Puutarhanhoitoa ja peikkomökkejä Kuusjoella

Eila Räsänen kehuu metallitöitä ammatikseen tehnyttä puolisoaan Oiva Hiltusta käteväksi myös puusepän hommissa. -Näin netissä kuvan pergolasta ja ihastuin siihen. Oiva toteutti sen meidän puutarhaan. Pergolassa on pieni pöytä ja kaksi tuolia. Siellä on mukava istua ja katsella puutarhaa, Eila kertoo.

Eila Räsänen ja Oiva Hiltunen muuttivat Kuusjoella sijaitsevaan rivitaloon kahdeksan vuotta sitten. Asuntoon kuuluva, melko laaja pihamaa oli tuolloin täysin erilainen kuin nykyään. Eila ja Oiva poistivat ensitöikseen pihamaalla kasvaneen, huonossa kunnossa olleen omenapuun. Nyt puutarhassa kasvaa nuoren omenapuun lisäksi kirsikkapuu, hevoskastanja, marja-ja koristepensaita, hyötykasveja ja kukkivia perennoja. Eila kehuu metallitöitä ammatikseen tehnyttä Oivaa käteväksi myös puusepän hommissa.
-Näin netissä kuvan pergolasta ja ihastuin siihen. Oiva toteutti sen meidän puutarhaan. Pergolassa on pieni pöytä ja kaksi tuolia. Siellä on mukava istua ja katsella puutarhaa, Eila kertoo.

Puutarhan keskellä olevan, valokatteella katetun pergolan takaseinällä kasvaa täydessä kukassaan oleva suurikokoinen lumikärhö. Sille pitävät seuraa neilikkaruusut, köynnöshortensia ja kiinanlaikkuköynnös. Pergolan eteläseinällä kasvavassa viiniköynnöksessä on pikkuhiljaa kypsymässä runsaasti vaaleanvihreitä rypäleterttuja.
-Ostimme nämä kaksi tainta kuusi vuotta sitten. Ne ovat viihtyneet tässä lämpimässä paikassa hyvin. Viime kesänä niissä kasvoi jopa enemmän terttuja, Eila sanoo.

Floristin ammatista eläkkeelle jäänyt Eila kertoo viihtyvänsä puutarhatöissä. Hän muistaa lapsuudessaan olleensa mukana puutarhan askareissa, kitkemässä kasvimaata ja keräämässä mansikoita pellolta.
-Äitini oli puutarhaihminen. Meillä oli kasvimaa, marjapensaita ja viljelimme mansikkaa myyntiinkin. En minä varmaan lapsena niin tykännyt kitkemisestä tai muusta puutarhatyöstä. Sen olen ainakin oppinut, ettei satoa tule itsekseen. Nyt nautin puutarhahommista. Meillä on myös pieni määrä perunaa, sipuleita ja porkkanoita kasvamassa. Jouluna nautimme oman maan uusista perunoista, jotka olen pakastanut esikeitettynä, Eila kertoo.

Omassa puutarhassaan Eila haluaa suosia erityisesti köynnöstäviä kasveja ja perusperennoja.
-Köynnöksien kasvutapa viehättää. Ne toimivat hyvin myös suojana ja näköesteenä. Perennoissa minulla on suosikkina palavarakkaus, jota haluaisin enemmän. Olen ihastunut myös akileijaan, sitä aion hankkia lisää kukkapenkkiin. Tykkään näyttävistä perennoista, niitä ovat esimerkiksi ukonhattu ja syysleimu. Liila, valkoinen, vaaleanpunainen ja limenvihreä ovat lempivärejäni kukkivissa perennoissa.

Eila haluaa perennoja valitessaan kiinnittää jatkossa vielä enemmän huomiota kasvien korkeuseroihin ja eriaikaiseen kukkimiseen.
-Aion hankkia kukkapenkkiin etualalle lisää matalampaa perennaa. Ostin keväällä matalia liljoja ja ne näyttävät kivoilta kukkapenkin etureunassa. Myös perennojen kukkimisaikaan minun pitäisi panostaa entistä enemmän. Esimerkiksi laukkoja eli alliumeja on erikorkuisina ja ne kukkivat keväällä. Meidän puutarhan varsinainen maanvaiva on joka paikkaan tunkeva vuohenputki, jolla on vahva juurakko.

Oiva osallistuu ahkerasti puutarhatöihin Eilan kanssa. Hän muokkaa maata ja kärrää uutta multaa kottikärryillä tarpeen mukaan. Oivan käsissä on syntynyt myös useampi peikkomökki, jotka koristavat niin puutarhaa, terassia kuin pergolaakin. Eila löysi idean peikkomökkeihin netistä.
-Aloin puhumaan Oivalle, että nämä olisi kyllä aika ihania. Ei mennyt aikaakaan, kun hän oli sahannut puunrungosta pölkyn moottorisahalla, Eila sanoo.

Oiva valmisti pölkyn ontoksi kovertamiseen aivan oman työkalunsa, jolla työ sujuu helpommin.
-Kovertaminen tehdään taltan ja vasaran, sekä pitkien poranterien avulla. Tein pitkän, raudasta valmistetun työkalun, jolla saan koverrettua peikkomökin seinän 15-20 millimetrin paksuiseksi, Oiva kertoo.

Oiva lisää valmiiksi koverrettuun mökkiin katon ja seiniin ikkunat ja ovet.
-Idea ikkunoiden ja ovien muodosta tulee mökkiä tehdessä. Niiden sijaintiin vaikuttavat esimerkiksi oksanpaikat. Kiinnitän mökin sisäseiniin koukkuja, joihin saa kiinnitettyä pienet valot. Mökin ulkopuolelle laitan koristeeksi esimerkiksi oksia, naavaa tai pahkoja. Eila on tehnyt mökkeihin asukkaita, jotka kurkkaavat ikkunoista. Olen antanut muutaman peikkomökin myös lahjaksi.

Kesäaikaan Oiva ei kuitenkaan valmista peikkomökkejä. Puutarhan hoitamisen lisäksi pariskunta viihtyy mieluiten merellä, purjehtimisesta ja kalastamisesta nauttien. Syksystä alkaen Eila ja Oiva ovat mukana aktiivisesti Kuusjoen Ukkokerho/Leidit -yhdistyksen toiminnassa. Ukkokerholaiset tekevät silloin myös peikkomökkejä ja naiset valmistavat asukkaita niihin. Eila kertoo, että peikon pää tehdään nuken tapaan.
-Pala sukkahousuista täytetään vanulla ja siitä muotoillaan peikon pää. Peikon korvat, nappisilmät, nenä ja suu tehdään ompelemalla. Hiukset valmistetaan villalangasta ja pellavarouheesta ja poskille lisätään puuteria, jotta kasvot saavat väriä. Kankaasta voidaan valmistaa myös hattu tai huivi, Eila kertoo.

Maritta Määttänen

Eila Räsäsen ja Oiva Hiltusen puutarhassa sijaitsevan pergolan eteläseinällä viihtyy myös viiniköynnös. -Ostimme nämä kaksi tainta kuusi vuotta sitten. Ne ovat viihtyneet tässä lämpimässä paikassa hyvin. Viime kesänä niissä kasvoi jopa enemmän terttuja, Eila sanoo.
Oiva Hiltunen lisää valmiiksi koverrettuun peikkomökkiin katon ja seiniin ikkunat ja ovet.
-Idea ikkunoiden ja ovien muodosta tulee mökkiä tehdessä. Niiden sijaintiin vaikuttavat esimerkiksi oksanpaikat. Mökin ulkopuolelle laitan koristeeksi esimerkiksi oksia, naavaa tai pahkoja, Oiva sanoo.

Jaa uutinen:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Samasta kategoriasta: