Luontokuvauksesta lohtua suuren menetyksen käsittelyyn

Tiina Ruotsalaisen kuvauskohteet löytyvät usein lähiluonnosta. – Keittiön ikkunasta bongailen lintuja ja kauriita tai zoomailen täysikuuta.

Tiina Ruotsalaisen elämä koki suuren mullistuksen pitkäaikaisen Juha-puolison menehdyttyä äkillisesti hieman yli vuosi sitten.
-Juhan poismeno oli hyvin ennalta-arvaamaton ja tuli suurena shokkina. Sillä samalla hetkellä tajusin, että hänen lähtönsä tulee muuttamaan elämääni suuresti monelta osin, Tiina miettii.

Monessa mukana olleen miehen jäljiltä jäi monta asiaa kesken ja 37 vuoden liitto katkesi yhdessä yössä.

Tiina jäi pitämään taloa ja opettelemaan elämää nuorena leskenä. Myös itse leskeksi jäänyt Juhan äiti Kirsi oli tukena miniänsä ja lastenlastensa surussa, mutta myös luontokuvaus toi apua arjesta selviytymiseen.
-Jo Juhan poismenoa seuraavana päivänä lähdin väkisin ulos kamerani kanssa. Olin kuvannut jo pitkään, aluksi kännykkäkameralla kunnes sain lahjaksi Canonin järjestelmäkameran.

Juha ja Tiina harrastivat yhdessä Amerikan autoja ja niihin liittyviä ajoja ja tapahtumia, mutta kuvaaminen oli Tiinan oma harrastus.
-Juha saattoi lähteä kiinteistövälityskeikalle maakuntaan ja minä lähdin kameran kanssa mukaan. Muuten olisin istunut yksin kotona, mutta nyt kuljeskelin pitkin uusia maisemia ja kuvasin kaikkea mitä osui eteen.

Tiinan kuvauskohteet löytyvät usein lähiluonnosta ja kuvattavat ilmestyvät ilman että niitä varta vasten etsitään.
-Puhunkin, että kuva tulee luokseni. Keittiön ikkunasta bongailen lintuja ja kauriita tai zoomailen täysikuuta, ja kuvia kertyykin runsaanlaisesti. Kovin suurta karsintaa en tee, vaan pidän niistä jokaisesta, Tiina naurahtaa.

Öljyvärimaalausta nuorempana harrastaneelle Tiinalle kuvan sommittelu tulee kuin itsestään. Halikossa järjestetty kansalaisopiston järjestelmäkamerakurssi oli isoksi avuksi valokuvauksen tekniikan opettelussa.
-Olen aina ollut kiinnostunut myös biologiasta, joten nyt pystyn yhdistämään luovuuden, taiteellisuuden ja luonnontuntemuksen yhdeksi harrastukseksi.

Tiina jakaa kuviaan Instagramiin muiden ihasteltavaksi ja kommentoivaksi, ja jakaa samalla kuvan oheen jotain itsestään ja kuulumisistaan.
-Siksi kuvani ovat varmasti niin tykättyjä, koska pistän sekaan omaa persoonaani ja kerron päivästäni. Kerroin avoimesti myös leskeytymisestäni ja seuraajien joukosta on muodostunut oma tukiryhmäni, jossa on muitakin leskeksi jääneitä. Uusi elämäntilanne on tuonut mukanaan myös uusia hyviä ystäviä, mutta välillä on hyvä olla ihan yksin.

Tiinan kuvissa esiintyy lähiseutujen luonto; perhoset, kukkaset ja muut luonnonilmeet.
-Viime kesänä kuvasin vastasyntyneen, jaloilleen pyrkivän metsäkauriin aivan kotini lähellä Halikon Lidlin takana. Wiurilassa ja Vuohensaaressa käyn paljon ja aina kamera kulkee mukanani. Näin tulee liikuttua ulkona ja ajatukset pysyvät poissa surusta kun keskityn tiiraamaan luontoa kameran linssin läpi.

Tiina on tuttu naisten alusvaateliike Liivilehdestä, jonka yli satavuotiasta perinnettä hän nyt jatkaa Juhan jäljiltä. Uutta ovat hoiva-avustajan opinnot ja työharjoittelu Ilolansalossa.
-Viime ajat ovat olleet taloudellisesti epävakaita kiviljalkaliikkeille, joten päätin kouluttautua alalle, jossa varmasi töitä riittää. Liivilehti säilyy kuitenkin rinnalla ja sitä on tarkoitus myös kehittää, vuonna 1988 Juhan tyttöystävänä liikkeeseen palkattu Tiina kertoo.

Tiinan elämässä on paljon sisältöä, ja vaikka suru on vielä läsnä, niin mukana kuvioissa on myös punan poskille nostava henkilö.
-Elimme Juhan kanssa parasta aikaa, kun lapset olivat omillaan ja aikaa oli tehdä ja toteuttaa. Tämä jäi kesken, mutta katseeni on nyt tulevaisuudessa opintojen ja uusien tuulien myötä. Juha hyväksyisi varmasti tämän kaiken ja seuraisi tyytyväisenä puuhiani, Tiina hymyilee.

Tiinan kuviin pääset tutustumaan Instagramissa tilillä t.r._naturephotos.

Laura Merivirta

Keltavästäräkki Wiurilan maisemissa. Tiina Ruotsalaiselle kuvauskohteen lisäksi tausta on tärkeä osa kokonaisuutta.
Tiinan kuviin pääset tutustumaan Instagramissa tilillä
t.r._naturephotos.

Jaa uutinen:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Samasta kategoriasta: