Emmotit -tunnekortit tukevat lasten ja nuorten kasvua

Heidi Eloranta ja suloiset Emmotit-pehmot, kotimetsän siimeksessä asuvat ystävät.

Ei ole paljoakaan aikaa siitä, kun ensihoitajana työskentelevä Heidi Eloranta sai idean.

Sosiaali- ja terveysalan ammattilaisena hän oli huomannut, miten usein kohtaa työssään huonosti voivia, ongelmien kanssa kipuilevia nuoria. Perheenäitinä huoli lasten ja nuorten pärjäämisestä sai lopulta visuaalisesti viehättävän, käytännöllisen muodon – Heidi alkoi suunnitella omia tunneälykortteja. Emmotit oli syntynyt.

Emmotit, eli Emmotit Oy, on lasten ja nuorten tunnetaitojen tukemiseen perehtynyt yhden naisen yritys. Heidi Elorannan, psykologi Susanna Määtän ja kuvittaja Anu-Riikka Lampisen yhteistyöstä syntynyt sympaattinen korttipakka on työkalu, jolla vanhemmat, huoltajat ja kasvattajat voivat helpolla ja luovalla tavalla auttaa lapsia tulemaan sinuiksi paitsi omien, myös muiden tunteiden kohtaamisen kanssa.
-Pienillä lapsilla hankaluus osata ilmaista omia tunteita voi helposti purkautua kiukutteluna. Aivojen kehittymisen myötä se helpottuu osin itsestään, mutta tunnetaidot vaativat todellisuudessa paljon opettelua. Lapsen tukeminen tunne-elämätaidoissa auttaa myös itsetunnon kehityksessä ja sosiaalisten suhteiden muodostamisessa. Silloin lapsi oppii säätelemään käyttäytymistään tilanteeseen sopivalla tavalla, mikä helpottaa kaverisuhteiden muodostamista ja edistää kokonaisvaltaista hyvinvointia, Heidi sanoo.

Tunneälykortit toimivat monella tavalla. Niitä voidaan tutkia lapsen kanssa yhdessä kuin kuvakirjan sivuja, mutta korttien avulla arvokasta viestiä voidaan oppia myös leikin ja pelaamisen kautta.

Juuri korttien monikäyttöisyys ja joustavuus innosti Heidiä. Niillä voi pelata esimerkiksi muistipeliä, tai Arvaa tunne -peliä.
-Korttien etu on myös siinä, että ne sopivat monen ikäisille. Pienet lapset oppivat hahmojen ilmeistä, eleistä ja kuvien sisällöstä, hiukan isommat lapset taas pääsevät jyvälle kortin kääntöpuolen teksteihin. Korttipakassa on olennaista se, että jokaisesta tunteiden osa-alueesta, esimerkiksi surusta tai kateudesta, on mukana erikseen lasten ja aikuisten kortit. Näin myös vanhemmat saavat tukea tunteiden kohtaamiseen kasvuikäisen kanssa, hän kertoo.
-Olemme ideoineet korttien sisältöä yhdessä Susannan ja Anu-Riikan kanssa kolmikkona. Psykologian ammattilaisena Susanna oli ikään kuin korttien sisältöjen ”oikolukijana”. Näin hioimme kokonaisuuden toimimaan ihanteellisella tapaa sekä lasten että vanhempien parhaaksi.

Vasta hiljattain eli tämän vuoden alussa perustettu Emmotit on myös yrityksenä uusi tulokas. Tunneälykortit ovat sen ensimmäinen oma tuote, joka lanseerattiin huhtikuussa Lapsimessuilla.

Nyt elokuun alkuun mennessä on korttien lisäksi ilmestynyt lasten värityskirja sekä tunneälykorttipakasta tuttuja eläimiä suloisten pehmolelujen muodossa, esimerkiksi Itsetunto Ilves ja Myötätunto Mäyrä. Jokainen eläin edustaa kukin omaa osaa-aluettaan tunne-elämätaidoissa.
-Korttien ja värityskirjan kuvitukset ovat kaikki Anu-Riikan käsialaa. Minäkin pidän piirtämisestä, mutta on hyvä saada mukaan lisää tekijöitä. Eikä yksinään kaikkia olisi ehtinyt kuvittakaan valmiiksi asti, Heidi naurahtaa.

Neljän lapsen äitinä Heidi tietää, mistä puhuu.
-Olen havainnut paitsi työni puolesta tunnetaitojen merkityksen, myös itseäni ja lapsiani heijastamalla. Näen itseni suhteellisen herkkänä, syvästi tuntevana ihmisenä ja lapset ovat kanssani samankaltaisia. Emmotit-yritykseni kautta haluaisin olla mukana auttamassa lapsiperheitä ja kouluja jokapäiväisessä elämässä niin tärkeiden tunne-elämätaitojen ymmärtämisessä.
-Yrityksen nimi Emmotit tulee itseasiassa englannin sanasta ”emotions”, tunteet, eikä sen keksiminen ollutkaan ihan helppoa. Sama juttu kuin yrittäisi lapselleen nimeä miettiä eli hyvin tärkeästä tehtävästä on siten kyse, Heidi naurahtaa.

Ja koska yritys on iältään vielä niin nuori, Heidi on pitänyt olennaisena katsella ennakkoluulottomasti mihin suuntaan sen kehittyminen voisi tästä eteenpäin jatkua. Yrittäjyys on hänelle siten paitsi työ, myös tapa oppia.
-Olen varsin yrittäjähenkinen ja utelias luonteeltani. Minua kiehtoo ajatus yrittämisestä tietyllä tapaa kuin matkana, jonka varrella opitaan ja etsitään, mikä kannattaa ja mikä ei. Se kuitenkin on varmuudella meillä ollut suunnitteilla, että korttien, värityskuvien ja pehmoeläinten ohella syntyisi myös oma Emmotit-kirja, hän paljastaa.

Viime aikoina Heidi on opiskellut myös lapsijoogaa. Hän on saanut aiheeseen perehtymisestä paljon irti ja pohtii siitä saattavan versoa uusia ideoita yrityksen toimintaan.
-Tahdon korostaa, että tunnetaitojen opettelussa ei ole tarkoitus tukahduttaa ikäviä tunteita, sillä kaikki tunteet ovat tärkeitä. Päämääränä on ennen kaikkea oppia kohtaamaan ja käsittelemään rakentavasti myös niitä vaikeita tunteita – siihen Emmotit pörröisine ystävineen pyrkii. Omien vahvuuksien ja tunteiden ymmärtäminen on ratkaisevaa elämässä pärjäämisen ja sosiaalisen vuorovaikutuksen kannalta. Tasapaino näissä asioissa on onnellisuuden perusta – ja siksi pidän tunne-elämätaitojen arvostamista niin tärkeänä. Ihan meille kaikille, kaikissa elämänvaiheissa, Heidi kiteyttää.

Yrityksen toiminnassa on mukana myös Emmottien oma blogi. Sivuilta löytyy lisää Heidin kokoamia vinkkejä lasten kasvattamiseen ja tunnetaitojen oppimiseen. Blogi löytyy osoitteesta www.emmotit.fi/blogi.

Melissa Koponen

Emmotit-tunneälykortit on kuvittanut Anu-Riikka Lampinen. Pehmeät, pyöreät eläinhahmot ovat ilmeikkäitä ja eloisia, joten kuvia katsomalla myös pieni lapsi oppii ymmärtämään tunteiden ja ilmeiden välistä yhteyttä. Korttien kääntöpuolella on kuvattuun tunteeseen liittyvä opettava teksti.

Jaa uutinen:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Samasta kategoriasta: