Fysioterapeutti Mia Neovius auttaa salolaisia pitämään jalkaterät kunnossa

Fysioterapeutti Mia Neovius kannustaa ihmisiä huolehtimaan jalkojensa kunnosta.

Salolainen fysioterapeutti Mia Neovius (38) on tehnyt pitkään töitä alaraajafysioterapian parissa.
-Alaraajafysioterapia on ollut minulle valmistumisesta saakka niin sanottu ”lempilapsi” fysioterapian saralla. On hienoa voida auttaa ihmistä jälleen liikkumaan kivuttomammin ja saamaan ideoita omaan liikkumiseen.

Neoviuksen työ Fysiopaletissa sisältää kaikenikäisten asiakkaiden akuuttien ja kroonisten alaraajaongelmien ratkomista.
-Haen jokaiselle sen oman yksilöllisen kuntoutuspolun. Yleisimpiä aikuisten alaraajaongelmia ovat kantapää- ja päkiäkipu. Nuorilla ja lapsilla on enemmän nilkka-, akillesjänne ja polvivaivoja. 

Jalkaongelmat alkavat Neoviuksen mukaan yleisesti keväisin, koska talven jälkeen liikkuminen lisääntyy ja kengät vaihtuvat kevyempiin. 
-Tapaturmien ja leikkausten jälkeinen kuntoutus on myös hyvin tärkeää, jotta askellus ja liike saadaan mahdollisimman optimaaliseksi kokonaistilanteeseen nähden.

Esimerkiksi nilkkamurtumasta voi jäädä virheellinen tapa kävellä, mikä voi aiheuttaa ongelmia muun muassa polviin ja lonkkiin.

Neovius on valmistunut Savonlinnasta 2006, ammattinimikkeellä fysioterapeutti AMK.
-Ammattikorkeakouluopintojen jälkeen olen hankkinut paljon lisäkoulutusta alaraajoihin liittyen. Myös neurologian laajat lisäopinnot sekä akupunktiokoulutus on käytynä. Olen työskennellyt työurallani monipuolisesti erilaisissa työpaikoissa niin yksityisellä kuin julkisellakin puolella

Neoviuksen perheeseen kuuluu mies, kaksi tytärtä, kymmenvuotias suomenlapinkoira Elli sekä 20-vuotias islanninhevonen Byr.
-Harrastan koiran kanssa lenkkeilyä pääosin metsissä ja lisäksi koira kulkee mukanani hevostallilla useita kertoja viikossa.

Elli on jo eläköitynyt agilityharrastuksesta, mutta edelleen koiran iloksi harrastetaan kotipihalla pienimuotoista agilitytreeniä.
-Olen ikuinen heppatyttö ja harrastanut ratsastusta ala-asteikäisestä asti. Klassinen baletti oli toinen rakas harrastus 25 vuoden ajan ennen ruuhkavuosia.

Ajatuksena on tosin herätellä tanssiharrastusta jälleen aktiiviseksi.
-Rentoudun kiireistä menemällä metsään kävelemään hevoseni ja koirani kanssa. Sillä tavalla jää kaikki melu ja hälinä pois, näin keväisin kuuluu vain hevosen askellus ja linnunlaulu. 

Alaraajavaivat kuriin tutkimalla

Mia Neoviuksen mukaan alaraajafysioterapiaan erikoistunut fysioterapeutti auttaa kivuttomampaan liikkumiseen tekemällä ensiksi alaraajatutkimuksen.
Sen jälkeen suunnitellaan sopiva liikunta- ja harjoitusohjeisto.
-Lisäksi jalkaa hoidetaan tarvittaessa fysioterapian keinoin muun muassa teippauksilla tai manuaalisella käsittelyllä. Lisäksi on tärkeää katsoa kenkien sopivuus sekä arvioida voidaanko tukipohjallisten avulla saada helpotusta ongelmaan.

Alaraajatutkimuksessa katsotaan asiakkaan aktiivisia ja passiivisia liikeratoja ja kävelyä, joskus juoksuakin.
-Tutkimuksella haetaan lisäinformaatiota ongelmasta asiakkaan haastattelun lisäksi. Lisäksi käytössäni on kuormitusmittauslaite, joka ottaa dataa jalanpohjista kävelyn aikana kenkiin laitettavista antureista.

Laitteen avulla nähdään muun muassa jalkojen prosentuaalinen kuormitusero ja jalkapohjan kuormitusalueet.

Salonjokilaakso

Jaa uutinen:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Samasta kategoriasta: