Jarno Vesalan installaatioita Salon Taidemuseossa

Kuvataiteilija Jarno Vesalan suuret installaatiot täyttävät syksyn ajan Salon Taidemuseon suuria näyttelyhalleja.

Kymmenen vuotta sitten Vuoden nuoreksi taiteilijaksi valitun Jarno Vesalan (1977) yksityisnäyttely on laaja katsaus taiteilijan pääasiallisesti kolmen viime vuoden aikana tehtyyn tuotantoon.

Vanhan veturitallin korkeat, hämärästi valaistut salit luovat ainutlaatuiset puitteet Vesalan suurille installaatioille, joita ei ole nähty esillä tässä laajuudessa sitten vuoden 2013 näyttelykiertueen. Kymmenessä vuodessa teosten koko ja massa ovat kasvaneet ja samalla niistä on tullut koko tilan täyttäviä installaatioita.

Taidemuseo kuvailee tiedotteessa, kuinka Vesalan teoksissa yhdistyy useita taiteen ilmaisumuotoja kuten liikkuvaa kuvaa, kuvanveistoa sekä ääntä. Näyttelysalien pimeys toimii välineenä teosten esittämiselle.
-Keskeisessä roolissa installaatioissa on katsojan kokemus. Teokset ovat kuin pysähtyneitä elokuvan kohtauksia, joihin katsoja pääsee sisään. Katsojasta tulee osa teosta, kun hän sulautuu hahmoksi muiden joukkoon.

Veturitallissa esillä olevat työt ovat syntyneet taiteilijan ympäristöstään tekemistä havainnoista.
-Hän pyrkii jakamaan muistonsa tapahtuneesta siten, että katsoja tavoittaa teoksen äärellä saman tunteen kuin taiteilija itse havaintonsa syntyessä.

Teosten hahmoissa aistittava, juuri tapahtunut tai tuleva muutos luo jännitteen katsojan ja teoksen välille.

Veturitallin näyttelyn teoksia yhdistää meille kaikille yhteinen ja yhteiskunnassamme ajankohtainen aihe, kodin käsite. Koti merkitsee turvallisuutta, rauhallisuutta, menneisyyden muistoja ja tulevaisuuden suunnitelmia. Joskus koti voidaan menettää tai sinne yritetään tunkeutua väkisin. Näyttelytilojen dramaturgia johdattelee katsojaa kurkkimaan ikkunoista sisään sekä liikkumaan videoprojisointien ja rakennelmien välissä.

Saloon on toteutettu myös kokonaan uusi, teeman yhteen kokoava teos, jossa katsoja joutuu seuraamaan erään tapahtuman kulkua osana suurta ihmisjoukkoa, hiljaisena hyväksyjänä. Miltä tuntuu olla osa ryhmän toimintaa, mutta samalla ulkopuolinen ja yksin? Vesalan rakentamat kohtaukset ovat hienovireisiä kannanottoja tämän hetken yhteiskunnallisiin ilmiöihin. Samalla taiteilija esittää pienten eleiden kautta kysymyksiä ihmisenä olemisesta.

Salonjokilaakso

Jaa uutinen:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Samasta kategoriasta: