Kiikalassa pilvinen päivä, mutta aurinkoisia ihmisiä

Matti Sjöberg (oik.) on syntynyt Kiikalan Johannislundissa ja mökkeilee edelleen synnyinseudullaan. Vieressä Johannislundin lasikylää isännöivä Pekka Lakkonen.

Sateen uhka ja pilvisyys eivät pelästyttäneet Kiikala-päivän kävijöitä, vaan lisäparkkipaikkaa otettiin saapuessamme käyttöön. Tunnelma aurinkoistui saman tien, kun mukavien ja huumorintajuisten liikenteenohjaajien kanssa vaihdettiin muutama sana. On muuten tärkeä homma tuo liikenteenohjaus: ilman sitä autot ovat sekaisin siellä täällä ja iloinen vastaanotto jää kokematta.

Salon kaupungilla on kesäkuun alussa aloittanut työnsä yhteisökoordinaattori Terhi Sinnelä, joka kiertää Kesä yhdessä -tapahtumia ja tutustuu syvemmin Salon erilaisiin ja monimuotoisiin kyliin.

– Kaupungin kärkihankkeista vastuullani ovat elävät ja yhteisölliset kylät. Olen itse kotoisin Suomusjärveltä ja sydäntäni on erityisen lähellä vapaaehtoistyö, jota erilaiset yhdistykset kylissä harjoittavat. Toimenkuvaani kuuluu tapahtumatiedottamisen selvittäminen: mistä ihmiset saavat tietoa tapahtumista ja mistä kanavasta he tietoa haluavat saada. Tässä tiedottamisessa on tarkoitukseni kyläyhdistyksiä auttaa. Ensimmäinen konkreettinen toimenpide on 3. syyskuuta kaupungintalolla järjestettävä kylien yhdistysten verkostotapaaminen, jonka teemoja ovat yhteisöllisyys, osallisuus sekä kylien veto- ja pitovoima.

Terhi Sinnelä on myös kestävän kehityksen asialla ja jakaa Villin pihan lumoa -nimikkeen merkeissä niittykukkien siemeniä. Pölyttäjät kiittävät!

Kiikalassa on vuodesta 1988 valittu Naurisäijä kuuden vuoden toimikaudeksi ja tänä vuonna toimeen valittiin Lauri Jussila. Kiikala-Seuran aktiiveista Hannu Vuoristo kertoi Naurisäijän historiasta.

Salon kaupungin yhteisökoordinaattori Terhi Sinnelä kiertää Kesä yhdessä -tapahtumia ja tutustuu syvemmin Salon kyliin.

– Vanhan kansantarinan mukaan naapuripitäjä Kiskossa oltiin aikoinaan edistyneempiä ja viljeltiin perunaa ynnä muita uudenaikaisempia viljelykasveja, kun taas Kiikalassa kasvatettiin vain nauriita. Kiskolaiset pilkkasivat kiikalalaisia naurisäijiksi, kunnes tuli katovuodet ja nälänhätä. Perunat meni, mutta nauriit säilyivät ja nälkä Kiskossa oli niin kova, että eräs isäntä oli syönyt koiransa. Me täällä Kiikalassa valitsemme Naurisäijän, mutta Kiskossa ei kylläkään valita Koiransyöjää, myhäilee Hannu.

– Naurisäijän valitsee Kiikala-Seuran hallitus ja edellytyksenä on muun muassa se että valittavan henkilön tulee olla syntynyt Kiikalassa. Myös kiinnostus kotiseututyötä kohtaan on yksi valintakriteereistä.

Vaikka toistaiseksi ei ole valittu yhtään Naurisämmää, niin Kiikalan kotiseutumuseossa on esillä näyttely nimeltä ”Nainen Naurispitäjässä – mökin muorista tehtaanjohtajaan. Naisten elämää Kiikalassa”. Näyttelystä löytyi erittäin kiinnostavaa paikallishistoriaa muun muassa Kiikalan mustalaisorkesterin naissoittajista ja Johannislundin lasitehtaan johtajasta Anna Silvénistä.

Kiikalassa on paljon myös vapaa-ajan asutusta ja kesämökkejä. Monella tavalla Kiikalaan kietoutuneella Matti Sjöbergillä oli niiltä osin mielenkiintoista kerrottavaa.

– Olen syntynyt Johannislundissa, mutta muutimme Saloon kun olin 8-vuotias, sillä lasitehtaalla työskennellyt isäni aavisteli toiminnan olevan loppumassa. Tehdasta nimitettiinkin ”viimeiseksi toimivaksi lasitehdasmuseoksi”, sillä koneet olivat niin vanhoja. Vuosien myötä vanha kotiseutu alkoi vetämään puoleensa ja vuonna 2010 hankimme täältä saunamökin. Alunperin mökissä oli tosiaankin vain tupa ja sauna, mutta olemme laajentaneet sitä ja nyt se on oikein mukava ja asuttava.

Matilla on laaja-alaista tietämystä erityisesti Johannislundin alueesta ja hän on myös kirjoittanut aiheesta useita kirjoja.

– Vanhat lasitehtaan työntekijöitten asunnot on vuokrattu kesäasunnoiksi ja 98-vuotias isäni mökkeilee edelleen siellä!

Tässä vaiheessa saadaan seuraa myös Johannislundin päärakennusta asuttavasta ja lasikylää isännöivästä Pekka Lakkosesta.

– Asunnot ovat Ruukinjärven rannassa ja vuokrasopimukset pitkäaikaisia. Asuntoja on 23 ja entisiä ruukkilaisia on vuokralaisina vielä neljä kappaletta.

Seuraavat Kesä yhdessä -tapahtumat vietetään Hajalassa ja Suomusjärvellä tulevana sunnuntaina.

Elina Koskinen

Jaa uutinen:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Samasta kategoriasta: