Riikinkukko Igor kerää katseita Vartsalassa

Ewelina Matusiakin ja perheensä riikinkukko Igor on vaikuttava näky tepastellessaan pihapiirissä.

Vartsalassa pihalla tepasteleva riikinkukko kiinnittää ohikulkijoiden huomiota.
-Välillä joku pysähtyy ja ottaa kuvan, kun Igor on pihalla pyrstö auki, Ewelina Matusiak naurahtaa.

Matusiakin perhe muutti seitsemän vuotta sitten Vartsalaan.
-Oli se aika elämänmuutos, kun kerrostalosta muutimme tänne. Aloitimme remontoimaan taloa ja kunnostamaan pihaa. Remontti valmistuu tänä kesänä. Mieheni haave oli, että saisi asua jossain veden äärellä rannalla.

Varsalassa omenatarha pihalla ikään kuin kuuluu asiaan ja kylän ilmeeseen. Niitä on edelleen pihiirissä 33 kappaletta.
-Omenapuut rehottivat leikkaamattomina, nyt leikkaamme niitä joka vuosi. Omenamehua ja -hilloa riittää pitkälle kevääseen. Runsaina satovuosina jaamme omenoita tutuillemme.
-Pihapiirissä on myös marjapensaita ja kasvimaa. Kotona totuin siihen, että itse kasvatetaan hyötykasveja. Meillä kasvaa omiksi tarpeiksi kurkkua, tomaattia, perunaa, porkkanoita, hernettä, tilliä, persiljaa. Tänä vuonna sato jää pieneksi, koska fasaanit löysivät tiensä kasvimaalle ja söivät taimia. Kylvin sitten tilalle auringonkukan siemeniä. Kirsikat rastaat ehtivät myös aina syömään ensin.

Matusiakin perheessä kukat ovat Ewelinan harrastus ja kaunis punainen on hallitseva väri pihan istutuksissa.
-Ilmoitin pihamme Oma piha-lehden Suomen paras piha-kilpailuun. Piha on päässyt 20 finalistin joukkoon, josta lehden lukijat sitten äänestävät voittajan. Voittaja julkaistaan tammikuussa 2022, joten jännitettävää vielä riittää.
-Olen kasvattanut itse kaikki pihalla olevat pelargoniat. Mies on tehnyt niille talvehtimistilan kellariin. Pelargonien lisäksi pihalla on ruusuja ja zinnioita, punaisia kaikki. Paljon muitakin kukkia löytyy kukkapenkeistä.

Pihapiirin linnut ovat enemmänkin puolison harrastus, Matusiak selittää.
-Riikinkukolle pitävät seuraa niin kanat kuin ankatkin. Täällä oli vanha kanala valmiina, kun tulimme. Mies kunnosti sen ja nyt linnut viihtyvät hyvin. Ankoille on tehty kanalan viereen oma uimalampi. Olemme omavaraisia ankan- ja kananmunien suhteen. Kaikki linnut ovat suhteellisen helppohoitoisia ja tulevat hyvin toimeen keskenään.
-Olin ostamassa jostain kirpputoritavaraa ja siellä näin riikinkukon, siitä se innostus lähti. Se on mieheni ”pihakoriste”. Välillä Igor käy naapurissa kanoja katsomassa ja lapset tykkäävät siitä. Igorilla on puoliso. Tipuja heillä on nyt neljä ja ne jäävät meille lemmikeiksi.
-Igorin herkkua ovat maapähinät ja auringokukan siemenet. Usein se istuu omenapuissa tai saunan terassin aidalla. Ohikulkijat pysähtyvät ottamaan kuvia Igorista ja kyselevät siitä. Facebookista löytyy Riikinkukot Suomessa-ryhmä, jos haluaa lisätietoa riikinkukosta, Matusiakin vinkkaa.

Vaikka työtä pihassa ja talossa on riittänyt, kaikki tehdään yhdessä.
-Pitää tykätä työnteosta, jotta viihtyy tällaisessa paikassa. On tärkeää, että teemme työt yhdessä, yksin ei jaksaisi kaikkea. Omenapuiden leikkaus on keväisin isoin työ, se vie aikaa, mutta sitten saamme katsella ihanaa kukkamerta.

Vartsalaa Matusiak kehuu asuinpaikkana.
-Vartsala on kiva, yhteisöllinen kylä ja naapurit pysähtyvät juttelemaan ohikulkiessaan. Viihdymme hyvin täällä, tämä on ihana paikka.

Tanja Virtanen

Igor elelee sulassa sovussa perheen ankkojen kanssa.

Jaa uutinen:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Samasta kategoriasta: