Junioriajaja Kuusjoelta – tähtäimessä
motocrossin terävin huippu

11-vuotta täyttävällä Eetu Laukkaselle kausi on ollut varsin menestyksekäs. Isä Panu Laukkanen on muun perheen tavoin vahvasti mukana Eetun ajoharrastuksessa.

-Ensimmäinen mopo hankittiin siinä vaiheessa kun polkupyörästä lähti apupyörät, Panu Laukkanen muistelee Eetu-poikansa motocross-uran alkua.

Myös Panu oli nuorempana lajin harrastaja, mutta hän ei kilpaillut.
-Mä olin silloin neljä ja puoli vuotta vanha, sanoo Eetu itse ja asia käydään vielä varmistamassa Kavilannummen radan kioskissa toimivalta Pirjo-äidiltä. Kyseessä on siis mitä suurimmassa määrin koko perheen harrastus.
-Ensimmäisiin kilpailuihin Eetu osallistui 6-vuotiaana. Tällä hetkellä hän ajaa MX-Liigassa, joka on Suomessa korkein taso mitä junioreille Eetun sarjassa on olemassa. Eetu kilpailee 65-kuutioisten sarjassa, joka on tarkoitettu 7-12-vuotiaille kuljettajille, kaikki siis ikään katsomatta kilpailevat samassa sarjassa. Eetu täyttää tänä vuonna 11 ja voisi ikänsä puolesta ajaa vielä vuoden nykyisessä sarjassaan, mutta suunnitelmissa on siirtyä ensi kaudella isompaan luokkaan, 85-kuutioisiin.

Tämä kausi on ollut Eetulle varsin menestyksekäs, sillä hän sijoittui kauden ensimmäisessä kilpailussa kolmanneksi ja toisessa seitsemänneksi. Kun luokassa kilpailee yli 80 osallistujaa, niin saavutus on varsin kova. Mutta niin on tavoitekin.
-MM, vastaa Eetu lyhyesti, ytimekkäästi ja varmasti.

Eikä Eetun idolikaan ole mikä tahansa mopoilija, vaan italialainen 9-kertainen motocrossin maailmanmestari Antonio Cairoli.

Elokuussa järjestetään Vantaalla junioreiden MM-kilpailu, johon pääsee Suomesta jokaisesta junioriluokasta seitsemän kilpailijaa. Salon Moottorikerhoa edustava Eetu on tällä hetkellä MX-Liigassa toisena, osakilpailuja on tällä kaudella vielä viisi, ja niistä yksi järjestetään SM-viikon yhteydessä 1. heinäkuuta Kavilannummen motocrossradalla.

Panu-isä näkee motocross-harrastuksessa paljon hyviä puolia tulevaisuudenkin kannalta.
-Kilpakumppaneista muodostuu koko Suomen kattava verkosto, josta voi olla hyötyä tulevaisuudessa työelämässäkin. Ja vaikka radalla ajetaan kovaa kilpaa, niin sen jälkeen ollaan yhdessä kasassa.

Se on helppo uskoa, varsinkin kun ”kasa” eli iso joukko poikia hengailee haastattelupaikan vieressä. Myös Pirjo Laukkanen korostaa lajin sosiaalisuutta.
-Sekä kilpailijat että taustajoukot kannustavat toisiaan ja ovat aina valmiita auttamaan teknisissä ja muissakin ongelmissa.

Kuusjoen Raatalassa asuva perhe on kokonaisuudessaan mukana Eetun ajoharrastuksessa, ja kaikilla on oma roolinsa.
-Tyttäremme Emma harrastaa ratsastusta ja opiskelee ratsastuksen ohjaajaksi, sanonkin aina että perheessämme on kahdenlaisia hevosvoimia: kauramoottoreita ja bensamoottoreita. Mutta Emmakin rakastaa motocrossia ja on usein mukana kilpailuissa. Hän on myös sanonut leikillään alkavansa ajamaan tavatakseen enemmän kavereitaan. Tyttöjä on tullutkin harrastuksen pariin enenevässä määrin. Perheen mukanaolo on tosi tärkeää, sillä Panu ymmärtää pyörän huoltamisesta ja tekniikasta, minä taas huolehdin aikatauluista ja ravitsemuksesta. Motocross vaatii kestävyyttä ja kuntoa, joten ruuan pitää olla kevyttä mutta energiapitoista. Ja mielellään tietysti sellaista, mistä Eetu tykkää!

Eetulla on sponsoreita, joista on harrastuksessa merkittävää apua ja joiden nimet löytyvät pyörän lokasuojasta. Kaikista tärkeimpien nimet on kuitenkin pyörän etuosassa: Iskä, äiti ja Emma.

Elina Koskinen

Jaa uutinen:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Samasta kategoriasta: