Perniöläinen Anu Hakanen nauttii 1700-luvun pukujen ompelemisesta.
-Viisitoista vuotta oli kulunut hevosharrastuksen parissa, joka oli sekä äidin että tyttären harrastus. Vuonna 2018 hevosemme kuitenkin siirtyi vihreämmille niityille ja aloin ihmetellä mitä iltaisin tekisin. Alkoi pandemia ja kaikki rajoitukset, jolloin harrastusvaihtoehdot vähenivät vielä entisestäänkin. Silloin löysin netistä kahden naisen blogit, jotka ompelivat asuja 1700-luvulle, joka on aina ollut suosikkivuosisatani. Instagramista löytyi vielä paljon ”costumereita” ympäri maailmaa ja paljon lisätietoa ja kuvia asuista. Historiapukujen osalta kaikki on tehtävä alusvaatteista alkaen, koska muuten puvun siluetti ei ole oikeanlainen.
Alunperin Vaasasta kotoisin oleva Anu Hakanen muutti Perniöön vuonna 2007. Hän on koulutukseltaan sairaanhoitaja ja työskentelee sairaalatarvikkeita valmistavassa ja myyvässä yrityksessä aluepäällikkönä. Käsityöharrastukselle on kuitenkin vankkaa pohjaa myös opiskeluajalta.
-Opiskelin parikymppisenä turkistenvalmistajaksi, mutta työkseni tein sitä vain puolitoista vuotta. Sen jälkeen opiskelin sairaanhoitajaksi ja perheen perustettuani ompelin lapsille vaatteita. Ompeluharrastus jäi lasten kasvaessa kokonaan ja hevosharrastuksen aikana korjailin vain loimia.
Netistä Anu löysi myös Société Helsinki -yhdistyksen, ja se avasi aivan uuden näkökulman ompeluharrastukseen.
-Ymmärsin, että näitä pukujahan voi käyttääkin eikä vain ommella. Aloitin ompelemisen vuonna 2020 ja seuraavana vuonna osallistuin ensimmäiseen tilaisuuteeni, Fredrikin päivän museoyhteistyöhön Suomenlinnassa. Pelasimme siellä ajanmukaisia pelejä, koristelimme nimipäiväpuun ja kahvittelimme museovieraitten ihmeteltävinä.
Turun linnan rokokoo-bileissä oltiin vähän kuin rekvisiittana, jotta yleisön joukossa olisi myös mahdollisimman ajanmukaisia pukuja.
-Eri tahojen välisestä yhteistyöstä voisi mainita Uudenkaupungin rauha -tapahtuman, jossa sotilaat olivat alan harrastajia mm. Uudenmaan Karoliineista, Rautpohjan Tykkikerhosta ja Isostakyröstä mukana olivat Napuen mamsellit ja tietenkin meitä naisia oli Société Helsingistä.
Société Helsinki on historian elävöityksestä kiinnostunut yhdistys, joka järjestää tapahtumia ja kokoontumisia, kuten käsityö- ja tanssipajoja pääasiassa eteläisen Suomen alueella. Se tekee yhteistyötä myös yhdistysten, järjestöjen, tapahtumien, museoiden tai muiden yhteensopivat intressit omaavien toimijoiden kanssa.
-Yhdistyksen tilaisuuksissa ei pelkästään tanssita menuettia pitsit liehuen, vaan myös rahvaan juhlia järjestetään.
-Pakin talolla Helsingissä järjestetään sadonkorjuujuhlia, joitten ohjelmassa on ollut muun muassa käsityö- ja askartelupajoja, pettuleivän valmistusta ja voin kirnuamista. Osallistujat vievät juhliin omat, tyyliin ja aikakauteen sopivat astiat, joten paljon erilaista oheismateriaalia on harrastuksen myötä kertynyt.
Instagramista Anu sitten bongasi jotain, mihin hän lujasti päätti osallistua ennen kuin täyttää 60 vuotta.
-Ranskassa, Versaillesin palatsissa järjestetään joka vuosi Fêtes Galantes -niminen juhla, joka kerää väkeä ympäri maailmaa. Kuusi tuntia kestävään tapahtumaan myydään eri tasoisia lippuja, joihin sisältyy erilaisia ohjelmia: Minun lippuuni esimerkiksi sisältyi tanssin opetusta, kiertokävely linnassa ja konsertti isossa linnan kappelissa, vapaa shampanja sekä pieniä suolaisia ja makeita suupaloja. Juhlan päättää tanssiaiset peilisalissa ja ilotulitus.
Versaillesin juhlapukua varten Anu opetteli nypläämään.
-Tarkoitus on lisätä pukuun vielä kuusi metriä metallilangasta nyplättyä pitsiä Suomenlinnan tanssiaisiin, niin että kaikkiaan sitä tulee olemaan yli 30 metriä. Kangasta puvussa on sellaiset 12-13 metriä, mutta se on hankittu edullisesti Eurokankaan outletista.
Nyt näyttää siltä, että Anu osallistuu Versaillesin juhliin useamman kerran ennen 60-vuotissyntymäpäiväänsä, sillä siihen on aikaa vielä useampia vuosia.
-Ensi vuoden hotelli on jo varattu ja nyt odotellaan kiihkeästi, että liput tulevat myyntiin.
Elina Koskinen