Katariinan väsymyksestä heräsi oivallus etälenkkeilyryhmästä

Katariina Sampinen on harrastanut aikoinaan aktiivisesti muun muassa suunnistusta. Nyt hän on löytänyt ulkoilun monenlaiset hyödyt uudelleen.

Laura Leivo
 
Neljäkymppinen Katariina Sampinen kävi joitakin vuosia sitten läpi työuupumuksen. Kokemus johti totuttujen tapojen monenlaisiin muutoksiin aina työelämää myöden.

Uupunut Katariina koki saavansa paljon apua muun muassa luonnossa liikkumisesta. Peltotiet ja metsät Hajalan kotitalon ympärillä houkuttelivat lapsesta saakka luonnossa liikkumaan tottunutta Katariinaa.
– Luonnon kauneuden ihastelu, luonnossa liikkuminen, ulkona nukkuminen ja puutarhan hoito tuottivat uupuneena hyvää oloa ja rauhoittivat, Katariina kuvailee. 

Omat työuupumuskokemukset herättivät Katariinassa halun auttaa muita vastaavaa läpikäyviä ja hän ryhtyi opintojen kautta etsimään keinoja tämän mahdollistamiseksi.
– Koin, että uupumistapauksissa puutteena oli hoidon pirstaloituneisuus ja keskittyminen lähes ainoastaan lääketieteelliseen puoleen. Myös hoidon laadussa oli kirjavuutta. Koin, että apua piti pystyä itse etsimään aktiivisesti, vaikka jaksamista siihen ei ollut.

Katariina kehitteli ajatusta palvelusta, jossa työuupumukseen erikoistunutta apua saisi monipuolisesti yhden oven taktiikalla.
– Ihminen on kuitenkin kokonaisuus ja työuupumuksesta toipumiseenkin liittyy monenlaisia osa-alueita, joten avunkin olisi hyvä olla moniammatillista.

Katariinan mukaan terveydenhuollon ammattilaisten tarjoaman hoidon lisäksi työuupumuksessa ja etenkin sen toistumisen välttämisessä on tärkeää, että arjen asioita saadaan muutettua niin, että kuormitus pienenee ja palautumista tapahtuu riittävästi. 


Yhdessä lenkille

Työuupumuksen hoitoon keskittynyt suunnitelma johti kuitenkin lopulta ideaan aivan erilaisesta palvelusta. Yhteisöllä, liikunnalla ja luonnolla on merkittävä rooli ja kohderyhmä laajeni uupuneista kaikkiin hyvinvoinnista innostuneihin.
– Kehittelin yhdessä Annika Pöyhtärin kanssa Yhdessä Ovesta Ulos -palvelun, jonka ajatuksena on koota saman henkiset ihmiset yhteen ja saada heidät liikkumaan ja pitämään lenkin aikana yhteyttä toisiinsa matkapuhelimen välityksellä. 

Katariina kokee, että ulkoilulla ja liikunnalla on hyvää tekevä vaikutus mielialaan ja myös uupuneen olisi hyvä lähteä liikkeelle, kun siihen on vähän voimia. 
– Itse nukuin aluksi useamman viikon putkeen, ennen kuin edes pohdin liikkeelle lähtöä, mutta kun pääsin ulos, alkoi olokin kohentua. Liikkumisen tulee kuitenkin uupuneena olla rauhallista ja vailla suorittamista.

Yhdessä ovesta ulos –palvelussa lähdetään tiettyyn kellonaikaan lenkille omiin tuttuihin maisemiin, mutta samalla keskustellen annetusta aiheesta 4-5 henkilön ryhmissä.
– Ryhmässä voi olla mukana myös anonyymisti nimimerkillä. Nimettömyyden ei ole koettu haittavan ryhmäytymistä, vaan ryhmässä olijat tutustuvat toisiinsa nopeasti. Halusimme tarjota apua vertaistuen saamiseen ja lenkkikaverin puutteeseen, mutta nyt etälenkkeillen voi opiskella myös uusia asioita tai saada vaikka helpotusta yksinäisyyteen. Erilaisia etälenkkeilyryhmien aiheita työstetään koko ajan lisää, Katariina kertoo. 

Teknisesti palvelu on helppokäyttöinen.
– Etälenkkeilyryhmään ilmoittaudutaan nettisivujen kautta, ja lenkille lähtijä tarvitsee vain tavallisen matkapuhelimen ja mikrofonikuulokkeet. Osallistujille lähetetään mikrofonin tuulisuoja estämään kohinat ja muut keskustelua häiritsevät äänet. Lenkille lähtöhetkellä pitää vain olla valmis lähtemään ulos ja vastata tulevaan puheluun. Ryhmien vetäjät liikkuvat mukana ja huolehtivat keskustelun etenemisestä, Katariina kuvailee. 

Vaikka ryhmät toimivat anonyymisti, myös ystävystyminen ja tietojen vaihtaminen on Katariinan mukaan mahdollista, jos jotkut ryhmäläisistä haluavat vaihtaa ajatuksia myös kasvotusten.
– Aivan mahtavaa, jos pystymme saattamaan toistensa seurassa viihtyviä yhteen ja synnyttämään myös pidempiaikaisia ystävyyssuhteita.

Jaa uutinen:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Samasta kategoriasta: