Mökkeilyä ja mummihommia

Minna Tynninen-Kari ja Seppo Kari istumassa punaisen kesämökin portailla Auroran (4), Elviiran (3), Eelin (4) ja Leevin (2) kanssa.

Särkisalossa meren rannalla sijaitsevasta Ilolan tilasta on muodostunut Minna Tynninen-Karille mieluisa kesänviettopaikka. Ilola on ollut aikoinaan Minnan aviomiehen Seppo Karin isän kotitila ja sen historia ulottuu 1800-luvulle saakka. Vanhasta päärakennuksesta on täydellisen remontin myötä tullut Sepon sisaren perheen, Saila ja Tauno Nivalaisen kesämökki. Vieressä oleva punainen mökki on ollut alkuaan puuverstas 1950-luvulta. Se remontoitiin kesämökiksi 1980-luvun lopulla ja on nyt Minnan ja Sepon perheen käytössä.
-Tämä on kiva kesänviettopaikka, jossa voimme kalastaa, poimia mustikoita, saunoa rantasaunassa ja uida. Tiirannassa on lähin pikkukauppa, sinne on täältä matkaa noin viisi kilometriä, Minna kertoo.

Minna kertoo mökkikauden kestävän yleensä pääsiäisestä lokakuuhun saakka. Talviaikaan käyntejä kertyy satunnaisesti.
-Juhlistamme mökillä yhdessä syntymäpäiviä ja muita merkkipäiviä, vietämme venetsialaisia ja juhannusta. Lapset ja lapsenlapset ovat aina juhlissa mukana. Suunnittelemme Sailan kanssa juhlat ja teemme tarjottavat yhdessä. Molemmissa mökeissä on samanlaiset terassipöydät. Ne yhdistetään pitkäksi ruokapöydäksi kaikkien ollessa paikalla. Kahdenkymmenen henkilön määrä on ihan tavallinen, Minna kertoo.

Rinnakkaiselo luonnistuu kaikkien Ilolan mökkiläisten mielestä vaivattomasti, ilman erikseen kirjattuja sääntöjä. Minna on tyytyväinen siitä, että kesänviettopaikka ei ole mikään työleiri. Sähköt ja sen myötä muun muassa astiapesukoneen käyttäminen helpottavat mökkeilyä oleellisesti. Mökkielämään kuuluvat työt, kuten polttopuiden tekeminen ja nurmikonleikkaus hoituvat porukalla kevyesti.
-Tämä on minulle sellainen paikka, että sielu lepää. Minun oma onnenhetkeni on, kun istun mökin edustalla riipputuolissa, katselen merimaisemaa, kuuntelen äänikirjaa ja teen samalla käsitöitä. Se on herkkua minun kaikille aisteilleni, Minna sanoo.

Minna toteaa, että mökkeily on tuonut hänestä esiin varsinaisen martan, joka pakastaa, tekee hilloja ja mehustaa. Isot omenapuut ja marjapensaat antavat hyvin satoa ja rinteessä oleva kasvihuone on ensimmäistä kesää käytössä.

Minna on ammatiltaan konsultoiva varhaiskasvatuksen erityisopettaja Halikon alueella. Seppo työskentelee Satelilla teknisenä tukihenkilönä.
-Työpajassa puuhailu, koneiden ja moottorien huoltaminen ja korjaaminen ovat minun harrastuksiani mökillä ollessani. En harrasta kalastamista, vaikka siihen olisi hyvä mahdollisuus, mutta käymme usein ajelemassa veneellä, Seppo sanoo.

Kesämökki tarjoaa Minnalle mahdollisuuden viettää aikaa omien lastensa, Eemelin, Ilarin ja Aleksin, perheiden kanssa. Lapsenlapsille Auroralle (4), Elviiralle (3), Eelille (4) ja Leeville (2) riittää puuhaa mökin pihapiirissä ja heidän myötään Minnalle mieluisia mummihommia.
-Täällä ei ole tyttöjen ja poikien juttuja, vaan kaikki lapset osallistuvat merirosvo- ja hiekkalaatikkoleikkeihin, ajavat akkuautolla ja leikkivät leikkimökissä. Perunoiden ja sipuleiden hakemisesta kasvimaalta on tullut lapsille niin tärkeää, että tulee itku, jos ei pääse mukaan.

Minna on tullut huomaamaan, kuinka suuri merkitys lastenlapsilla on.
-He ovat minulle äärimmäisen rakkaita. Heidän kanssaan on paljon puuhaa, mutta tosi paljon me vaan ollaan yhdessä. Kun he ovat kanssani, en juuri silloin ala pesemään pyykkiä tai siivoamaan. Ruokaa toki täytyy laittaa, mutta karsin muut kotihommat pois. Lastenlasten kanssa pystyn olemaan täysivaltaisesti mummi, Minna kuvailee.

Maritta Määttänen

Mummihommissa perunamaalla. Minna Tynninen-Kari avustaa Leeviä (2) nostamaan perunanvartta. Vieressä vuoroaan odottaa Eeli (4) ja Elviira (3). -Perunoiden ja sipuleiden hakemisesta kasvimaalta on tullut lapsille niin tärkeää, että tulee itku, jos ei pääse mukaan, Minna kertoo.

Jaa uutinen:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Samasta kategoriasta: