Juha Kauppinen kirjailijavieraana Salon pääkirjastossa

Juha Kauppinen vierailee Salon kirjastossa kertomassa muun muassa kasvun rajoista ja kohtuutalouden mahdollisuuksista. (Kuva: Laura Malmivaara, Siltala)

Biologi ja tietokirjailija Juha Kauppinen esitelmöi Salon pääkirjastossa torstaina 24. huhtikuuta.

Kauppisen julkaisi syksyllä 2021 kirjan Heräämisiä – kuinka minusta tuli luonnonsuojelija.

Kirjailijan teoksensa pohjalta tekemä esitys Heräämisiä kiertää parhaillaan eri puolilla Suomea.

Esityksessä pohditaan sitä, miksi luonnon suojeleminen on vaikeaa.

Kirjailijavierailu ja samaan aikaan kirjastossa esillä oleva ekovelkapöytä järjestetään molemmat Salon TasausKohtuusPajan ja Salon kaupunginkirjaston yhteistyönä.
-Kauppisen esitys on historiallinen pikakelaus luonnonsuojelun matkasta myrskyisten vuosikymmenten halki tähän hetkeen, tiedotteessa kuvaillaan Heräämisiä-esitystä.

Juha Kauppinen kertoo Salon kirjastossa myös omaa tarinaansa siitä, miksi hänestä tuli lapsena luonnonystävä, mutta ei pitkään aikaan luonnonsuojelijaa ennen oman arvomaailman perinpohjaista tutkiskelua.

Yksi kirjassa haastatelluista on salolainen Eeva Hallivuori, joka aikoinaan lähti puolustamaan Koijärven lintujärveä juuri täältä Salosta.

Vuosi 1979 oli käänteentekevä ympäristönsuojelun ja suomalaisten kansanliikkeiden kannalta ja Hallivuoren haastattelussa kuvataan tuon ajan ilmapiiriä ja myös Salon tapahtumia.

Kauppinen pohtii esityksessään myös sitä, mitä nyt pitäisi tehdä ja miksi ihmisen suhde luontoon on tässä keskeistä.

Salon TasausKohtuusPaja suhtautuu kriittisesti ylikulutukseen ja kirjailijavierailu on kohta Suomen ylikulutuspäivän jälkeen.
-Olemmekin pyytäneet Juha Kauppista kertomaan erityisesti kirjan niistä luvuista, jotka käsittelevät kasvun rajoja ja kohtuutalouden mahdollisuuksia.

Kirjaan on asiasta haastateltu muun muassa arvostettua taloustieteilijää Sixten Korkmania, joka kirjoituksissaan on pohtinut myös luonnon asemaa taloudessa. Korkman suhtautuu myönteisemmin talouden sääntelyyn kuin moni muu valtavirran taloustieteilijä, mutta talouskasvun kritiikkiin asti hänkään ei taivu.

Kauppinen tuo myös esiin erot kohtuutalouspyrkimysten ja niin sanotun vihreän siirtymän eli Green Dealin välillä.

Suomen ylikulutuspäivä oli tänä vuonna jo 31. maaliskuuta, kun oli vasta kulunut neljäsosa vuotta.
-Tämä tarkoittaa sitä, että jos kaikki maapallon ihmiset kuluttaisivat yhtä paljon kuin suomalaiset keskimäärin, niin tarvittaviin luonnonvaroihin meillä pitäisi olla neljä maapalloa.

Kirjastossa on myös huhtikuun ajan Salon TasausKohtuusPajan kokoama ekovelkapöytä, jossa on lainattavia kirjoja ja muuta aineistoa.

Heräämisiä Salon kirjastossa torstaina 21.4. klo 17-19. Tilaisuus on maksuton ja Kauppisen esityksen jälkeen on vuorossa keskustelua kirjan teemoista.

Salonjokilaakso

Jaa uutinen:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Samasta kategoriasta: