Asunnottomien yö -tapahtuma Salossa ensi tiistaina

A-klinikka Salon ryhmä- ja vertaistukiohjaaja Agnes Schadewitz toivoo entistä useamman salolaisen liittyvän mukaan Asunnottomien yö -tapahtumaan. Voitto Suominen (vas.) ja Janne Koivu kertovat tapahtuman alkavan Salon torilta.

Ensi viikon tiistaina 17. lokakuuta eri puolilla Suomea järjestettävän Asunnottomien yö -tapahtuman teemana on tänä vuonna ”Kenelle kaupunki kuuluu?”.

Asunnottomien yön kansalaisliike haluaa herättää yhteiskunnallista keskustelua, kenen ehdoilla julkista tilaa suunnitellaan, kenellä on oikeus näkyä kaupunkikuvassa, kenen tarpeisiin kaupunkitila vastaa, ja onko meidän julkinen tilamme kaikille yhdenvertainen ja kaikkien saavutettavissa? Salossa eri tahoilla toimivat yhteistyökumppanit ja toimijat ovat kokoontuneet tapahtuman suunnittelupalavereihin syksyn aikana.

Vaihtoehto 90 ry:n puheenjohtaja Voitto Suominen avaa Salon tilannetta ja asunnottomien määrää.
-Asunnottomia on Salossa virallisen tiedon mukaan 40 henkilöä, mutta todellisuudessa luku on jotain muuta. On myös niitä, jotka asuvat kavereiden tai sukulaisten asunnoissa, eli oikeaa määrää on vaikea tietää. Salossa on se tilanne, että jos joutuu ulos, eli saa jostain syystä häädon kaupungin vuokra-asunnosta, ei pääse enää takaisin sisään, Suominen sanoo.

Vaara asunnottomaksi joutumiselle on Suomisen mukaan kasvamaan päin, vaikka virallisesti asunnottomien määrä koko Suomen mittakaavassa onkin laskusuunnassa.
-On olemassa monia vaaratekijöitä, joiden myötä ongelmat kasvavat. Köyhyys tekee asunnottomuuden. Luottotietojen menettämisen lisäksi päihteet ja huumeet vievät kohti asunnottomuutta. Itsestään ei voida myöskään pitää huolta, jos ei ole varaa ja silloin esimerkiksi lääkkeet jäävät hankkimatta. Asunnottomia pidetään väliinputoajina, Suominen sanoo.

Kaikki salolaiset toimijat ovat Asunnottomien yö -tapahtumassa mukana vapaaehtoisvoimin.
-Tapahtuman valmistelut ovat sujuneet hyvin ja meille on tullut uusia yhteistyökumppaneita. Toteutamme tapahtuman nollabudjetilla, lahjoitusten ja sponsoreiden turvin. Asunnottomien yö on täysin sitoutumaton tapahtuma, Suominen painottaa.

A-klinikka Salon ryhmä- ja vertaistukiohjaaja Agnes Schadewitz on ollut vuodesta 2010 säännöllisesti mukana tapahtuman järjestelijätiimissä.
-Olen ollut ”pienen ikuisuuden” yhteistyökumppanien koollekutsujana A-klinikka Salon työntekijänä. Vuonna 2007 olin mukana yleisön ja jätkänkynttilöiden joukossa Salon toritapahtumassa. Tapahtuman idea nostaa kaikkein heikoimpien ja haavoittuvampien yhä heikentyvä asema tavallisten salolaisten, päättäjien ja pohattojen tietoisuuteen edes yhtenä päivänä vuodessa, vei minut imussaan. Tapahtuman järjestely on tiimi- ja talkootyötä. Eri toimijat kantavat kortensa kekoon niillä resursseilla, kuin kukin pystyy. Joka vuosi toinen toistaan huikeampi porukka käärii hihat ja alkaa hommiin sydämellään. Siihen on helppo liittyä. Tänä syksynä salolaiset uudet, nuoret musiikintekijät ovat myös mukana tapahtumassa, Schadewitz sanoo.

Asunnottomien yö -tapahtuman yhteistyökumppaneita ovat Anna Tukesi ry, Salon seurakunta, Vaihtoehto90 ry, RinneSumppu ry, PAM Salon ja Someron osastot, A-klinikkasäätiö, A-klinikka Oy, Waltti työpajat Salo, Päihdeyksikkö Salo, V-S FinFami, Elämänlaatu ry, SPR ja Autoliitto Salon osastot sekä suuri määrä yksityishenkilöitä.
-Mukana on lukuisia yksityishenkilöitä kuten lätynpaistajat, sopankeittäjät, sukankutojat sekä musiikki- ja sähkömiehet.

Schadewitz kertoo Salosta puuttuvan sosiaalisen isännöinnin ja tukipalvelun, joka on asiakkaalle kotiin annettavaa asumisen ohjausta.
-Asumisneuvonnan tavoitteena on asumiseen liittyvien ongelmien ennaltaehkäisy ja ratkaiseminen. Pelkästään häätöjen määrän väheneminen tuo vuokrataloyhtiölle tuntuvan taloudellisen säästön. Säästöt syntyvät ajallaan maksetuista vuokrista ja rästimaksuista sekä häätökulujen ja kiinteistön korjauskulujen vähenemisenä. Salon kaupungissa on asiasta tehty valtuustoaloite vuosia sitten, Aralta on kertaalleen haettu avustusta asumisneuvontatoimintaan, tuloksetta. Viime vuosina on ollut hiljaista, ei uusia avauksia, ja se on surullista, Schadewitz harmittelee.

Schadewitz toivoo entistä useamman salolaisen liittyvän mukaan Asunnottomien yö -tapahtumaan.
-Itseltään voi kysyä, mikä on onnellisen maan mittari? Kun kriisi koskettaa, kuka vain pienituloinen voi jäädä asunnottomaksi, Schadewitz toteaa.

Vaihtoehto 90 ry:n sihteeri Janne Koivu kertoo tapahtuman käynnistyvän klo 17 Salon torilla, josta kulkue lähtee liikkeelle.
-Kyseessä on mielenilmaus, jolla haluamme tuoda esille, ettei asunnottomilla mene hyvin. Toivomme ihmisten liittyvän mukaan, sillä olemme liikkeellä hyvän asian puolesta. Mielenilmauksessa on ollut parhaimmillaan mukana 300 ihmistä, Koivu kertoo.

Kulkue suuntaa torilta Vaihtoehto 90 ry:n toimintakeskukselle osoitteeseen Kaivokatu 4. Ohjelmassa on mukana muun muassa musiikkiesityksiä, tulitaidetta ja puheita. Tarjolla on maksutta keittoa, makkaraa, lettuja ja kahvia. Tulet syttyvät klo 19. Illan juontavat Marja Ruokonen ja Otso Lapila.
-Asunnottomien yötä varten on ollut käynnissä villasukkakeräys. Tapahtumassa jaetaan lämpimiä vaatteita tarvitsijoille ja niiden keräys on päättynyt. Lisäksi keräämme lahjoitettavaksi ruoka-aineita, jotka eivät tarvitse kylmäsäilytystä. Myös hygieniatuotteet ovat tervetulleita, Koivu sanoo.

Maritta Määttänen

Jaa uutinen:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Samasta kategoriasta: