Joulupukilla voi olla vuoden aikana toinenkin ammatti

– Pysykää kotona ja terveinä. Hyvää joulua kaikille!

Joulupukin kiireisin työaika on jouluaattona. Muuna aikana vuodesta hän voi toimia toisessa ammatissa, vaikkapa Perniönseudun Lehden päätoimittajana kuten Aku Poutanen tekee.

Poutasen pukilla on takanaan viisi joulua ja tämä pukki on enemmänkin perinteinen joulupukki kuin kiiltokuvamainen Coca-cola-pukki. Joulupukin kaverina on tietenkin joulumuori, eli puoliso Tea Niinimäki. Tämän kaksikon toimialuetta jouluaattona on Turun seutu.
– Joulupukiksi ryhtyminen oli puolison ajatus, joka vaati minulta pientä kypsyttelyä ja miettimistä. Lopulta tuumasin, miksipä ei, Poutanen kertoo.
– Ensimmäinen keikka jännitti, mutta joulupukin rooli helpotti esiintymistä. Työ toimittajana helpottaa huomattavasti vieraisiin paikkoihin menemistä. Niin lehtiin kirjoittaminen kuin joulupukkina esiintyminen vaativat molemmat aina taustatyötä ja valmistautumista.

Joulupukin rooliin on syytä paneutua, joten pukki selvittää lasten nimet, iät, harrastukset ja mistä he pitävät. Vierailut tehdään aina lasten ehdoilla, tietyt rutiinit kuitenkin ovat joka vierailussa mukana. Joulupukki istuu alas, jakaa lahjat ja kuuntelee lasten laulut. Varmuudeksi joulupukilla ja -muorilla on mukana joululauluvihkonen, jos joltain jännityksessä unohtuisi laulunsanat.
– Vaikka lapset olisivat alussa ujoja ja aristelisivat joulupukkia ja -muoria, niin jossain kohtaa he ovat täpinöissään ja ottavat tilanteen haltuunsa.
-Joulumuori on lapsille iloinen yllätys ja hän voi myös välillä laulaa heille.

Joulupukilla on konstit liikkua, vaikka maa olisi musta. Lumenpuutteeseen ei pukin matkanteko tyssää.
– Liikennevaloissa lapset huomaavat aina joulupukin ja -muorin, saamme iloisia katseita ja tervehdyksiä.

Vierailut kestävät parisenkymmentä minuuttia. Lasten mielenkiinto siirtyy yleensä tässä ajassa saatuihin paketteihin. Joulupukilla ja -muorilla on säilynyt vuodesta toiseen muutamia vakipaikkoja.
– On kiva nähdä, miten lapset kasvavat. Perheisiin tulee uusia sisaruksia. Joukossa on tuttavien tuttavaperheitä. Perheissä on kiva tunnelma ja henki sekä ystävällinen vastaanotto, tuolit ja tarjoilut ovat valmiina.
Joulupukki tiedottaa perheelle, jos jostain syystä tulee viivytyksiä matkalla, lapset kun kärsimättömästi odottavat pukkia saapuvaksi. Joulupukki suunnittelee kulkureittinsä etukäteen ja laskee minkä verran aikaa kuluu matkoihin, eli logistiikka on pukilla hallussa kaikin tavoin. Sen verran pukki paljastaa, että hänellä on matkoillaan mukana oma selviytymispakettinsa. Siihen kuuluu kivennäisvettä, nenäliinoja silmälasien kuivamiseen sekä satsumia, näin pukki pysyy virkeänä kierroksensa ajan.

Yleensä joulupukki on liikkeellä alkuiltapäivästä ja illansuussa. Pukki pyrkii olemaan kotona takaisin iltakuuden jälkeen, jolloin alkaa oma joulunvietto.
– Tänä vuonna kutsuja joulupukille on vähemmän kuin aiempina vuosina ja tilanne voi vielä hyvinkin elää ennen joulua. Joulupukki ja -muori muistavat pitää turvavälit ja pysyvät niin toivottaessa ulkona, maskitkin ovat mukana.
– Emme tee tätä rahan takia. Haluamme jakaa toisille hyvää mieltä ja oloa. Oma joulunvietto alkaa, kun vierailut on tehty. Niistä tulee meille joulumieli.

Joulupukki kertoo, että jos joskus tulisi väsymys joulun rientoihin, niin silloin hän pitäisi välivuoden. Eläkkeelle pukki ei aio siirtyä vielä pitkiin aikoihin. Joulupukki lähettää lopuksi terveisiä.
– Pysykää kotona ja terveinä. Hyvää joulua kaikille!

Tanja Virtanen

Jaa uutinen:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Samasta kategoriasta: