Ikinuori Aulis nauttii talvesta hiihtäen

Aulis Tamminen haluaa innostaa muitakin hiihtämään nyt, kun siihen on hyvät mahdollisuudet.

-Hiihtäminen edistää monipuolisesti terveyttä.

Tätä mieltä on ikinuori eläkeläinen Aulis Tamminen Somerolta.
-Ei ole koskaan liian myöhäistä aloittaa liikuntaharrastusta ja vaikka tulla laduille hiihtämään nyt, kun se on mahdollista, kehottaa Aulis.
-Verenpaineen ja diabeteksen kurissa pitäminen ja painonhallinta sekä mielialan paraneminen, siinä mielestäni monta hyvää syytä harrastaa liikuntaa monipuolisesti ympäri vuoden.
-Olen itse aikoinaan harrastanut 25 vuotta jalkapalloa ja sen jälkeen yritin juosta kovilla asfalttiteillä mutta totesin sen rasittavan enemmän niveliä ja vaivaavan nilkkojani. Lääkäri suosittelikin vaihtoehtoisiksi liikuntamuodoiksi hiihtoa talveksi ja pyöräilyä kesäajaksi. Joka vuodenajalle pitäisi löytää sopivia liikuntamuotoja, kun hiihtokausi päättyy, liikuntaa tulee jatkaa muulla tavalla vaikka sauvakävellen, tuumaa Aulis.

Aulis Tamminen hiihti viime talvena 1000 kilometriä ja viime kesänä pyöräilykilometrejä kertyi 6000.
-Lisäksi käyn kuntosalilla, jotta saan sopivaa liikuntaa myös ylävartalolle. Ylävartalon, käsivarsien, hartioiden ja vatsan alueen treenaaminen salilla on tärkeää hiihtoharrastukselleni ja pyöräilykauden aikana saan sillä tavalla myös liikuntaa koko keholle. Ulkoilutan vielä koiraamme pariin kertaan päivittäin.
-Olen harrastanut luisteluhiihtoa kahdeksan vuotta ja olen opetellut tekniikkaa itse. Kannattaa katsoa netistä vaikka Sami Jauhojärven opastusvideoita, niitä löytyy sekä perinteisestä että vapaasta hiihtotekniikasta. Vapaan hiihtotekniikan tyylejähän on kolmea erilaista: Wassberg, joka on vauhdikkain mutta samalla raskain tyyli, Moberg, jossa tärkeää on oikea rytmi ja yleisin on kuokka-tyyli, jolla itsekin hiihdän. Myös ystävältäni Markku Sarenilta olen saanut hyviä vinkkejä tekniikan hallintaani.
-Mutta vain hiihtämällä oppii parhaiten. Luisteluhiihdossa täytyy uskaltaa mennä suksen päälle ja liu’uttaa ja antaa oikealla tavalla vauhtia sauvoilla. Tekniikkaa kannattaa harjoitella, silloin hiihto alkaa onnistumaan ja on helpompaa sekä nautittavampaa.

Aulis sanoo, että hyviin varusteisiin kannattaa myös panostaa, siten liikuntaharrastuksesta saa miellyttävämmän.
-Hiihtäminenkin helpottuu, kun hankkii itselleen oikein mitoitetut sukset ja sauvat, samoin polkupyörään kannattaa sijoittaa. Varusteet ovat kuitenkin jopa yli kymmenen vuottakin kestäviä välineitä. Voi aloittaa vaikka hankkimalla kävelysauvat, ne ei maksa paljoakaan, niiden avulla saa tavalliseen kävelyyn verrattuna jopa 20 prosenttia enemmän tehoa mukaan, neuvoo Aulis.
-Hiihto on mielestäni todella kansanterveydellisesti tärkeää ja olisi hyvä, jos siitä tulisi vielä suositumpaa. Hiihto on hyväksi niin keholle kuin mielialalle, lataa Aulis.
-Keskisykkeeni on hiihtolenkillä noin 140 ja 1000 kaloria palaa helposti. Kyllä siinä saa ihan vapaasti syödä ja juoda kun päivittäin käy liikkumassa. Olen yrittäjänä kokenut, että liikunta työpäivän jälkeen on parasta mielenpuhdistusta ja stressinpoistajaa.

Aulis Tamminen on toiminut työelämäaikanaan munatukkuyrittäjänä Somerolla.
-Olen huolissani ikääntyvien liikunnasta ja haluaisinkin innostaa muita ikäisiäni liikkumaan enemmän. Ei kannata jäädä sohvalle makoilemaan ja vatsaa kasvattamaan vaan liikkua päivittäin jos haluaa katsella tätä maailmaa kauemmin aikaa.
-Somerollakin olisi mahdollista auttaa kaupunkilaisia hyvän harrastuksen edistämisessä ja pidentää hieman Rankkulan kuntoradan hiihtoreittiä ja hankkia lumitykki. Tällä tavalla varmistettaisiin hiihtoharrastuksen mahdollisuus omalla paikkakunnalla joka talvi, ehdottaa Aulis.

Tähän ajatukseen yhtyi myös Havuharjun jääladulla tapaamamme Sarenin pariskunta ja varmasti moni muukin innokas hiihdonharrastaja.
-Tämä Havuharjun jäälatu ei ole joka vuosi käytettävissä, nyt on harvinainen vuosi, että pakkaskelit alkoivat niin aikaisin ja jäälatu saatiin kuntoon, kertoo Aulis.

Havuharjulta lähtee latu kesäteatterin rannasta pitkin Hirsjärven jäätä aina Hovimäen rantasaunoille ja Seeteriin asti, 6,8 kilometriä suuntaansa. Perinteisiä latuja on kaksi vierekkäin molempiin suuntiin, luisteluhiihtobaana toisella puolella ja keskellä luistelijoille aurattu väylä.
-Kyllä kelpaa nyt hiihtää ja siitä kiitokset kaupungille, kiittelee Aulis.

Lumi on ollut vielä liian höttöistä, mutta nyt on ajettu Somerolla myös Rankkulan valaistun kuntoradan latu kuntoon, Pitkäjärvellä kuntoradan ja taukotuvan peltolenkit sekä Ämyrillä valaistun kuntoradan latu sekä 2,4 kilometrin latu. Nyt näyttää lumitilanne sellaiselta, että kaikki ladut saadaan kuntoon. Torronsuon suositusta perinteisen ladusta ainakin jo Kiljamo-Katavasaari väli on ajettu, tilanteesta tiedotetaan lisää Torro seura ry:n facebook-sivuilla.

Teija Tuulimäki

Hirsjärven jäälle on tehty luistelureitti ja hiihtoladut sekä perinteiselle että vapaalle hiihtotyylille.

Jaa uutinen:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Samasta kategoriasta: