin opetella ompelemaan ja sittemmin olenkin tehnyt muutamia hääpukuja ja vanhojentanssipukuja. Kesätöiden kautta päädyin Anttilaan yhdeksäksi vuodeksi ja sinä aikana opiskelin merkonomiksi.

Anttilan jälkeen Pian ura liikahti jo hieman lähemmäksi unelmaa, sillä hän siirtyi H&M:lle osastopäälliköksi vastuualueenaan naisten vaatteet ja liikkeen visualisointi.
-Sanoinkin siihen aikaan aina, että leikin päivät pitkät nukeilla ja vaatteilla, koska näyteikkunat ja mallinuket kuuluivat myös toimenkuvaani.

Epäsäännöllinen työrytmi ja rajoitetut viikonloppuvapaat hankaloittivat perhe-elämää ja viitisen vuotta sitten Pia siirtyi pankkialalle. Täysin omakseen hän ei sitä kuitenkaan tuntenut, koska työssä ei nähnyt oman käden jälkeä.

Pia aloitti vuosi sitten opiskelunsa sisustussuunnittelijaksi.
-Opiskelukavereissani on puolet suoraan koulun penkiltä tulleita ja puolet aikuisopiskelijoita. Aiemmat opintoni korvaavat yleisopinnot, joten koulutukseni kestää kolmen vuoden sijasta kaksi vuotta. Opinahjomme on Suomessa ainoa, josta valmistuu sisustussuunnittelijoita, muualta valmistuu muun muassa sisustusalan artesaaneja.

”Sehän on niin trendikästä nykyään!” on lause jota Pia saa kuulla kertoessaan opiskeluistaan ja se hieman harmittaa häntä.
-En juokse trendin, vaan intohimon perässä! Suositusta alasta on kyllä kyse ja opiskelijoita on kovasti tulossa. Monet ajattelevat, että sisustussuunnittelija sisustaa koteja, mutta työllistymismahdollisuudet ovat kyllä paljon laajemmat. Arkkitehtitoimistot, rautakaupat ja sisustusliikkeet palkkaavat suunnittelijoita ja esimerkiksi laivateollisuus on iso työllistäjä. Sisustajat viettävät paljon aikaa netissä ja tekevät taustatyötä vaikkapa materiaaleja tutkien. Myös sisustusaiheiset blogit ovat nykyään suosittuja. Julkisten tilojen sisustamisessa pitää huomioida erilaiset normit ja viranomaismääräykset, kuten paloturvallisuus ja esteettömyys.

Opintoihin sisältyy yllättävän paljon tietotekniikkaa.
-Tutustumme kaikkiin ammattilaisten käyttämiin tietokoneohjelmiin, ja niitä on todella monta, sillä emme tiedä mihin päädymme töihin. Lisäksi tutustumme materiaaleihin ja erilaisiin tiloihin, kuten keittiö- ja märkä- ja julkisiin tiloihin. Olemme käyneet retkillä muun muassa Turun linnassa, rauta- ja keittiökaupoissa sekä messuilla luomassa kontakteja. Erityisen mielenkiintoista on tehdä harjoitustöitä, sillä ne tehdään ihan oikeille asiakkaille: toiveet ja budjetti pitää sovittaa yhteen.

Tämän hetken sisustustrendinä on skandinaavinen koti, vaalea, selkeälinjainen ja vähän tavaraa esillä. Värikylläisyys odottaa kuitenkin jo nurkan takana: turkoosia, farkun sinistä, Marokon värejä ja boheemiutta.
-Tärkeintä on, että viihtyy ja omat rakkaat tavarat pitää olla esillä, sopii ne sitten sisustukseen tai ei. Minulla ei ole mitään oranssia kodissani, mutta yksi tärkeimmistä aarteistani on koripallo, jossa on Vilppaan pelaajien nimikirjoitukset, hymyilee Pia.

Pia on tuunannut kodissaan monia huonekaluja kuten keittiön ruokapöydän.

Pian kolmesta lapsesta vanhimmalla, Enni-tyttärellä, on silmää kauneudelle ja hänen huoneessaan myös viherkasvit viihtyvät. Ihan yhtä innostunut sisustamisesta hän ei kuitenkaan ole kuin äitinsä.
-Täällä ei koskaan tiedä mitä on tapahtunut ja mihin paikkoihin huonekalut on siirtyneet, kun tulee kotiin!

Kuopus Luna on hyvin luova, mikä tällä hetkellä ilmenee Vili-veljen kauhistukseksi glitterin runsaana käyttönä.
-Välillä koko koti kimaltaa ja glitteriä löytyy paitsi tytön hiuksista, myös molempien sängyistä.

Pian keittiössä on huoneen taulu, kodin säännöt, jotka kaikki perheen jäsenet ovat allekirjoittaneet:

  1. Siivoan jälkeni
  2. En satuta
  3. Autan toista
  4. Rakastan

Maailman tämän hetkisessä tilanteessa säännöt sopisivat meille kaikille.

Jaa uutinen:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Samasta kategoriasta: