4H-yritys antoi Kirsille mahdollisuuden kokeilla yrittäjyyttä

Kirsi Launiaisen piirustustaiteessa tulevat esiin miespuoliset hahmot ja luonto, metsäneläimet ja pikkulinnut sekä japanilaisesta animesarjakuvista ja -elokuvista innoituksensa saaneet henkilö- ja fantasiahahmot.

Maritta Määttänen

Rappulassa asuva 23-vuotias Kirsi Launiainen haaveili jo kouluaikoina voivansa tehdä työtä, jossa hän saisi toteuttaa taiteellisuuttaan.
– Olisin alunperin halunnut luovalle alalle, mutta päätin ensin kuitenkin hankkia perusleipätyön ammatin. Valmistuin lähihoitajaksi vuonna 2015 ja tein siinä ammatissa pitkäaikaissijaisuuksia, Kirsi kertoo.

Kirsi päätti kuitenkin vaihtaa alaa. Hän opiskeli Västra Nylands Folkhögskolanissa sarjakuvalinjalla vuoden verran. Tällä hetkellä hän opiskelee visualistiksi Salon seudun ammattiopistossa.
– Aloitin opiskelun viime vuoden maaliskuussa. Opiskeluni päättyy vuonna 2021. Tämä opiskelupaikka on tuntunut oikealta valinnalta, saan itse päättää oman polkuni. Erikoistun opiskelussani yrittäjyyteen. Se kuulosti aluksi aika pelottavalta, Kirsi myöntää.

Kirsi perusti syyskuussa 4H-yrityksen, jolle hän antoi nimeksi Tipsutora.
– Tipsutora on taiteilijanimi, jonka keksin jo 9-vuotiaana. Ennen yrityksen perustamista 4H-yrittäjäksi aikovan tulee käydä kurssilla, jossa yhdessä 4H-henkilön kanssa tehdään yrityssuunnitelma. Kävimme läpi esimerkiksi yritykseni menot ja kohderyhmät. Ammattiopettajani toimii yritysohjaajanani. Voin olla 4H-yrittäjä 28-vuotiaaksi asti. Oma yritys pitää perustaa, jos tulot ylittävät 7000 euron rajan vuodessa. 4H-yrityksellä ei ole alv-velvollisuutta, Kirsi kertoo.

Tipsutora-yrityksensä kautta Kirsi myy valmistamiaan tuotteita, joissa tulee esiin hänen persoonallinen piirustustyylinsä.
– 4H-yritys on antanut minulle mahdollisuuden kokeilla yrittäjyyttä. Aloitin valmistamalla muun muassa pinssejä ja postikortteja. Nyt minulla on nettikauppa ja olen ollut erilaisissa tapahtumissa myymässä yritykseni tuotteita ja palveluita. Olen ollut mukana myös japanilaiseen pop-kulttuuriin liittyvissä con-tapahtumissa. Teen lisäksi graafista suunnittelua, tuotan videomateriaalia sekä valokuvaan henkilö- ja tuotekuvia. Olen tehnyt useita opetusvideoita kouluille. Sain juuri asiakkaakseni erään metallifirman, jolle teen animoidun mainosvideon, Kirsi kertoo.

Kirsi on tyytyväinen Youtube-kanavan kautta saamaansa hyötyyn.
– Youtube-kanavani on pieni, mutta sitä kautta minut on jo löydetty. Sain yhteydenoton, jonka jälkeen olin keikalla Iisalmen kirjaston tiloissa pitämässä piirustustyöpajaa nuorille. Pajaan osallistui noin 20 nuorta.

Kirsin piirustustaiteessa tulevat esiin miespuoliset hahmot ja luonto, metsäneläimet ja pikkulinnut sekä japanilaisesta animesarjakuvista ja -elokuvista innoituksensa saaneet henkilö- ja fantasiahahmot.
– Ensin piirsin eläimiä ja aloin sitten opettelemaan myös ihmisen piirtämistä. Olen huomannut, että piirrän paljon realistisia, sarjakuvatyylisiä mieshahmoja. Tykkään hahmosuunnittelusta. Haluan tuoda piirroksissani esiin hahmon persoonallisuutta ja luonnetta. Tavoitteenani on piirtää hahmoille lisää liikettä.

Kirsi katsoo paljon elokuvia ja kiinnittää huomiota niiden leikkaamiseen ja rakenteeseen.
– Minua kiinnostaa animointi ja kuvankerronta. Piirrän tällä hetkellä myös uutta projektia, omakustanteista sarjakuvakirjaa. Haluaisin alkaa valmistamaan kirjan rinnalle siihen liittyviä tuotteita, Kirsi suunnittelee.

4H-yritys on työväline nuorten yritystoiminnan käynnistämiseen ja tukemiseen. Se tarjoaa nuorelle mahdollisuuden kokeilla yrittäjyyttä ohjatusti henkilökohtaisen yritysohjaajan opastuksella. Perustiedot nuori saa 4H-yrityskurssilla. 4H-yrityksen voi perustaa 13-28-vuotias nuori. Salossa jo yli 100 nuorta on työllistänyt itse itsensä 4H-yrittäjänä eri aloilla lemmikinhoidosta pihatöihin ja valokuvauspalveluihin.

Jaa uutinen:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Samasta kategoriasta: