Helsinkiläinen Rami Veide opiskelee designtekstiilien valmistusta Salossa

Rami Kiiskinen suoritti ammattiopiston työharjoittelun Salon Turkisateljeessa.

Helsinkiläinen Rami Kiiskinen on kulkenut jännittävän tien Kuusjoen kudontapiirin ja Salon ammattiopiston kautta työharjoitteluun Salon Turkisateljeehen.  

Alun perin liperiläiseen perheeseen Joensuun korkeudelle syntynyt Rami eli onnellisen lapsuuden kuurojen vanhempien hoivissa. Pojan luovuus tuli esille jo varhaisessa vaiheessa. 
-Olisin halunnut soittaa viulua, mutta vanhemmat eivät olisi sitä kuulleet. Minut laitettiin kuvataidekouluun, jotta vanhemmat olisivat voineet katsella tuotoksiani, Rami kertoo. 

Salon ammattiopistossa designtekstiilien valmistusta opiskeleva Rami on kuin kotonaan turkisten ja nahkojen keskellä. 
-Olen mieltynyt laadukkaisiin luonnonmateriaaleihin, koska oma lapsuuteni oli hyvin vaatimaton. Pärjäsimme, mutta mihinkään ylimääräiseen ei ollut varaa, joten nyt otan materiaaleista kaiken irti. Koulussa olen tutustunut brodeeraukseen, helmikirjontaan ja kankaanpainamiseen, Rami kuvailee. 

Turkisateljeessa Rami on perehtynyt Tiina Suokorven johdolla nahkojen ja turkisten käsittelyyn. Alan varjeltuja salaisuuksia on kuuleman mukaan Tiinan huulilta kuultu nuoren kyvyn eduksi.  
-Purin muutaman kierrätetyn turkiksen osiin, tarkastin niiden kunnon ja kokosin uutta, kuten tämän muhvin, Rami esittelee kauniin vaaleaa lämmikettä.  

Helsingistä Saloon Ramin toi Kuusjoen Kurkelasta puolison kanssa hankittu kakkosasunto ja kansalaisopiston kudontapiiriin miehen johdatti kiinnostus tekstiileihin.  
-Kuusjoen kudontaryhmä otti minut hyvin vastaan, ja hyvin pian minulle selvisi, että tekstiileistä ja suunnittelusta olisi minulle ammatiksi. Hain Salon ammattiopistoon ja tarkoitukseni on suorittaa tekstiili- ja designalan perustutkinto kevään aikana.  

Ramista huokuu päämäärätietoisuus ja halu toteuttaa unelmat todeksi. Taitelijanimi Veide on jo poimittu äidin tyttönimestä ja oman malliston logo on suunniteltu.  
-Tekstiilialan perustutkinto antaa minulle tarvittavia taitoja, joilla tähtään ammattikorkeaan tai jopa Aalto-yliopistoon jatko-opiskelemaan. 

Luovuudesta kertoo sekin, että Rami ei ole juurikaan opettajien tehtävänantoja noudattanut. Opintojen aluksi muut opiskelijat suunnittelivat ja toteuttivat kangaskassin, Rami sen sijaan pakersi miesten takin kanssa. 
-En tiedä, ovatko opettajat minua tästä omapäisyydestä kiitelleet, mutta yhdessä olemme pohtineet, miten kaulukset ja muut yksityiskohdat tulisi toteuttaa, Rami nauraa.  

Opinnot ovat siinä vaiheessa, että edessä on oman yrityksen perustaminen, jonka nimissä Rami voisi suunnitella ja valmistaa omaa mallistoaan. 
-Haluaisin pitää näytöksen keväällä, jonne kokoaisin esille osaamistani. Esittelisin asusteita, laukkuja, hatukkeita ja muuta arjen pientä luksusta, jota olisi helppo hankkia itselle tai lahjaksi.  

Se jää nähtäväksi, esitelläänkö ensimmäinen Rami Veide -mallisto Salossa vai Helsingissä, mutta varmasti tästä nuoresta liperiläismiehestä kuullaan vielä.  

Ramin opiskeluun ja töihin pääsee tutustumaan muun muassa Instagramissa tilillä ramiveide. 

Laura Merivirta

Jaa uutinen:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Samasta kategoriasta: