Koeajossa Toyota bZ4X Style AWD

Toyota bZ4x herättää kiinnostusta pysäköintipaikalla. Koeajoversion maalaus korostaa sähköauton tyyliä.

Reilusti yli 20 vuotta Toyotan ratissa tarkoittaa sitä, että merkki on tuttu ja hyväksi todettu.

Siitä huolimatta istahtaminen Toyotan historian ensimmäisen täyssähköauton rattiin oli aikamoinen kokemus, sillä uutta ja opittavaa riitti kokeneellekin kuljettajalle. Ja ajamisen iloa.

Toyota bZ4X oli ensiesittelyssä viikonvaihteessa myös Salossa ja Lohjalla. Toyotan sähköauton voi hankkia kolmella eri varustetasolla ja kaikkia saa etu- tai nelivetoisena.

Koeajoauto edusti keskimmäistä varustetasoa Style – nelivetoisena. Autossa ollut lisähintainen premiumväri Platinum White Pearl ei olisi oma vaihtoehtoni, jos auton hankkisin. Mutta kaikki muut ominaisuudet olivatkin siten hyvin kohdallaan. Paitsi että ratin korkeuden säätö mittaristoon nähden vaati jonkin sortin kompromissia.

Toyota bZ4X antaa mahtavan ajokokemuksen. Muutaman tunnin testiajossa ei kulutuslupauksia tai huippunopeuksia testailtu, mutta rampilta moottoritielle lähdettäessä sai hyvän kuvan bZ4X:n  riittävästä voimasta ja kiihtyvyydestä ja toisaalta sieltä poistuessa älykkäästä yhden polkimen ajosta.

Tietenkään en ehtinyt tutustua etukäteen kaikkiin auton ominaisuuksiin enkä varsinkaan sen kaikkiin innovatiivisiin mahdollisuuksiin. Siksi epäilin hetken aikaa mukautuvien automaattisten  kaukovalojen älykkyyttä, kunnes ymmärsin etteivät vastaantulevat tai edellä ajavat reagoi pitkiin ajovaloihini millään lailla. Hienosti suunniteltu ja toteutettu kokonaisuus.

Maastoon en ehtinyt, mutta vesisateen vaurioittamat hiekkatiet ja moottoritien uriin kertynyt vesi antoivat ymmärtää alustan ja pidon toimivan kuten pitääkin.

Toyota kertoo älykkään ohjaamon pitävän kaiken tarvittavan synkronoituna auton ja älypuhelimen välillä. MyT-mobiilisovelluksen avulla voi seurata vaikka sohvalta esimerkiksi akun varaustasoa ja ajotietoja, suunnitella latauksia ja kauko-ohjata auton toimintoja.

Luin myös esitteestä sen, että ajoitettavalla etäkäyttöisellä ilmastoinnilla voi viilentää tai lämmittää auton haluamaansa lämpötilaan ennen matkaan lähtöä. Sen sijaan hansikaslokeroon ei voi heittää lähtiessä varmuuden vuoksi perinteistä karttaa, vaikka haluaisi. Hansikaslokeroa autosta ei löydy. Toisaalta ohjaamosta löytyy toki sopiva tila esimerkiksi käsilaukulle.

bZ4X on iso auto, samaa kokoluokkaa kuin RAV4. Turvallisuusominaisuudet ovat huippuluokkaa  samoin kuten akuston luvattu kesto ja takuu.

Alussa mainitsemani ratin ja mittariston synkronointiin on tulossa ratkaisu, jossa ratin saa ilman yläpuolaa, saataville tulevan sähköisen Drive by Wire- ohjauksen yhteydessä.  

bZ4X on Toyotalle askel tulevaisuuteen.

Koeajoauton hinta toimituskuluineen on 60 660 euroa.

Pekka Mäenpää

Jaa uutinen:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Samasta kategoriasta: