Perniön Ylikulman metsästysyhdistys saanut nuoria mukaan toimintaansa

Perniön Ylikulman metsästysyhdistyksen Teemu Turunen, Janne Haapaniemi ja Juha Haapaniemi lahjoittivat Tuohitun kyläyhdistyksen Satu Kaukiaiselle ja Marja Kyrölälle peuranlihaa Tuohikodon myyjäisiin riistakeittoa varten.

Tanja Virtanen

Perniön Ylikulman metsästysyhdistys kokoontuu syksyn tullen yhä useammin muutama vuosi sitten rakennetulle metsästysmajalleen, jossa yhdistyksen jäsenten käytössä on iso tupa, saunatilat ja makuuparvi.
Lihojen käsittely- ja kylmätilat sijaitsevat erillisessä rakennuksessa.
Vuodesta 1955 toimineessa Perniön Ylikulman metsästysyhdistyksessä on parhaillaan reilut 50 jäsentä. Pienriistaa ja hirvieläimiä metsästetään noin 5 400 hehtaarin alueella.

Puheenjohtaja Teemu Turunen kertoo, että yhdistykseen on liittynyt viime vuosina useita uusia, nuoria jäseniä, mikä on tärkeää metsästysharrastuksen kehittymisen ja jatkuvuuden kannalta.
– Uusia jäsenhakemuksia tulee koko ajan. Nuorin jäsenemme on tällä hetkellä 20-vuotias ja vanhin 73. Aktiivisessa hirviporukassa on mukana 16 henkeä, joista yksi on nainen. Kaikkiaan jäsenistössämme on yhteensä viisi naista.
Paikkakuntalaisten lisäksi jäseniä on myös pääkaupunkiseudulla ja Turussa. Metsästys ei enää perinteiseen tapaan kulje aina perheessä, vaan into toimintaan tulee muualta.
Haapaniemen perheessä tilanne on toki perinteinen. Isä ja poika Juha ja Janne Haapaniemi nauttivat kumpikin metsällä kulkemisesta.

Tänä vuonna Ylikulman metsästysyhdistyksellä on kaikkiaan 55 valkohäntäpeuran kaatolupaa.
– Kaataja saa pitää saaliinsa, Meillä on tapana, että jokainen leikkaa itse kaatamansa eläimen. Samoin jokainen saaliin saanut vie itse kaatopalan saaliista maanomistajalle, jonka maalla eläin on kaadettu.
– Hirven kaatolupia meillä on seitsemän, eli viisi aikuista ja neljä vasaa. Kaksi vasaa vastaa yhtä aikuista. Metsästyskoirilla on seurantapanta, joten koiran liikkumista voi seurata reaaliajassa, Turunen kertoo.
Lähetin tallentaa koiran liikkeet ja kartalla pystyy näkemään metrin tarkkuudella koiran sijainnin. Panta rekisteröi myös haukahdusten määrän ja ajan, joten metsästäjä pystyy tästä päättelemään, mitä on ajossa meneillään.
– Tämä on sosiaalista yhteisoloa ja tekemistä. Vaikka hirvijahti vaatii paljon tekemistä, niin ”veri vetää” jahtiin, miehet kertovat.

Metsästysyhdistys tekee aina välillä pienimuotoista hyväntekeväisyyttä. Se on lahjoittanut aiemmin muun muassa television Perniön vanhainkodille. Tänä vuonna metsästäjät tukevat Tuohitun kyläyhdistyksen toimintaa lahjoittamalla peuranlihaa, josta kyläyhdistys valmistaa riistakeittoa myyjäisiinsä.
Perniön Ylikulman metsästysyhdistyksen hirvimiesten aika kului päättyneellä vuosikymmenellä metsästyksen lisäksi uusien tilojen rakennuspuuhissa. Yhdistys rakensi 2011 talkoilla uudet saaliinkäsittelytilat ja lahtivajan ja vuonna 2014 valmistui uusi metsästysmaja.
– Majan lähistöltä löytyy myös oma ampumarata. Se on pienoishirvirata, Juha Haapaniemi kertoo.

Metsästysyhdistys tekee myös luonnonsuojelullista työtä loukuttamalla haittaeläimiä, joista pääosa on supikoiria.
– Järjestämme myös vuosittain Erätulet-tapahtuman alueen asukkaille. Siellä on tarjolla hirvisoppaa sekä erilaisia tehtävärasteja majan ympäristössä. Rastien tarkoitus on perehdyttää nuorempia kävijöitä erätaitoihin.

Jaa uutinen:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Samasta kategoriasta: