
Lumoavat ja erilaiset kylät ovat Salon rikkaus.
Kauniit lauseet ovat tuttuja monien kaupunkien strategiassa. Salossa yhteisölliset kylät ja niiden kehittäminen on yksi kaupungin kärkihankkeista ja nyt se alkaa näkyä myös konkreettisesti.
Viime viikolla järjestetyssä Salon kylien ensimmäisessä verkostotapaamisessa haettiin tapoja ja askelmerkkejä yhteistyön tiivistämiseen niin kylien ja kaupungin välillä kuin kylien kesken.
Yhteisökoordinaattori Terhi Sinnelä työsti heti ensimmäisessä kokouksessa ryhmätyöt, joiden pohjalta yhteistyötä aletaan rakentaa.
-Sähköposti nousi parhaaksi vaihtoehdoksi tiedottamiselle, myös uutiskirjeellä voisi olla paikkansa. Kannustin kylien edustajia kutsumaan yhteisökoordinaattoria mukaan kyläyhdistysten kokouksiin, Sinnelä kertoo.
Kokouksessa pohdittiin malleja kylien edustajien tapaamiselle. Yhdessä päätettiin kokoontua ainakin aluksi kaupungintalolle noin kolmen kuukauden välein. Ensi kesänä voidaan hyödyntää kylien kesäpäiviä.
Vaskion kyläyhdistyksen puheenjohtaja Marjaana Mänkäri ja kiskolaisen Kyläyhdistys Lainerannan puheenjohtaja Jaana Joutsen ovat tyytyväisiä kaupungin panostukseen kylien eteen. Kahden vuoden määräaikainen yhteisökoordinaattori on hyvä alku.
-Yhteisökoordinaattori voi toimia yhdistävänä tekijänä kylien välillä ja kanavana kaupunkiin päin. Olisi tärkeää saada hyvä kiertämään ja oppia muilta kyläyhdistyksiltä, Mänkäri miettii.
Joutsen toivoo kaupungilta pitkäaikaista sitoutumista kylien kehittämiseen.
-Aiemmin kyläasiamies toimi Salossa hankerahoituksella ja nyt varat kylätoiminnan kehittämiseksi on saatu perintövaroista. Tämä on nyt hyvä alku.
Kokeneet yhdistysaktiivit tietävät, että uusia tekijöitä tarvitaan jokaiselle kylälle lisää.
Tiedottaminen kyläyhdistyksen toiminnasta on tärkeää paitsi omille kyläläisille myös kaikille kaupunkilaisille ja matkailijoille.
Viestintäpäällikkö Teija Järvelän mukaan kaupunki haluaa osallistaa kuntalaisia kaupungin kehittämiseen.
-Kaupungin tulee osaltaan huolehtia kylien elinvoimasta muun muassa palveluiden ja maankäytön keinoin, Järvelä sanoi.
Hyvinvointikoordinaattori Hilpi Tanska esitteli kaupungin tämänvuotisia osallistuvan budjetoinnin hankkeita ja kannusti aktiivisuuteen uuden hakukierroksen alkaessa.
-Tämän vuoden hankkeista on jo toteutettu esimerkiksi lasten kiipeilyteline Lainerantaan ja Märynummen ulkoilualueen laavu. Suomusjärven urheilukentän grillikatoksen rakentaminen ja Myllytyryn saunan korjaus ovat myös ohjelmassa monen muun hankkeen tavoin.
Varsinais-Suomen Kylät ry:n kyläasiamies Tauno Linkoranta kertoi tapaamisessa ajankohtaisia maakunnan kylätoiminnasta ja kannusti kyliä olemaan aktiivisia myös kestävän kehityksen ja ilmastotyön saralla. Linkoranta esitteli kaupungintalolla Varsinais-Suomen ja Uudenmaan yhdistysten valmistelemaa kestävän kehityksen teemaan liittyvää Keke tulee kylään -kehittämishanketta.
-Keke tulee kylään -hankkeeseen on suunnitteilla kyläpaletti, josta jokainen kylä voi valita ajankohtaisimmat ja itselleen sopivimmat osat. Tulossa on kysely, jossa kartoitamme kylien kiinnostusta näihin teemoihin.
Kyläyhdistysten tapaamisessa kaupungin ympäristönsuojelutarkastaja Anne Himberg toivoi yhteistyötä kylien kanssa muun muassa vieraslajien hävittämisessä.
Pohdintaa herätti myös ajatus yhteisen Kyläfoorumin perustamisesta, hiukan samaan tapaan kuin kulttuuriväen Kulttuurikumppanit ja liikuntapuolen Seuraparlamentti.
Yhteisökoordinaattori Terhi Sinnelä kannusti kyläyhdistyksiä käyttämään aktiivisesti tiedottamiseen kaupungin eri sähköisiä kanavia. Myös paikallisiin medioihin kannattaa olla yhteydessä.
Pekka Mäenpää