Ellen Granholm salolaistui vuosi sitten keväällä suoraan Espanjasta

Ellen Granholm aikoo ensi kesänä tutustua Salon eri kuntakeskuksiin ja niiden kulttuuritarjontaan.

Saloon viime keväänä muuttanut Ellen Granholm (88) nauttii suuresti keväisestä auringonpaisteesta.
– Lämmintäkin odotan, että on mukavampi ajella avoferrarilla Salonjoen rantaan ja pääsee kahville terasseille, Ellen sanoo tyytyväisenä paranevaan pandemiatilanteeseen.

Granholmin ”ferrari” on helppokäyttöinen sähköskootteri, jolla ulkoilma ja tuulenvire tuntuvat pitkän maskitalven jälkeen tervetulleelta.

Ilolansalossa asuva leskirouva kertoo saapuneensa Suomeen ja Saloon viime vuoden maaliskuussa.
– Tyttäreni löysi minulle asunnon sulkutilan pakottaessa palaamaan Aurinkorannikolta Suomeen etuajassa. Olen viettänyt Fuengirolassa kahdeksan talvea asuen vuokra-asunnoissa lähellä rantakatua ja paikkoja, joissa voi harrastaa.

Maailmaa nähnyt ja paljon kokenut Granholm on viihtynyt suomalaisten seurassa Fuengirolassa; siellä on Sofia-opisto ja Etuviisaat, Stadilaiset, Filosofiakahvila, Martin Kunto, Helmi ja Kukossa Andalusian Swingband – ainakin.
– Jokaiselle viikonpäivälle oli syy mennä ulos. Sitä ja lämpöä sekä helppoutta ryhtyä puheisiin ventovieraidenkin kanssa kaipaan.

Salossakin olisi hänen mukaansa hyvä olla kaikille avoin juttutupa, jossa ihmiset voisivat kohdata toisiaan.

Ellen Granholm oli vuokrannut asuntonsa Helsingissä talveksi, joten viime keväänä piti löytää pikaisesti koti palvelutalosta.
– Olin jo muutamana vuotena katsellut itselleni ”loppusijoituspaikkaa” Helsingistä, mutta sopivaa en löytänyt. Kun Salo oli jonkin verran tuttu Kiikalan kesämökin ajoilta, niin asia ratkesi nopeasti. Olen uussalolainen ja todella tyytyväinen siihen. Kaikki on lähellä ja järjestyy, kun jaksaa kysyä ja etsiä.

Hän kiittelee Ilolansalon helppoutta ja turvallisuutta.
– Tämä on suuri palvelukeskus ja siksi täällä on saatavissa elämiseen tarvittavat palvelut ympäri vuorokauden ja kohtuulliseen hintaan. Siinä on merkitystä sillä, että tämä on voittoa tavoittelemattoman yhdistyksen omistama.

Normaaliaikana Ilolansalossa on tarjolla Granholmin mukaan niin paljon aktiviteetteja, ettei kaikkeen ehdi osallistua eikä kaikki toki kiinnostakaan. Aktiivinen ikäihminen hoitaa yhteydenotot ja alkuhaastattelut toimittajan kanssa sähköpostilla ja tekstiviestein. Nykytekniikka on hänen mukaansa niin helppokäyttöistä ettei sen käyttämistä kannata pelätä vanhempanakaan.
– Viime syksynä löysin Salon Sytyn digineuvonnan ja Nikon. Tarvitsin apua joissain säädöissä ja synkronoinneissa ja olen ”hoitanut” nyt läppäriäni ja muutakin hänen avullaan.

Tietokone oli tullut tutuksi jo 1970-luvun puolivälissä, alkuun käyttö oli lähinnä tekstinkäsittelyä.
– Nyt on puhuttu etätöistä uutena asiana. Itse olin aikanaan mukana tietokantoja suunniteltaessa ja silloin yksi koodareista asui Kolarissa ja joukko ”konemiehistä” toimi Jyväskylässä. Että sellaista etätyötä.

Eläkkeelle jäätyään Granholm kertoo hankkineensa kotiinsa pöytäkoneen ja se on ehtinyt vaihtua vuosien varrella kannettavaan jo muutamaan kertaan.
– Tietokone on avain maailmaan ja välttämätön minulle yhteydenpidossa ystäviin ja sukulaisiin. Fuengirolassa yhdistin sen piuhalla televisioon ja katselin Ylen ohjelmia Freedomin avulla. Se on F-Securen palvelu, jossa voi kirjautua mihin kuntaan tahansa ja pääsee Suomen tv-ohjelmiin eikä maksa juuri mitään.

Teams ja Zoom ovat ahkerassa käytössä, Skype enää harvoin.
– Uusi tekniikka on valtavan iso etu meille. Puhelinlaskut ovat muun muassa WhatsAppin takia niin pieniä, ettei ikinä ennen eläissäni. Sanon joskus, että meillä ei ikinä ole ollut tällaisia mahdollisuuksia kuin nyt. Maailma on pieni.

Ellen Granholm harrastaa yhteiskunnallisten asioiden ja politiikan seuraamista Suomessa, EU:ssa ja laajalti muualla maailmassa. Myös ilmastonmuutos, ja veden riittävyys, väestönkasvu, maailmankauppa ja uudet innovaatiot kiinnostavat.
– Kiinnostavia asioita on niin paljon, että voimavarani ja kykyni riittävät vain aika pinnalliseen seuraamiseen. Se mitä olen pitkän elämäni aikana oppinut, on, että Suomi ei ole maailman napa, me olemme osa maailmaa ja tällä pallolla on kaikilla rodusta, uskonnosta ja yhteiskuntamuodosta riippumatta oikeus ihmisarvoiseen elämään, Granholm sanoo painokkaasti.

Retkeilyä ja matkailua aktiivisesti harrastanut Ellen kertoo nauttivansa nykyään siitä, että pääsee välillä samoihin maisemiin ja tunnelmiin televisio-ohjelmien avulla.
– Olen katsonut maisemia muistiin, hän naurahtaa.

Teatteri on aina ollut lähellä sydäntä, vaikka joskus matka sinne onkin ollut pitkä, kuten Operaatio Samuli Paulaharjun teksteihin perustuvat esityksissä eri puolilla Lapin erämaita.
– Odotan kovasti Salon ja lähiympäristön teatterien avaamista. Elämän suuri onni on perhe ja ystävät. Elämä on vapautta toteuttaa itseään muita kahlitsematta ja loukkaamatta, Ellen päättää juttutuokion.

Pekka Mäenpää

Jaa uutinen:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Samasta kategoriasta: