Vaihto-oppilas näkee maailman uusin silmin

Julie Iavarone, Reeta Tikkanen, August Snellman ja Jefina Koivuniemi kertoivat vaihtokokemuksistaan viime viikolla Uskelan Rotaryklubin viikkokokouksessa.

Aino Saari

Tuhannet suomalaisnuoret saavat vuosittain kokemusta opiskelusta ulkomailla.
Lukioikäisille vaihtoon lähteminen on jännittävä, unohtumaton ja silmiä avaava kokemus. Matkalla pääsee tapaamaan uusia ihmisiä ja tutustumaan vieraaseen kulttuuriin.
Täysin vieraassa ympäristössä toimiminen voi olla haasteellista, mutta se antaa myös paljon. Matkan aikana solmii uusia ihmissuhteita ja saa hienoja ja ainutlaatuisia kokemuksia.

Uskelan Rotaryklubin viikkokokouksessa kuultiin viime viikolla neljän Rotaryn kautta vaihtoon lähteneen nuoren vaihtokokemuksia.
Jefina Koivuniemi lähti viime kesänä vuodeksi vaihtoon Argentiinaan, jossa hän asui kahdessa eri perheessä. Vaihtovuoden aikana Jefina sai paljon uusia ystäviä, mutta erityisesti host-äidistä tuli hänelle läheinen. Normaalin arjen lisäksi hän osallistui Rotaryn järjestämille matkoille, joiden aikana hän pääsi näkemään Argentiinaa ja maan nähtävyyksiä.

Jefinan asuinalueella luonto oli melko karua, esimerkiksi puita ei ollut lainkaan.
– Ensimmäisenä ajattelin, että missä kaikki puut ovat, Jefina kertoo.
Talot olivat kaikki samannäköisiä ja lähellä toisiaan. Tiheään asutun asuinalueen jälkeen aukea ja karu maisema jatkui silmänkantamattomiin.
Jefina kertoo, että lihaa ja jäätelöä syötiin paljon ja koulussa käytettiin koulun logolla varustettuja t-paitoja. Hänestä oli todella yllättävää myös se, että kasinoita oli joka kaupungissa.

Reta Tikkanen oli viime kesänä vaellusleirillä Italiassa. Majoitus tapahtui muutaman hengen huoneissa ja vaeltamisen lisäksi he pelasivat paljon korttia. Maisemat olivat upeita, mutta leiri oli todella raskas, sillä kahdentoista päivän vaellus tapahtui välillä myös haastavassa maastossa. Reeta kertoo, että raskainta oli patikointi 2300 metrin korkeuteen.
– Ennen en tiennyt, mitä eroa on hikingilla ja trekkingillä. Nyt tiedän, Reeta naurahtaa.

Reeta kertoo, että he kävelivät reissun aikana kaksisataa kilometriä. Hiki virtasi, mutta rankkuudesta huolimatta matka oli antoisa. Leirin aikana heillä oli myös yksi kaupunkipäivä.

August Snellman oli viime vuoden vaihdossa Brasiliassa. Päätös lähteä vaihtoon tuli myöhään, joten aikaa suunnitteluun ja valmisteluun jäi melko vähän. Paperit piti hoitaa parissa viikossa ja maan valitsemiseen jäi aikaa kolme päivää. August päätyi valitsemaan kohteekseen Brasilian.
– Ajattelin, että nyt kun kerran mennään, niin mennään kunnolla, August toteaa.

August kertoo, että Brasilia osoittautui loistavaksi valinnaksi ja vuoden aikana hän sai nähdä ja kokea paljon. Hänellä oli kolme eri host-perhettä ja vastaanotto jokaisessa perheessä oli todella lämmin. August pääsi myös erilaisille retkille, joiden aikana hän näki monia kaupunkeja, rantoja ja sademetsiä ja sai tutustua kulttuurieroihin. Vaihdon aikana myös kiinnostus vapaaehtoistyöhön heräsi.
August kertoo saaneensa kokemuksia, joita ei pääse kokemaan missään muualla. Hän sai myös paljon uusia ystäviä ja pitää edelleen viikoittain yhteyttä vaihto-oppilaskavereihinsa.

Julie Iavarone saapui elokuussa Belgiasta Saloon. Hän tuli vaihtoon tänne, sillä hän halusi oppia enemmän Suomesta, suomalaisista ja Suomen luonnosta ja nähdä, millaista elämä pohjoisessa on. Julie tiesi maastamme ennestään vain sen, että täällä on hyvä koulujärjestelmä ja paljon metsiä.
Näiden parin kuukauden aikana Julie on käynyt Turussa, Tampereella ja Helsingissä. Hän haluaisi päästä myös Lappiin ja siihen olisi mahdollisuus marraskuussa. Lapissa Julieta kiehtoo erityisesti sen luonto ja revontulet.

Julie kertoo, että suomalaisten ujous yllätti hänet.
– Täällä täytyy itse mennä juttelemaan, mikä on toisaalta hyvä. Olen itsekin ujo, joten minun on poistuttava mukavuusalueeltani, Julie toteaa.

Vaihtovuoden aikana Juliella tulee olemaan kolme eri perhettä. Nyt ensimmäisessä perheessä hänellä on kuusi sisarusta, mikä on suuri muutos, sillä kotona hänellä on vain isoveli.
– On mukava leikkiä lasten kanssa, sillä he auttavat oppimaan suomea, Julie sanoo.

Julie kertoo kaipaavansa perhettään ja ystäviään ja hän yrittää pitää itsensä kiireisenä, jottei ehtisi ajattelemaan ikävää.
Suomessa Julien arki koostuu muun muassa koulunkäynnistä, suomen kielen tunneista ja harrastuksista. Hän ratsastaa, pelaa sulkapalloa, lukee ja viettää aikaa siskojensa kanssa.

Jaa uutinen:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Samasta kategoriasta: