Koronakoordinaatioryhmä kevensi aikuisten sisäliikuntasuosituksia – uimahalleihin ei edelleenkään päästä

Koronatilanne Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin alueella on kokonaisuutena hiukan helpottanut, Varsinais-Suomen koronakoordinaatioryhmä kertoo tiedotteessaan.

Tiistaina kokoontunut koronakoordinaatioryhmä höllensi aikuisten kuntosaliharjoitteluun liittyviä suosituksiaan. Ensi viikosta alkaen myös aikuisten pienimuotoista, korkeintaan 10 henkilön ryhmäliikuntaa voidaan järjestää ulkona.

Maakunnan koronatilanteessa on kuntakohtaista vaihtelua. Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin koronakoordinaatioryhmä on jatkanut voimassa olevia koronan leviämisen estämiseksi annettuja suosituksia 7. maaliskuuta saakka. Varsinais-Suomi on yhä leviämisvaiheessa, joten maskisuosituksesta, kokoontumisrajoituksista tai maksimaalisista etätyösuosituksista ei voida luopua. Myös toisen asteen oppilaitoksissa jatketaan suositusten mukaan hybridiopetuksessa.

Koronakoordinaatioryhmä kuitenkin linjasi, että aikuisten yksilöllisen sisäliikunnan suosituksia voidaan keventää maanantaista 22. helmikuuta alkaen.

– Käytännössä tämä koskee aikuisten kuntosaliharjoittelua. Suosituksena on, että asiakasmäärä rajoitetaan ainakin puoleen tilan sallimasta maksimista ja että liikuntatilaa asiakasta kohden varataan riittävästi niin, että kahden metrin turvaväleistä voidaan huolehtia. Asiakkaiden suositellaan käyttävän maskeja myös liikuntasuorituksen aikana, Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin tartuntataudeista vastaava ylilääkäri Esa Rintala muistuttaa.

Suositus on, että yksityiset toimijat ottavat käyttöönsä vastaavat toimet.
Uimahallit eivät vielä avaudu
Koronakoordinaatioryhmä korostaa, että aikuisten sisätiloissa tapahtuvaa ryhmäliikuntaa ei edelleenkään sallita. Myöskään uimahalleja koskevia rajoituksia ei voida purkaa. Sen sijaan ryhmä väljensi aikuisten ulkona tapahtuvan pienryhmäliikunnan suosituksia. Tämäkin muutos tulee voimaan ensi maanantaista 22. helmikuuta alkaen.

– Aikuisetkin voivat siis harrastaa liikuntaa pienissä ryhmissä ulkona, kunhan ryhmän koko ei nouse yli kymmenen ja turvavälejä pystytään noudattamaan, kertoo Esa Rintala.
Korona tarttuu edelleen työpaikoilla
Varsinais-Suomessa koronatartuntoja on ilmennyt aiempia viikkoja enemmän työpaikoilta. Myös lähipiiriltä ja samassa taloudessa asuvilta saatujen tartuntojen ja altistusten määrä on pysynyt korkeana. Tartuntalähteistä pystytään tällä hetkellä tunnistamaan noin 70 prosenttia.

– Tilanne näyttää hiukan toiveikkaammalta. Päivittäisten tapausten määrät ovat olleet laskutrendissä viimeisten parin viikon ajan, ja myös ilmaantuvuusluku sataatuhatta asukasta kohden on laskenut. Kahden viikon jaksolta se on nyt 90,4. Huolellinen maskin käyttö olisi arvioni mukaan estänyt monta työpaikkatartuntaa, joita nyt tulee valitettavan paljon, sanoo Esa Rintala.

Eilen Varsinais-Suomessa todettiin 41 uutta koronavirustapausta. Muuntoviruksia sairaanhoitopiirin alueella on löydetty 11. Ne ovat kaikki UK-variantteja.

Positiivisten osuus testatuista on 2,2 prosenttia. Se on ollut yhtä alhainen viimeksi ennen joulua. Viikolla 6 testeissä kävi liki 7 500 henkilöä. Tehtyjen testien määrät laskivat vain vähän aiemmista viikoista. Tyksissä on sairaalahoidossa tällä hetkellä koronan vuoksi kuusi potilasta.

Varsinais-Suomessa on 15. helmikuuta mennessä annettu kaikkiaan noin 28 000 rokoteannosta. Ensimmäisen vaiheen koronavirusrokotteita on annettu noin 20 200, ja lähes 8000 henkilöä on saanut tehosteannoksen.
Ylioppilaskirjoituksiin voi päästä myös karanteenissa
Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin koronakoordinaatioryhmä linjasi tiistaina, että kuntien on mahdollista tarkoin järjestelyin sallia ylioppilaskirjoituksiin osallistuminen myös karanteeniin määrätyille abiturienteille. Lähtökohtana on, että abiturientin tulee esittää mahdollisimman tuore negatiivinen koronatestin tulos ja eikä hänellä saa olla mitään infektio-oireita. Karanteenissa kirjoittaminen on mahdollista, jos oppilaitos järjestää opiskelijalle erillisen tilan kokeen suorittamisen ajaksi. Oppilas muun muassa sitoutuu tulemaan koetilanteeseen yksityisautolla.

Opettajia ei voida velvoittaa karanteeniin määrätyn opiskelijan koetilanteen valvojiksi. Kunnat tekevät päätöksen, miten ylioppilaskirjoitukset käytännössä olisivat karanteenitapauksissa järjestettävissä.

Jaa uutinen:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Samasta kategoriasta: