Protu-leireillä viihdytään ja pohditaan kavereiden kanssa

Paimiolaiset Aino Lehtinen ja Ellen Toivonen kertovat saaneensa paljon uusia kavereita.

Pekka Mäenpää

Varsinais-Suomessa järjestetään tänä kesänä kymmenen protuleirejä ja koko maassa leireillään vuodessa 70 kertaa.


Leirit ovat Prometheus-leirin tuki ry:n mukaan uskonnollisesti ja poliittisesti sitoutumatonta aikuistumiskoulutusta, jonka tavoitteena on tukea nuoria oman elämänkatsomuksensa rakentamisessa. Lisäksi tarkoituksena on turvata uskontokuntiin kuulumattomien ja uskonnottomien nuorten mahdollisuus aikuistumiskoulutukseen.
Salonjokilaakso vieraili viime viikolla Turussa, jossa 15 nuorta leireili ohjaajineen Oriniemen partiomajan upeissa maisemissa.

Paimiolaiset kaverukset Aino Lehtinen ja Ellen Toivonen lähtivät leirille kuultuaan aiemmin käyneiden hyviä kokemuksia.
-Opiskelemme koulussa ET:tä ja siellä kuulimme näistä Protu-leireistä. Täällä keskustellaan elämästä ja muusta ja saa uusia kavereita. Paljon leikitään ja tehdään leikin varjolla, saunasta ja uimasta illalla saapuneet leiriläiset kertovat.

Hauskimmat muistot leirin puolivälissä olivat tulleet aamuherätyksistä, jotka olivat olleet paitsi äänekkäitä myös tehokkaita.
-Yhtenä aamuna alkoi soida musiikki kovaa ja toisena hakattiin ryminällä oveen ja annettiin aikaa kolme sekuntia tulla ulos, tytöt nauravat.
Aamulenkki ja mansikkamehuksi naamioitu tomaattimehu ovat tulleet myös tutuksi, mutta oikeasti parasta ovat olleet uudet ihmiset ja ajatukset.
-Leikkien avulla saadaan aikaan erilaisia keskusteluja ja väittelyjä. Välillä on äänestetty minkä joukkueen kriteerit ovat olleet parempia.


Oriniemen kallioilla on keskusteltu niin ilmastonmuutoksesta, päihteistä kuin ihmisarvosta ja terveyden eri osa-alueista.
-On puhuttu siitä, miten erilaiset lähtökohdat ja mahdollisuudet ihmisillä voi olla. Ja siitä kuinka helposti oletetaan toisesta jotain.
Aino sanoo viihtyneensä ja oppineensa leirillä. Protu-leirin jälkeen alkavat lentopalloharjoitukset, joita riittää koko kesän ajaksi. Ellen aikoo viettää aikaa kavereitten kanssa.


Protu-leirillä nuorten hyvinvoinnista vastaavat vapaaehtoiset. Vapaaehtoisia ovat myös leirin kaksi kokkia, jotka ovat saneet nuorista tiskiapua.
-Tähän mennessä kaikki ruoka on ollut vegaania. Ollaan syöty papuja, linssejä, tofua ja soijaa. Hyvää on ollut eikä ole tarvinnut tehdä monenlaisia eri ruokia.
Tytöt kertovat, että herätys on normaalisti yhdeksältä ja iltaisin saa valvoa saunamökissä niin kauan kuin haluaa.
-Meille on sanottu, että ehkä ei kannata ainakaan alkuleirillä valvoa turhan paljon.
Mitään hölmöä ei saa tehdä eikä me tehdäkään. Muuten varmaan se vapaus loppuisi, Aino ja Ellen tietävät.


Leirin tiedotusvastaava Aino Liski kertoo käyneensä oman leirinsä kesällä 2017.
-Kaksi siskoani olivat käyneet protun aikoinaan ja myös koulussa meille kerrottiin mahdollisuudesta mennä rippileirille tai Prometheus-leirille. En kuulunut kirkkoon, enkä halunnut kastautua, joten päätin mennä protulle. Protun käytyäni omat ohjaajani kannustivat käymään koulutuksen ja lähtemään tiimiin seuraavana kesänä. Olin siis viime vuonna ensimmäistä kertaa apu-ohjaajana leirillä, ja nyt toista, Aino kertoo.

Ainon ohjaamalla leirillä on keskusteltu muun muassa erilaisuudesta ja yhdenvertaisuudesta, identiteetistä ja erilaisista maailmankatsomuksista. Oma elämä ja tulevaisuus ovat kaikille nuorille asioita, joita pohditaan.
-Käymme erilaisia aiheita läpi esimerkiksi väittelyiden, leikkien, simulaatioiden ja ennen kaikkea keskusteluiden avulla. Leiriläiset ovat saaneet jakaa omaa tarinaansa ja pohdiskella yhdessä muiden kanssa monia asioita, jotka saattavat jäädä muuten käsittelemättä.

Seksuaalisuutta on käsitelty seksiboxin avulla – seksiboksissa saa kysyä mitä vaan, mikä askarruttaa seksissä, seksuaalisuudessa, parisuhteessa tai missä tahansa muussa minkä kokee aihepiiriin kuuluvan. Tiimiläiset vastaavat anonyymeihin kysymyksiin ja asioista keskustellaan yhdessä leiriläisten kanssa.
-Protu on monille nuorille vapauttava kokemus. Leirillä saa puhua vapaasti juuri siitä, mikä itselleen on vaikeaa ja protulla kuunnellaan. Nuoret usein tarvitsevat sitä.


Prometeus eli Protu-leirejä on järjestetty Suomessa jo 30 vuotta. Toiminnasta vastaavan Prometheus-leirin tuki ry:n mukaan toiminta on lähtöisin uskontokuntiin kuulumattomien nuorten tarpeesta ja aloitteesta, mutta leirit ovat avoimia kaikille. Joka kesä mukana on myös nuoria jotka käyvät sekä riparin että protun.
Leirin tarkoituksena on antaa nuorille tilaisuus pohtia omaa ajattelutapaansa ja auttaa ymmärtämään paremmin toisten ihmisten valintoja.
Yhdistys kutsuu vuosittain mediaa vierailemaan leireillä.
Leirin lopuksi järjestetään Prometheus-juhla, jonne leiriläisten perheenjäsenet ovat tervetulleita juhlistamaan lapsensa askelta kohti aikuisuutta.

Jaa uutinen:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Samasta kategoriasta: