
Helmimessu-nimisen draamamessun helmet viittaavat rukoushelmiin, jotka auttavat kantajaansa hiljentymään. Jokaisella helmellä on oma tarinansa. Helmimessu kietoo rukoushelmet tiiviisti osaksi ihmisyyttä ja uskoa.
-Helmimessussa draama korvaa saarnan. Aihetta käsitellään sekä näytellen että kuoromusiikin kautta. Musiikki on soinut päässäni jo kaksi kuukautta, draamamessussa näyttelevä Matias Virtaperko summaa.
Simone Koiviston käsikirjoittama Helmimessu koostuu Rami Laaksosen ohjaamasta draamasta, Matti Rantatalon ohjaamasta bändistä ja kuoronjohtaja Minttu Mäkisen johtamasta nuorisokuoro Diskantista. Ida Isotupa siirtyi draamamessuun kuoron penkiltä.
-Esiinnyin viime vuonna kuorossa, ja nyt ajattelin, että jos draamassa vielä on avoin rooli, niin tulen näyttelemään. Osallistuin treeneihin ja minusta tulikin Jeesus! Olen löytänyt meistä samankaltaisuutta: Jeesuksella on halu auttaa muita. Oikeudenmukaisuus on myös itselleni tärkeää, Isotupa summaa.
-Jäin seurakunnan toimintaan käytyäni rippikoulun noin viisi vuotta sitten. Oli ihanaa löytää samanhenkisiä ystäviä, joiden seuraan on rauhoittavaa tulla. Tuntuu, että olen aina oikeassa paikassa, Isotupa kertoo.
Monet draamamessussa näyttelevät nuoret toimivat aktiivisesti mukana seurakunnassa. Heille kristinusko on tärkeä osa elämää ja draamamessu mahdollisuus lähentyä Jumalan kanssa. Seurakunta tarjoaa nuorille yhteisön sekä mahdollisuuden luovuuteen.
20-vuotias Jenna Syrjälä nauttii näyttelemisestä. Harrastus on keino olla hetken joku toinen. Helmimessussa Syrjälä saa hetken olla enkeli Gabriel.
-Jos saisin siivet, lentäisin niillä Itävaltaan, Syrjälä haaveilee.
Hän kertoo esiintyneensä ensimmäisen kerran tanssiesityksessä jo alakouluikäisenä. Musiikki yhdistää montaa Helmimessussa esiintyvää nuorta. Syrjälä ja Elli Varonen soittavat pianoa, Verner Lindénillä puolestaan on oma bändi. Esiintyminen on 18-vuotiaalle Lindénille luontainen olotila.
-Musta tuntuu, että olen syntynyt lavalle. Kirkossa esiintyminen tuntuu kuitenkin vähän erilaiselta. Lava on paikoin haastava, mutta näyttelijänä lavapreesensini paranee, kun akustiikan ansiosta voi kuulla oman äänensä, Lindén arvioi.
Ensi-illan jälkeen Lindén odottaa erityisesti nuorisotila Satamassa järjestettyjä ensi-iltabileitä, joiden päätähtenä on makaronilaatikko.
-Satamassa voi hengata tiistaista perjantaihin. Ja siellä minäkin olin, kun minua kysyttiin mukaan tähän helmimessuun. Tietysti lähdin mukaan, sillä on aina hauska päästä lavalle, Matias Virtaperko kertoo.
Virtaperko ehtii näyttelemisen ja lukio-opintojen lisäksi harrastaa partiota ja ju-jutsua. Virtaperko kiittelee Helmidraaman mukavaa työryhmää. Samoilla linjoilla on myös isoa roolia näyttelevä Varonen.
-Olen aktiivisesti mukana seurakunnan toiminnassa. Voisi sanoa, että seurakunta on minulle turvapaikka, kuin toinen koti.
Varosen roolina on Jessika, jonka polkua Jeesuksen perheeseen saadaan seurata draaman kautta.
-Rooli kolahtaa minulle hyvin, ja välillä olen harjoituksissa saanut liikuttuakin, kun rooli on tullut hyvin lähelle. Meillä on roolihahmoni kanssa hyvin samantapainen elämä, Varonen pohtii.
Jeesusta näyttelevä Isotupa lupaa Helmimessulle jatkoa:
-Jos ei saanut tänä vuonna mahdollisuutta tulla katsomaan draamamessua, kannattaa tulla ensi vuonna. Tämä on hieno kokemus, Isotupa kannustaa, ja jatkaa vielä pilke silmä kulmassa:
-Tämä ei ainakaan ole kuiva messu.
Jonna Hellberg-Pitkänen