
Pilvinen, mutta valoisa alkuiltapäivä sopii täydellisesti kuvaushetkeen.
-Silloin ei tule huonoja varjoja ja kaiken näkee selkeästi, kertoo valokuvausta harrastava Jari Haarala.
Hän jakaa paljon kuviaan Facebookin Salon puskaradio -ryhmään, vaikka ei olekaan enää salolainen.
-Minulla on ollut nyt noin kolme vuotta mökki Kiskossa. Aiemmin asuin Salossa 80–90-luvulla.
Salossa asuessaan Haarala oli mukana ilmailukerhossa, jossa he lensivät kevytlentokonetta Kiikalassa. Nyt lentoharrastus on muuttanut muotoaan, mutta lentoväline on edelleen aika kevyt. Haarala harrastaa valokuvausta, mutta järjestelmäkameran sijaan hänen kuvausvälineenään toimii drone eli pienen helikopterin näköinen ilmaan nouseva kamera.
Dronella lentäminen vaatii siihen suoritettavan ajokortin hankkimisen, ja laite täytyy rekisteröidä Traficomin tietoihin.
-Droneja on ollut noin kymmenen vuotta ja säännöt ovat tiukat. On tiettyjä alueita, joihin ei saa lentää.
Haaralalla on puhelimeensa ladattuna sovellus, joka näyttää Suomen alueen kuvauspaikat. Esimerkiksi Eduskuntatalon alue on kielletty ja se näkyy sovelluksessa eri värillä.
-Jos kielletylle alueelle lentää, siitä voi saada päiväsakkoja.
Myös muun muassa Coldplayn konserttien aikana Olympiastadionin ympäristö oli kuvauksen kieltolistalla.
Haarala esittelee kuvagalleriaansa, josta löytyy paljon eri rakennuksia. Hän kuvaa esimerkiksi rakenteilla olevia kohteita.
-Se on pala historiaa, jota voi katsoa sitten taaksepäin. Yksi kuvauskohde voisi olla vaikkapa Espoon uusi junarata ja siihen tulevat muutokset.
Nyt ensi kertaa Haarala on kuvaamassa Kurpitsapuistoa. Tällaisia tapahtumia saa kuvata, sillä Traficom omistaa Suomen ilmatilan. Sopiva paikka katsotaan peltoa vastapäätä olevalta parkkipaikalta ja siihen asetetaan oranssi alusta, jossa on iso H-kirjain, edustamaan kotipaikkaa. Haarala kaivaa dronen esille. Se painaa noin 700 grammaa ja muistuttaa etäisesti jotain hyönteistä. Äänikin on lentäessä kuin sudenkorennon surinaa.
-Kerran eräs nainen syytti minua heidän salakuuntelustaan. Vakuutin heille, että dronesta lähtee sen verran kova ääni, ettei se pysty nappaamaan keskustelun ääniä. Hän taisi olla katsonut liikaa Bond -elokuvia, Haarala naureskelee.
Haarala valmistelee dronen ja ottaa esiin ohjaimen, josta näkee dronen näkymän.
-Tätä ei tarvitse erityisesti lentää, niin kuin vanhoja malleja. Se nousee ilmaan ja minä säädän siinä olevaa kahta kameraa.
Drone lähtee matkaan ja näytölle ilmestyy Kurpitsapuiston labyrintti ylhäältä päin.
Haarala esittelee dronen toimintoja ja luo ympäristöstä 360-asteisen liikuteltavan kuvan.
Hän ei perusta Facebookissa olevista drone-valokuvaajien ryhmistä, sillä ne ovat hyvin pikkutarkkoja.
-Siellä huomataan kaikki pienetkin virheet: onko horisontti suorassa, näkyykö kuvassa jotain epämääräistä. Se vie kuvaamisesta kaiken ilon, kun tätä tekee kuitenkin harrastuksena.
Sadan kuvan joukosta löytyy yleensä muutama otos, jotka pääsevät editointiin ja talteen.
-Editoinnissa yleensä korjaan valotuksia. En tee mitään kovin isoa.
Kuvauksen jälkeen drone pakataan takaisin reppuun. Haarala aikoo palata puistoon illalla kuvaamaan, jotta saa sen ikuistettua pimeässä valojen loisteessa.
Nelli Spännäri
