Peppi Pitkätossu valloittaa uusia sukupolvia Kirakan Kesäteatterissa

Annika (Alisa Kärkkäinen), Peppi (Saga Saarinen), Herra Tossavainen (Stella Olsbo) ja Tommi (Eeli Hämäläinen) seikkailevat klassikkonäytelmä Peppi Pitkätossun merkeissä Kirakan Kesäteatterissa.

– Tämä on kolmas ohjaukseni Kirakassa, ja kaikki ovat olleet lastennäytelmiä, koska ne ovat mun juttu!

Näin avaa lehdistötilaisuuden Peppi-näytelmän ohjaaja Lisamaria Markula.

– Peppi on ollut minulle lapsuuden esikuva, vahva naishahmo, joita lastenkirjallisuudessa ei liikoja ole. Hän on kapinallinen, joka rikkoo sääntöjä ja viestittää yleisölle tärkeää sanomaa: voit olla juuri sellainen kuin olet. Näytelmässä on myös seikkailuja ja ystävyyden kuvausta.

Astrid Lindgren loi Peppi-hahmon jo 1940-luvun alussa, kun hän kertoi tarinoita sairaana olleelle tyttärelleen ja vuonna 1945 Peppi voitti lastenkirjakilpailun. Lopullinen maailmanvalloitus tapahtui 1970-luvulla, jolloin televisiosarjaa Ingrid Nilssonin tähdittämänä esitettiin monissa maissa. Sen jälkeen Pepistä on tehty useampia elokuvia, animaatiosarja ja jopa baletti.

– Halusin Pepin rooliin Saga Saarisen, jossa asuu pieni Peppi: hän on rohkea ja suorasanainen. Näytelmän kovimmat konkarit ovatkin Saga, ja Tommin roolissa nähtävä Eeli Hämäläinen. He esittivät Vaahteramäen Eemelissä, ensimmäisessä ohjauksessani Kirakassa, Eemeliä ja hänen siskoaan Iidaa, Markula kertoo.

Saga Saarinen on aloittanut näyttelijäuransa jo 7-vuotiaana ja näytellyt Kirakan Kesäteatterin lisäksi myös Salon Teatterissa. Peppi on ollut hänen toiveroolinsa jo kauan, sillä hänkin kokee Pepissä olevan samoja piirteitä kuin itsessään.

Lapsinäyttelijöissä on muitakin kokeneita konkareita, jotka nuoresta iästään huolimatta ovat olleet monessa mukana. Useammassa roolissa nähtävä Eemil Korpelainen on Kirakassa ensimmäistä kertaa, mutta ei suinkaan näyttämöllä: hän on ollut Salon Teatterissa mukana sekä näytelmissä että erilaisissa talkoohommissa. Kuten ammattinäyttelijöittenkin puolella, myös harrastajateattereissa lahjakkuus tuntuu kulkevan suvussa. Sekä Eemilin että Herra Tossavaisen, Stella Olsbon, mummit ovat aktiivisia harrastajanäyttelijöitä, samoin Sagan molemmat vanhemmat.

Näytelmän kaikki lavasteet ovat kierrätystavaraa, mikä oli sekä ohjaajan että lavastaja-puvustaja Hannele Kivikosken sydämen asia.

– Seinäelementit ovat olleet aiemmissa näytelmissä mukana, ja lisäksi olemme saaneet lahjoituksia. Myös kirppiksiä on kierretty ja tuunausta harrastettu, kertoo Hannele, joka tänä kesänä päätyy ensimmäisen kerran näyttämöllekin, samoin kuin grafiikasta huolehtinut Jenny Sainio.

Ainoa näyttelijä, joka ei ollut tilaisuudessa läsnä, oli Antti-hevonen, jolla on peräti tuplarooli. Anttiin ei kuitenkaan ole tarkoitus maalata täpliä Pepin hevosen mukaan, vaan se saa olla rehellisen ruskea.

– Antti oppi heti ensimmäisenä vuorosanansa. Sen kaverit olivat olleet jo aiemmin mukana ja kertoneet, että Kirakassa on kivaa, työryhmästä kerrotaan.

Kahvitauolla useampikin kaipaili särvintä kahvin kyytipojaksi, kunnes muun muassa Jymy-Juntusta esittävä Timo Mäenpää toteaa dramaattisesti:

– Herra Tossavainen varastaa sekä shown että pullat!

Ensi-ilta Kirakassa tiistaina 26.6. klo 18.

Elina Koskinen

Jaa uutinen:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Samasta kategoriasta: