Museokortti-käynnit kasvoivat Veturitallissa kuten koko maassa

Karjaalta junalla saapunut Nellie Isabel Forsström (10) vieraili Taidemuseo Veturitallissa tiistaina isoäitinsä Diana Sundberg-Puputin kanssa. Kuvan kirjoja lahjoitetaan sunnuntaina halukkaille.

Taidemuseon kirjalabyrintistä saa hakea vapaasti kirjoja sunnuntaina

Pekka Mäenpää

Suomalaisten museoiden ja Museokortin suosio kasvoivat viime vuonna vahvasti niin Salossa kuin koko maassa. Kortilla tehtiin viime vuonna 1,4 miljoonaa museovierailua, joka on 43 prosenttia enemmän kuin vuonna 2018. Museokorttien myynti kasvoi viidenneksellä.

Salossa Museokortilla pääsee tutustumaan Taidemuseo Veturitallin ja Salon elektroniikkamuseoiden näyttelyihin. Intendentti Pirjo Juusela-Sarasmo kertoo, että Taidemuseossa vieraili viime vuonna kaikkiaan 24 312 kävijää.
– Heistä museokorttia käytti 6 482 vierasta. Museokortti löytyy aina vain useammalta ja korttia käyttävät niin nuoret kuin vanhat. Kannattavimmaksi sen käyttö tulee luonnollisesti, jos liikkuu paljon ja eri puolilla Suomea. Kortilla on helppo myös tehdä pikavisiittejä ja käydä samassa näyttelyssäkin useita kertoja, Juusela-Sarasmo sanoo.

Taidemuseossa vielä sunnuntaihin asti avoinna olevan Alexander Reicsteinin näyttelyn on nähnyt tähän mennessä runsaat 9 400 museovierasta.
– Näyttely on ollut todella suosittu sen lapsiystävällisyyden ja vuorovaikutteisuuden johdosta. Näyttely sijoittuu museon kymmenen suosituimman näyttelyn joukkoon. Jo ennakkoon yleisö osallistui kirjoista tehdyn kirjalabyrintin luomiseen lahjoittamalla poistokirjoja teosta varten.

Intendentti Juusea-Sarasmo kertoo, että sunnuntaina näyttelyn viimeisenä päivänä yleisö saa ottaa klo 13 alkaen vapaasti itselleen lukemista kirjalabyrintistä vaikka vuodeksi eteenpäin.

Museokortti otettiin käyttöön toukokuussa 2015, jonka jälkeen museot ovat rikkoneet kaikkien aikojen kävijäennätykset joka vuosi Museokortti rikkoi vuonna 2019 jälleen ennätyksiä ja kortteja myytiin vuoden aikana noin 185 000 kappaletta.
– Voidaan hyvin perustein puhua Museokortti-ilmiöstä. Koska muut ovat innostuneet museoista, halutaan ilmiöön osallistua. Monelle suomalaiselle Museokortin omistamisesta on muodostunut jo elämäntapa, kertoo kehitysjohtaja Seppo Honkanen.

Museoiden yhteenlasketut pääsymaksutulot, eli kertalippu- ja Museokortti-tulot yhteensä ovat kasvaneet vuoden 2014 jälkeen ainakin 71 prosenttia ja museoiden kokonaiskävijämäärä kolmanneksella.
– Pääsylipputulojen kävijämääriä voimakkaampaa prosentuaalista kasvua selittää se, että noin puolet tilastoiduista museokäynneistä on ilmaiskäyntejä. Museokortti kasvattaa nimenomaan maksullisten museokäyntien määrää, kertoo Honkanen.

Museokortin suosio näkyy myös kauppakeskus Triplaan Helsingin Pasilaan lokakuussa avatussa Musiikkimuseo Famessa, joka houkutteli yli 20 000 kävijää ensimmäisten viikkojensa aikana.
– Yli puolet käynneistä maksettiin Museokortilla. Emme osanneet arvioida Museokortti-kävijöiden määrää näin suureksi, joka on itse asiassa ollut yli 50 prosenttia kaikista kävijöistä, toimitusjohtaja Olli llmolahti iloitsee.

Jaa uutinen:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Samasta kategoriasta: