Retkeilijä löytää Torronsuolle kaikkina vuodenaikoina

Torronsuon talviaikainen latuhiihtosesonki on ohi, mutta silti paikalta voi bongata useita retkeilijöitä kevään aurinkoisina päivinä. Pitkospuut ovat jo aika hyvin näkyvillä, paikoitellen kuitenkin vielä lumessa ja jäässä.

Torronsuon kävijämäärät ovat lisääntyneet viime vuosina ja Kiljamon paikoitusalue on käynyt ahtaaksi varsinkin vilkkaimpina hiihtokauden aikoina. Uutta paikoitusaluetta Somerontien varteen tehdään parhaillaan ja sen on luvattu valmistuvan kesäkuun puoleen väliin mennessä. Tilaa tulee lisää sadalle autolle. Tämä helpottaa huomattavasti Torronsuon kansallispuiston alueen kävijöitä ja alueen saavutettavuutta. Uusi paikoitusalue sijaitsee Kiljamon paikoitusalueelta noin kilometri Someron suuntaan ja sieltä pääsee suoraan pitkospuureiteille ja talvella laduille.

Huhtikuun ensimmäisenä viikonloppuna Torronsuon kävelyäkin kestävällä hangella hiihtää helsinkiläinen Kimmo ja nuotiopaikalla taukoa viettää retkeilijäryhmä Espoo-Järvenpää-alueelta. Kaikki ovat tulleet nimenomaan kevätaikaan retkeilemään ja nauttimaan upeasta ulkoilusäästä.
-Tulin testaamaan ja sisäänajamaan uusia retkisuksia ja monoja. Suunnitelmissa on lähteä tänä keväänä hiihtämään syksyisille linnustusalueilleen Pylkönmäelle ja Soiniin ja sitä varten uusia suksivarusteita on hyvä kokeilla ennen pidempiä hiihtoreissuja, Kimmo kertoo.

Hän oli etsinyt sopivaa suoaluetta pääkaupunkiseudun lähistöltä karttaa tutkimalla ja päätynyt Torronsuolle. Torronsuon lumitilanteesta hän oli vielä kysellyt tietoja Metsähallitukselta etukäteen.
-Huomasin myös Torronsuon opastaululta tiedon rajoituslueista, joilla liikkuminen on kielletty huhtikuun alusta 15. heinäkuuta saakka.

Kimmo oli ensimmäistä kertaa Torronsuolla mutta nyt tutustuttuaan alueeseen aikoi tulla toistekin.
-Minua viehättää nimenomaan avosuoalue, jossa voi hiihtää hankikannolla retkisuksilla.

Sellaisille alueille hän suuntaa myös Etelä-Pohjanmaalle toiveenaan saada nähdä riekkoja ja teeriä hiihtoreissullaan. Riekkoja hän kertoi löytyvän noilta Etelä-Pohjanmaankin suoalueilta. Kimmo kertoi Nuuksion olevan hyvin ruuhkainen ja valmiine polkuineen ei häntä viehättävä. Kaupunkilaisena hänelle luontoon pääseminen on vapauttavaa ja rauhoittavaa.

Espoo-Järvenpään suunnalta tullut retkeilijäryhmä on myös ajoittanut käyntinsä Torronsuon keväthangille. He ovat kiertäneet suokierroksen pitkin pitkospuureittiä. Uusi paikoitusalue olikin tullut kierroksella vastaan.
-Alkuvaiheessa jouduimme hieman eksyksiin polulta puuttuvien reittimerkintöjen vuoksi, mutta löysimme pari sataa metriä harhailtuamme takaisin pitkospuille. Reittimerkintöjä varmasti laitetaan kuntoon tulevana kesänä, ryhmässä mietitään.

Ryhmä on retkeillyt aiemminkin ja varsinkin korona-aikana vielä useammin. He olivat jo tutustuneet Liesjärven kansallispuistoon ja olivat nyt ensimmäistä kertaa Torronsuolla. Tämä keväinen aika oli ollut heidän suunnitelmissaan jo pidemmän aikaa tulla Torronsuon kansallispuistoon, sillä kesäaikana retkeily suolla ei tuntunut heistä houkuttelevalta. Ryhmä oli todella tyytyväinen ajankohdan valintaansa ja aurinkoinen sää oli ollut nautittavaa. He olivat myös nähneet suolla jo ensimmäiset kurjet.

Retkeilijöitä ja hiihtoharrastajia on nyt kuultu ja Torronsuon palvelut paranevat huimasti uuden paikoitusalueen sekä uusittujen pitkospuiden avulla. Retkeilijöiden on syytä huomioida kevät- ja kesäaikaiset rauhoitusalueet, joita useissa kansallispuistoissa on lintujen pesimäaikoina. Tällaisia on Torronsuollakin.

Teija Tuulimäki

Helsinkiläinen Kimmo oli tullut Torronsuolle kokeilemaan uusia retkisuksiaan

Jaa uutinen:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Samasta kategoriasta: