Tiia ja Santeri viettävät kesänsä Turun saaristossa.
Nuori pariskunta asuu punaisessa mummonmökissä Halikon asemalla. Nuoresta iästään huolimatta Kaartovuori-Knaapiset ovat saavuttaneet paljon: Tiia on Turun Sanomilla digimarkkinoinnin asiantuntijana ja Santerilla on oma rakennusalan yritys, vaikka hän vasta opiskeleekin rakennustekniikka.
He ovat reissanneet Aasiassa ja olleet yhdessä opiskelijavaihdossa Soulissa.
Heillä on myös yhteinen yritys Turun saaristossa: Cafe Björkö. Saaressa heillä meneekin keväästä pitkälle syksyyn.
– Kahvila on auki juhannuksesta koulujen alkuun. Viime kesänä olimme jo alkukesästä auki, mutta liikenne oli aika hiljaista, paitsi viikonloppuisin, Tiia kertoo.
Kun molemmat olivat ensimmäisen vuoden opiskelijoita Turun ammattikorkeakoulussa, Björkö tuli heidän eteensä. Santeri oli nähnyt paikan ja vakuuttui sen mahdollisuuksista.
– Meille vain tuli ajatus kahvilan perustamisesta ja Björkö tarjosi siihen täydelliset puitteet. Meitä ajoi eteenpäin rakkaus ja into säilyttää jotain niin hienoa, Santeri muistelee.
Päätöksen jälkeen apuun valjastettiin parin perhe ja tutut ja aloitettiin puolen vuoden remonttihommat. Koska kyseessä on historiallinen kohde, ennen remontin aloittamista paikalla kävi Turun museokeskuksen tutkija.
– Oli selvää, että haluamme säilyttää paikan historiaa ja kunnioittaa siellä olleita asioita. Nytkin kahvilassa historia näkyy paikan vanhoissa esineissä. Tämä on ollut opettava kokemus alusta asti, Tiia paljastaa.
Björkössä eletäänkin vanhan ajan mukaan ilman sähköä tai juoksevaa vettä. Kahvilaan palkattavilta kesätyöntekijöiltäkin toivotaan sitoutumista, sillä saaresta on turha lähteä lyhyiden vapaiden takia. Se ei olisi vaivan väärti.
– Saaressa on asuinmökki ja sauna, joita me kaikki majoitamme yhdessä. Siksi onkin tärkeää, että työntekijöiden kesken on hyvä henki, sillä aikaa tulee vietettyä paljon yhdessä, Tiia kuvaa.
Kesällä saarta asuttavat myös Santerin vanha kissa ja Vaskiolta Santerin äidin tilalta tulevat kanat, kahvila-ponit ja Korppoosta Berglundin tilalta tulee lehmiä laiduntamaan kesäksi.
Talvikaudella Santeri viettää edelleen paljon aikaa Björkössä.
– Meillä on aikaa kahvilan kunnostustarpeille kauden ulkopuolella. Melkein aina on jotain korjattavaa tai raivattavaa. Kunnostustyöt jatkuvat edelleen, Santeri sanoo.
Nyt takana on viisi kesää ja monta vielä edessä.
Tunnustus tehdystä työstä
Santeri ja Tiia saivat Varsinais-Suomen kulttuuriympäristötyöryhmältä tunnustuksen Björkön kahvilatoiminnasta.Tunnustus huomioi pariskunnan ponnistelun kohteen kunnostamisessa.
Kunniakirjassa lukee: “ Tiia ja Santeri Kaartovuori-Knaapinen tekivät merkittävän kulttuuriympäristöteon toteuttaessaan Björkön Södergrannassin kantatilan korjauksen. – Vanhaan päärakennukseen sijoitetun kesäkahvilan myötä Björkö on avautunut myös asiakkaille ja lisännyt saaren kulttuuriympäristön vetovoimaisuutta.”
– Tuntuu hyvältä tulla muistetuksi tällä tavalla. Björkö on selkeästi monelle tärkeä paikka, pariskunta kiittää.
Kesällä saarta asuttavat myös Santerin vanha kissa ja Vaskiolta Santerin äidin tilalta tulevat kanat, kahvila-ponit ja Korppoosta Berglundin tilalta tulee lehmiä laiduntamaan kesäksi.
Nelli Spännäri