Koeajossa Vuoden Auto 2023 Kia Niro

Kia Niro kiipesi kurakelissä kuvattavaksi Wiurilan golfkentän huoltotielle.

Salonjokilaakso koeajoi Vuoden Auto Suomessa 2023 -tittelin joulukuussa saaneet Kia Niron.

Eteläkorealainen hybridi näytti luonteensa salolaisessa tammikuussa eli räntäsateessa ja loskassa heti kättelyssä, sillä huurteiset ikkunat aukesivat nopeasti akkuvirran voimalla ennen liikkeellelähtöä.

Auto- ja liikennetoimittajat AuLi ry:n tärkeinpänä kriteerinä Vuoden Autoa valittaessa oli rahalle saatava vastine. Sen jokainen äänensä antaja määritteli oman näkemyksensä mukaan.

Rahalle saatavan vastineen lisäksi jokainen tuomariston jäsen arvioi tärkeinä pitämiään ominaisuuksia, kuten teknisiä innovaatioita, ajettavuutta, tiloja ja turvallisuutta.

Ladattava Kia Niro PHEV istui kuljettajan hansikkaaseen nopeasti. Asiaa helpotti lähes parin vuoden kokemus toisesta eteläkorealaisesta merkistä; mittaristo ja hallintalaiteet olivat tuttuja ensimetreistä alkaen.

Lataamista en kokeillut; sen sijaan ajaminen sähköllä, automaatilla tai hybriditilassa tuli testattua, samoin kuin pysäköinti ahtaassa parkkihallissa. Crossover-luokkaan kuuluvassa etuvetoisessa koeajoversiossa korkeus auttoi havaitsemaan ympäristöä ja riittävän pieni koko teki ajamisesta kaupungissa helppoa.

Kia Niron uusimmasta mallistosta löytyy vaihtoehto täyshybridistä täyssähköautoon; Wiurilan golfkentän ympäristössä 1,6 litrainen bensiinimoottori toimi sähkömoottorin rinnalla jouhevasti.

Moottoritiellä Nirolla ehti hyvin liikennevirtaan, vaihteistoa ei tullut koko reissun aikana edes mietittyä eli se toimi huomaamatta ja hyvä niin. Kulutuksesta, tankkaamisesta tai lataamisesta en ehtinyt saada kokemuksia.

Ratti oli tuntumaltaan ehkä paras koskaan kokeilemani, äänieristys toimi ja istuimelta löytyi hyvin tukea ainakin keskimittaiselle kuljettajalle.

Pykälää isompaan SUViin tottuneelle Kia Niro oli positiivinen yllätys; tilaa oli aivan riittävästi ja auto toimi ilman yllätyksiä.

Koeajoauton hinta 42 997 euroa. Toimituskulu 600 euroa.

Juha ja Katju Wähäsilta suunnittelevat auton vaihtamista.

Wähäsillat katselivat uudempaa hybridiä

Salossa Passeliautossa ja AstrumAutossa järjestetyt autonäyttelyt saivat ihmisiä viikonvaihteessa mukavasti liikkeelle.

Astrumissa Kia Niro -näyttely kakkukahveineen oli ensimmäinen isompi kutsu saapua näyttelyyn ja autokaupoille lähes kolmeen vuoteen.

AstrumAuton toimitusjohtaja Mikko Keto sanoo, että oli pitkästä aikaa hyvä saada nähdä asiakkaita kerralla isommalla joukolla autoliikkeessä.
-Lauantaina meni varmaan 70 kakunpalaa ja kauppojakin tehtiin. Oli mukava kohdata ihmisiä kasvokkain ja jutella heidän kanssaan.

Keto uskoo, että autokauppa vilkastuu viimevuotisesta. Julkisuudessa on puhuttu autojen saatavuudesta ja osissa merkkejä ja malleja toimitusajat voivat olla jopa vuoden mittaisia.
-Mutta aina on malleja, joita on jo maassa nopeaan toimitukseen. Niin meilläkin, Keto sanoo.

Juha ja Katju Wähäsilta katselivat Passeliautossa uudempaa ja isompaa autoa kasvaneelle perheelle.
-Tilaa tarvitaan lisää ja hybridi voisi olla meille nyt sopiva, sähköpyörällä työmatkan ajava Juha kertoo.

Suoraan sähköautoon pariskunta ei vielä tässä vaiheessa suunnittele vaihtavansa.
-Meillä on kolmikuukautinen vauva ja sen takia isompi auto on tarpeen. Ollaan merkin suhteen aika avoimin mielin liikenteessä, on käyty katselemassa eri paikoissa, Katju kertoo.

Myös Passeliautossa uuden bZ4x sähköauto sai ihmisiä hyvin liikkeelle autonäyttelyyn ja koeajolle.

Myyntipäällikkö Marko Liias kertoo, että varsinkin lauantaina riitti vilskettä.

Pekka Mäenpää

Jaa uutinen:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Samasta kategoriasta: