Salonjokilaakson suklaaraati maisteli joulun makeat

Joulun alla kaupan hyllyt ovat täynnä toinen toistaan korkeampia suklaarasiatorneja. Valinnanvaraa on jo niin paljon että ahdistus meinaa iskeä. Mikä rasioista on ostamisen arvoinen itselle tai viime hetken lahjaksi? Päätimme muodostaa päätöksenteon helpottamista varten suklaamaistelun puoliammattilaisista muodostuvan raadin.
Raatiin kuuluvat Katja ”vähän mutta usein” Pölönen, Kimmo ”kyl suklaa hyvää o” Lehto, Laura ”no jos nyt yhden otan” Leivo, Laura ”allergialääkkeiden voimalla” Barry, Tanja ”joulun kunniaksi” Virtanen sekä Pekka ”kenen idea tämäkin oli” Mäenpää.
Raati käytti arvostelussaan tarkkaan mietittyjä kriteerejä. Tärkeää oli visuaalisuus, maku, hinta-laatusuhde, valikoima, odotusten vastaamisen taso sekä suklaan alkuperä. Lisäksi raati sai vapaan sanan. Arvosanat annettiin asteikolla 1-5.
Arvostelun kohteeksi valikoitui tällä kertaa viisi konvehtirasiaa: Ferrero Collection (269 g), Panda Juhlapöydän konvehteja (435 g), Karl Fazer Collection Art Edition (145 g), Lindt Champs-Élysées (428 g) sekä Marabou Paradis (500 g).

Juhlavan tyylikäs

Ensimmäinen maistelun kohde on Ferrero Rocherin rasia. Konvehteja on kolmea erilaista: valkosuklaa kookospäällisellä, maitosuklaa hasselpähkinäpäällisellä sekä tumma suklaa rouskuvalla vohvelipäällisellä. Raadin kookoksenystävä ilahtui aidosta, hyvästä kookoksen mausta. Visuaalisesti rasia on juhlava, ja makukin on mukavan rouskuva. Hintaa rasialle muodostuu 9,95 euroa. Suklaassa käytetään sertifioitua palmuöljyä, jota yhtiön nettisivujen mukaan hankitaan Malesiasta, Papua-Uudesta-Guineasta sekä Brasiliasta, mistä raati antaa hieman miinusta. Lisäksi jokainen konvehti on yksitellen pakattu, vaikka tarvetta sille ei välttämättä olisi. Kaiken kaikkiaan rasia saa raadilta arvosanan 3.

Kestosuosikki

Seuraavaksi käsittelyyn pääsee Pandan rasia. Lajiketta löytyy yhtätoista erilaista, joten valinnan varaa ainakin on. Punaisen laatikon musta tausta herättää heti Katjan mielenkiinnon. Rasia on klassinen, mutta uudenlaisia makuja täynnä oleva. Yksikään konvehdeista ei aiheuta negatiivista reaktiota, sillä esimerkiksi liköörikonvehdit uupuvat rasiasta. Kaksikerroksinen rasia maksaa 10,45 euroa. Laatikossa lukee ”valmistettu Vaajakoskella”, ja palmuöljyä suklaassa ei ole ollenkaan, nimittäin Panda pyrkii luopumaan täysin palmuöljystä ensi vuoden aikana. Kaikki suklaa on 100 % UTZ-sertifioidusta kaakaosta valmistettua mikä ei itsessään takaa vastuullisuutta. Rasia saa siis yleisarvosanaksi raadilta 4. Laura L. erityisesti kertoo pitävänsä Pandasta.

Pieneen suklaanälkään

Fazerin rasia on seuraavaksi vuorossa. Visuaalisesti rasia on upea ja perin suomalainen, ja se onkin suunniteltu yhteistyössä muotisuunnittelija Satu Maarasen kanssa. Makuja rasiassa on yhdeksän, ja osa niistä on klassista Fazeria, esimerkiksi Fazermint. Rasia maksaa 9,45 euroa, mikä ei päätä huimaa, mutta ottaen huomioon rasian muita pienemmän koon ei myöskään säväytä. Fazerin sivuilta löytyy monen linkin takaa laajaa tekstiä yhtiön vastuullisuudesta ja siitä, kuinka Fazer ostaa sekä sertifioitua että sertifioimatonta kaakaota. Päällepäin tämä vaikuttaa loistavalta, mutta totuutta vastuullisuudesta emme voi tietää. Yhtiö väittää myös käyttävänsä 100 % vastuullista palmuöljyä, mikä herättää kysymysmerkkejä. Yleisarvosanaksi raati antaa rasialle kuitenkin myös 4.

Täyteläinen tusina

Rasioista seuraavana on Lindt. Valikoima on todella laaja, nimittäin erilaisia konvehteja laatikosta löytyy peräti 12. Upea kansi kiinnittää katseen heti alkuun. Kaunis ja jouluinen tunnelma välittyy kannen läpi Pariisista Salon harmaille kaduille. Tunnelmasta saa maksaa 14,95 euroa, mutta hinta-laatusuhteeltaan rasia ei ole sen hassumpi. Suklaa on tunnistettavissa Lindtiksi, täyteläisen rasvaisen ja kermaisen makunsa ansiosta. Yksi konvehtilajike on käärittynä paperiin, mikä on raadin mielestä tarpeetonta. Nettisivuilta löytyy jälleen tietoa sertifioidusta palmuöljystä ja vastuullisuudesta. Arvosanaksi rasialle muodostuu 4,5.

Eksoottinen keltainen

Viimeisenä muttei vähäisimpänä, Paradis. Keltainen rasia piristää kirkkaudellaan, mutta joulun värinen se ei ole. Rasian valikoima on otoksen laajin kolmellatoista eri makuyhdistelmällä. Perinteisten maitosuklaa- ja karamellitryffeleiden lisäksi rasiasta löytyy eksoottisempia makuja kuten kookosta, limeä sekä vadelman ja lakritsin yhdistelmää. Eksotiikka ei iske kaikkiin raadin jäseniin, vaan he kaipaavat enemmän perinteistä suklaata. Hinta-laatusuhteeltaan rasia on kuitenkin myös kärjessä. Painoltaan rasia on 500 grammaa, mutta hintaa sille jää vain 6,59 euroa. Jälleen kerran sukellus internetin ihmeelliseen maailmaan paljastaa kestävän kehityksen tavoitteet sekä sertifioidun palmuöljyn käytön lähes kaikissa tuotteissa. Rasia yltää arvosanaan 3-.

Voittajaksi muodostuu Lindtin rasia. Kokonaisuudeltaan rasia on häikäisevä ja nautinnollinen makuelämys. Raati suosittelee!

Mitä haluaisit meidän arvioivan seuraavaksi? Vinkkaa sähköpostitse toimitus@salonjokilaakso.net tai osoitteessa www.salonjokilaakso.net

Katso myös YouTube-kanavaltamme pieni kooste suklaaraatimme maisteluista.

Salonjokilaakso

Jaa uutinen:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Samasta kategoriasta: