Hajalassa iloitaan Vuoden kylä -tittelistä

Koulun yläkertaan valmistuu kyläläisten yhteinen oleskelutila

Sanna Alifrosti, Kirsi Vesanen, Piia-Riina Ihander, Pirjo Heinonen ja Katariina Sampinen työn touhussa Hajalan koulun yläkerrassa. Takahuoneessa Reijo Niemi ja Timo Heinonen.

Pekka Mäenpää

Hajalan kylä elää ja voi hyvin.

Salon Halikossa sijaitseva 600 hengen kyläyhteisö puhaltaa yhteen hiileen ja rakentaa yhteistä kokoontumistilaa koulun yläkertaan. Vastikään Varsinais-Suomen Vuoden kyläksi valittu Hajala havittelee uusia asukkaita; tavoitteena on, että niin nykyiset kuin tulevat hajalalaiset viihtyvisivät kotikylässään.
-Kaupunki vuokrasi tämän entisen talonmiehen asunnon meille nimellisellä hinnalla. Saimme Ykkösakselilta avustuksen ja nyt teemme rakennustöitä talkoilla, Hajalan kyläyhdistyksen sihteeri Sanna Alifrosti kertoo.

Hajalan koulun kotikoulutoimikunnan vetäjä Piia-Riina Ihander korjaa yhdessä Alifrostin ja muiden kyläläisten kanssa tulevan ”olohuoneen” ikkunoita. Maalipölyä riittää, samoin jatkuvaa edestakaisin kulkemista, kuten talkoissa yleensäkin.

Kyläyhdistys on aktivoimassa maanomistajia kyläkaavaan merkittyjen tonttien myyntiin, jotta kylällä olisi mahdollisuus kasvaa. Koulun yläkertaan kunnostettava yhteinen olohuone valmistuu hyvää vauhtia ahkerien talkoolaisten toimesta ja kylän monet yhdistykset jatkavat toimintaansa entiseen tapaan.
-On täällä aiemminkin tehty paljon yhdessä ja talkoilla. Varsinkin yhteistyöllä koulun kanssa on pitkät perinteet, Pirjo Heinonen huikkaa.

Nyt syyskuussa 111 vuotta täyttävää Hajalan koulua oli tarkoitus juhlia tulevana lauantaina, mutta vallitsevan tilanteen takia juhlat on päätetty siirtää suotuisampaan ajankohtaan. Koulun 110 -vuotisjuhlan aikaan koululaisten vanhempien energia meni seuratessa Salon kaupungin oppimisympäristöselvityksen etenemistä.
-Uskomme oli vahva, että alueen potentiaali nähtäisiin kaupunkimme päätöksenteossa. Tavoitteemme on nähdä tällä paikalla elävä koulu myös tulevaisuudessa, Piia-Riina Ihander sanoo.

Tuore tunnustus Varsinais-Suomen Vuoden kyläksi tarjoaa hajalalaisille lisäsyyn kokoontua myöhemmin koko kylän voimin juhlistamaan nykytilaa.
-Kylämme sydän, koulun ja päiväkodin yhdistelmä, sykkii edelleen ja sitkeää työtämme kylän tulevaisuuden eteen arvostetaan, talkoolaiset iloitsevat.

Reijo Niemi nostaa ikkunaa puitteisiin sisäpuolelta, kun Timo Heinonen varmistaa ulkopuolelta homman onnistuminen.
-Talkoissa on mukava käydä. Mukana on naisia ja miehiä.

Kirsi Vesanen on talkoissa paljon vartijana; siitä pitää huolen restaurointikisällin titteli. Katariina Sampinen näkee muiden talkoolaisten kanssa työnsä tuloksen joka päivä.

Hajalalaiset uskovat kylänsä ja koulunsa tulevaisuuteen, sillä tuoreiden tutkimusten mukaan maaseutuasuminen on yhä useamman suomalaisen haaveissa.
-Hajalassakin on paljon sellaisia asioita, joita moni kaipaa entistä enemmän elämäänsä. Luonto on lähellä, on tilaa liikkua, yhteisöllisyyttä ja pienen ihmisen kokoinen koulu. Ja lisäksi vielä loistava sijainti hyvien liikenneyhteyksien varrella, mutta silti maaseudun rauhassa. Siksi teemme joka päivä töitä sen eteen, että täällä olisi tulevaisuudessakin yhtä hyvät mahdollisuudet asua ja kasvattaa lapsia kuin nyt.

Hajala halajaa uusia asukkaita

Vuoden kylä- tittelin voittaneessa Hajalassa tiedetään, että valinta tuo tunnettuutta ja auttaa sitä kautta uusien asukkaiden saamisessa.
Tänä vuonna Vuoden kylä -kilpailu käytiin teemalla Kokeileva kylä.
-Etsimme kylää, joka on kokeillut tai aloittanut jotain, mitä ei aiemmin ole kylällä tehty.

Se voi olla uutta toimintaa, uusi tapahtuma, uusi yhteistyömuoto tai jotain muuta, Varsinais-Suomen kyläasiamies Tauno Linkoranta kertoo.
Hajalassa onkin kokeiltu vaikka ja mitä.

Asukashankintaan panostetaan muun muassa uuden hajala.fi -verkkosivun avulla. Tällä hetkellä Hajalaan olisi joidenkin tietojen mukaan tulossa muuttajia enemmän kuin asuntoja on tarjolla. Tontteja on kuitenkin kaupan, ja niitä aletaan markkinoida videoiden avulla lisätyn todellisuuden kera.
-Toivotamme uudet asukkaat tervetulleiksi lahjoittamalla Hajala-kassin, jossa on kahvipaketin lisäksi paikallinen Kuiron reikäleipä ja kylän esite.

Hajalan kyläyhdistys lämmittää kyläläisille saunaa keskiviikkoisin Myllytyryn uimalammella ja järjestää useita vuosittaisia tapahtumia, joihin koko kylä osallistuu. Poikkeustilan aikana koulun pihapiirissä alkoi Hajalan MLL:n ja kotikoulutoimikunnan järjestämä kerhotoiminta, jossa lapset saivat viettää kesää porukalla ohjatun toiminnan parissa vanhempien tehdessä etätöitä.

Kyläyhdistyksen puheenjohtaja Pasi Lehti toivoo, että Hajalan valinta vuoden kyläksi herättää Salon kaupungin virkamiehet ja päättäjät kehittämään Salon kyliä vastaanottamaan tulevaisuuden positiiviset haasteet.
-Hajalan kylä on muuttunut monesta pienestä yhteisöstä yhdeksi isoksi. Hajala on yhteisönä laaja kokonaisuus, jonka sateenvarjon alla on useita alueen pienempiä kyliä. Samalla tavalla kyläyhdistyksen hiljattain uusituilla nettisivuilla esittäytyy muita hajalalaisia yhdistyksiä, Lehti kertoo.

Talonmiehen asunto valmistuu kyläläisten käyttöön Lehden mukaan loppuvuonna. Remontin valmistuttua järjestetään avajaisjuhlallisuudet.
-Tavoitteena on saada kyläkaava kaupunginhallituksen ja -valtuuston käsittelyyn muutaman kuukauden sisällä. Viime hetken mutkia kaavan valmiiksi saamiseen on tuonut Hajalan kohdalle suunniteltu rautatien oikaisumahdollisuus, Lehti kertoo.

Tällä viikolla Hajalan koululla järjestetään maanomistajien, kaupungin edustajien ja vesiosuuskunnan yhteistapaaminen. Tilaisuudessa on mukana myös paikallinen yrittäjä, joka kertoo Hajalan kiinteistöjen myyntimahdollisuuksista ja tonttien kiinnostavuudesta. Tilaisuudessa maanomistajilla on mahdollisuus saada tietoa, joka tukee heitä tonttien myynnissä ja miettiä muiden tontinmyyjien kanssa yhteismarkkinoinnin mahdollisuutta.
-Kulunut kesä oli kyläyhdistykselle työntäyteinen. Kyläkaavan etenemiseen ja markkinointiin liittyviä toimia tehtiin paljon, Myllytyryn uimarantaa siistittiin ja laajennettiin parkkipaikkaa.

Kyläläiset osallistuivat myös maanantairastien tukijärjestelyihin.
-Myös Hajalan kylän mahdollisuuksien ja kyläyhdistyksen kylään kohdistuvien tulevaisuuden suunnitelmien esittely kaupunginvaltuuston poliittisille ryhmille tammi-helmikuussa oli iso ponnistus, Lehti kertoo.

Varsinais-Suomen kyläasiamies Tauno Linkorannan (vas.) jututettavana Hajalan kyläyhdistyksen puheenjohtaja Pasi Lehti ja sihteeri Sanna Alifrosti.

Jaa uutinen:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Samasta kategoriasta: