Lukeva Salo -hanke rakentaa lukutaitoyhteistyötä

Halikon Armfeltin koulussa luetaan säännöllisesti äidinkielen tunneilla.

Salon esi- ja perusopetuksen kaksivuotinen Lukeva Salo -hanke päättyi heinäkuussa; Salon kirjastoissa hanke jatkaa tämän vuoden loppuun.

Lukeminen ja siihen kannustaminen ei pääty hankkeen viimeisen päivään sen paremmin kouluissa kuin kirjastoissa.

Salon koulut osallistuivat viime viikolla YK:n Lukutaitopäivänä Read Hour -tuntiin. Äidinkielen opettaja Mari Rajala kertoo, että Halikon Armfeltin koulussa Read Houria vietettiin lukutuntina.

– Osa katsoi vaihtoehtoisesti Youtubesta yläkoululaisille suunnattua suoraa Read hour -lähetystä, jonka teemana oli tänä vuonna ajankohtaisesti rauha ja ystävyys. Alakouluissa oppilailla oli lukutunti opettajan parhaaksi katsomaan aikaan, Rajala kertoo.

Äidinkielen opettaja Mari Rajala kertoo, että Armfeltin koulun kirjasto odottaa uusia hyllyjä.

Koulu kannusti sosiaalisissa medioissaan myös kaikkia perheitä osallistumaan koko Suomen yhteiseen lukutuntiin iltaseitsemältä.

– Armfeltissa osallistutaan vuoden mittaan myös esimerkiksi uutisten viikkoon, lukuviikkoon ja eläintenviikkoon ja tiedotetaan vanhempia lukemisen merkityksestä vanhempainilloissa.  Lukemisesta keskustellaan myös oppimiskeskusteluissa, ja lisäksi kaikkia oppilaita kannustetaan suorittamaan Salosen lukudiplomi.

Salon kaupungin perusopetuksen oman lukudiplomin tavoitteena on auttaa lasta ja nuorta saamaan lukemisesti mukava arjen rutiini.

Aikakausmedian ja Uutismedian liitot lanseerasivat viime viikolla yhteisen medialukudiplomin auttamaan kouluja mediakasvatuksessa. Se kannustaa lukemaan lehtiä ja tunnistamaan informaatiotulvassa luotettavan tiedon.

Medialukudiplomi tukee myös demokratiakasvatusta sekä vahvistaa lasten ja nuorten resilienssiä informaatiovaikuttamista vastaan.

– Sosiaalisen median viestivirrassa seikkaileville lapsille ja nuorille on tärkeää tähdentää, että on medioita, joiden välittämään tietoon voi luottaa, koska niiden toimittajat noudattavat Journalistin ohjeita, Uutismedian liiton mediakasvatusasiantuntija Susanna Ahonen painottaa.

Salossa ilmestyvät lehdet Salonjokilaakso, Perniönseudun Lehti ja Salon Seudun Sanomat ovat Uutismedian liiton jäseniä.

Medialukudiplomia voi hyödyntää äidinkielen opetuksessa, mutta se soveltuu erinomaisesti myös esimerkiksi yhteiskuntaopin, ympäristöopin ja elämänkatsomustiedon opetukseen. Tavoitteena on saada medialukudiplomi pysyväksi osaksi perusopetuksessa toteutettavaa mediakasvatusta.

Lukeva Salo -hankkeen aikana on koulutettu varhaiskasvatuksen ja perusopetuksen opettajia opettajia ja rakennettu Lukeva Salo sivustot, uudistettu Salosen lukudiplomi ja käynnistetty kirja-arvosteluyhteistyö Salonjokilaakson kanssa.

-Tarkoituksena on ollut innostaa ja kannustaa lapsia ja nuoria lukemaan. Hyväksi lukijaksi voi tulla vain riittävällä lukemisella. Tutkimusten mukaan puolen tunnin päivittäinen rauhallinen kaunokirjallisuuden lukuhetki parantaa lasten ja nuorten lukutaitoa merkittävästi. Tavoitteenamme onkin, että tämä jokapäiväinen lukuhetki tulisi rutiiniksi kaikissa kodeissa, Mari Rajala sanoo.

Salonjokilaaksossa tällä viikolla julkaistavat kirja-arvostelut on tehty kouluissa viime keväänä.

Tekstejä käytetään joissain kouluissa opetuksen tukena ja innostamaan oppilaita tutustumaan uusin kirjoihin.

– Lukeva Salo -sivustoille on koottuna lukutaitotyössä tarvittavaa materiaalia kaikkien opettajien käyttöön tiedotteista ja tutkimustuloksista aina kirja-arvosteluihin ja vanhempainltamateriaaleihin asti. Siellä on myös kodeille osio, josta saa opastusta vaikkapa siihen, kuinka eri-ikäisiä lapsia voi kannustaa lukemaan, Rajala vinkkaa.

Kirjastossa Lukeva Salo -hanke jatkuu vuoden loppuun asti. Hankekoordinaattori Katihanna Heikkinen sanoo, että lukeminen antaa varmuutta omaan kielenkäyttöön monin tavoin.

– Lukeva Salo innostaa lukemisen mutta myös luovuuden maailmaan. Sanojen käyttötaito parantaa luovaa ajattelukykyä ja auttaa pääsemään paremmin osalliseksi kulttuuriin. Kyse on myös tasa-arvosta.

Hankkeiden pyrkimyksenä on salolaisten lasten ja nuorten hyvä kasvu lukijuuteen sekä yhtenäisen salolaisen lukemisen kulttuurin vahvistaminen.

– Aloitamme tänä syksynä etälukupiirin salolaisille nuorille sekä etänä toteutettavat Kirjakaffet kaupungin henkilökunnalle. Viikoittain julkaistaan Viikon vinkkejä Lukevan Salon Instagramissa, johon kirjavinkit kerätään salolaisilta, Heikkinen kertoo.

Pekka Mäenpää

Jaa uutinen:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Samasta kategoriasta: