Jutta Urpilainen loisi presidenttinä luottamuksen ja toivon näköalaa

Kansanedustaja Aki Lindén ja Salon kaupunginhallituksen tuleva puheenjohtaja Simo Paassilta saivat presidenttiehdokas Jutta Urpilaisen kanssaan yhteiskuvaan.

SDP:n presidenttiehdokkaan Jutta Urpilaisen mukaan presidentin tärkein tehtävä on johtaa Suomen ulkopolitiikkaa yhteistoiminnassa valtioneuvoston kanssa.

Lause on käytännössä sanatarkkaan samanlaisena Suomen perustuslaissa ja myös muiden ehdokkaiden vaaliohjelmissa. Niin pitääkin.

Vivahde-eroja ehdokkaista saattaa löytyä, jos ja kun kampanjoinnin aikana keskustellaan esimerkiksi Suomen asemasta Natossa.

– Itse kannatan aktiivista roolia. On tärkeää, että Suomi osallistuu myös rauhan aikana esimerkiksi erilaisiin kriisinhallintaoperaatioihin myös Euroopan ulkopuolella osana Natoa.

Urpilainen puhuu mielellään ulkopolitiikasta.

Salonjokilaaksolle antamassaan haastattelussa Suomen EU-komissaarina pian neljä vuotta työskennellyt Urpilainen korosti useampaan otteeseen tehtävänsä kansanvälistä luonnetta ja vastuutaan Euroopan Unionin kansainvälistä yhteistyötä ja kehitystä koskevasta politiikasta.

– Olen vastannut kansainvälisistä kumppanuuksista EU:n ja 186 maan välillä ja istunut G7 ja G20 maiden pöydissä.

Urpilainen muistuttaa myös, että suurin osa maailman kansalaisista elää globaaliin etelän maissa.

– Ja niihin maihin syntyy myös suurin osa uusista kansalaisista. Suomi voisi olla entistä aktiivisempi suhteessa Intiaan tai vaikka Brasiliaan ja isoihin Afrikan valtioihin.

”Yhdessä rakennamme Suomen yhteistä linjaa”

Vaikka Urpilainen puhuu mieluusti ulkopolitiikasta, hän tuntuu innostuvan aidosti päästessään kertomaan ajatuksiaan mahdollisuuksista tehdä työtä suomalaisten hyväksi kotimaassa. Presidenttiehdokkaista viimeisenä kampanjointinsa aloittanut Urpilaisen on ehtinyt kiertää reilun viikon aikana jo monessa paikassa. Kiertuekalenteri kertoo, että kilometrejä ja tapaamisia on koko joulukuun ajaksi.

Salolainen kansanedustaja Saku Nikkanen nappasi presidenttiehdokas Jutta Urpilaisen kainaloonsa Salohallissa.

– Ihmisten tapaaminen tuntuu hyvältä. Kierrän Suomen kaikki maakunnat jouluun mennessä.

SDP:n ehdokkaan vaalislogan ”Yhdessä rakennamme Suomen yhteistä linjaa” kertoo Urpilaisen ajattelusta.

– Mielestäni suomalaisen yhteiskunnan yksi vahvuus on ollut se, että vaikka olemme olleet eri mieltä asioista, olemme kyenneet katsomaan toinen toisiamme silmiin.

Urpilainen näkee Suomessa uhan samanlaisen kehitykseen kuin muualla Euroopassa. Vastakkainasettelu ja yhteiskunnallisen keskustelun kahtiajako etenkin sosiaalisessa mediassa nostaa jännitteitä ja huolestuttaa ihmisiä. Urpilaisen mukaan presidentti voi roolissaan rohkaista kohtaamaan eri tavalla ajattelevia ihmisiä.

– Me olemme Suomessa oppineet arvostamaan ja kunnioittamaan toinen toisiamme. Sitä kautta on syntynyt yhteiskunnallista luottamusta, jonka varassa myös meidän sisäinen turvallisuutemme paljolti toimii.

– Ajattelen, että presidentin rooli on luoda keskinäistä kunnioitusta ja arvostusta. Ja tuoda toivon näköalaa.

Presidenttiehdokas Jutta Urpilainen vieraili kampanjakiertueellaan Salohallissa ennen Vilppaan Korisliiga-ottelua. Paikalliset ja maakunnalliset aktiivit tapasivat nyt kampanjan alkamisen jälkeen ensimmäistä kertaa ehdokastaan. Myös moni peliä seuraamaan saapuneista katsojista vaihtoi muutaman sanan rennon ehdokkaan kanssa. Saipa Vilppaan tyttöjoukkue myytyä ehdokkaalle myös jouluisen lakritsirasian osana varankeruutaan.

Pekka Mäenpää

Jaa uutinen:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Samasta kategoriasta: