Risto Räppääjä ja Hyacinth Bucket astelevat ensi-iltaan tänään

Salon seudun kesäteatterikausi on lähtenyt käyntiin ja lisää vauhtia seudun kesäteatterikatsojille annetaan tänään niin Vaskiolla, kuin Mathildedalissa. Vaskion Teatteri Puutaivaan Risto Räppääjä ja Nuudelipää, sekä Mathildedalin kesäteatterin Pokka Pitää saavat ensi-iltansa.

Pokka pitää Mathildedalissa

Mathildedalin Pokka Pitää-näytelmässä lavalla nähdään Riikka Koli, Markku Mäkilä, Tiina Suokorpi, Tommy Haakana, Aira Sundberg, Eija Suomela ja Juha-Pekka Seppälä. Näytelmän ohjaa Joonas Suominen.

Mathildedalin kesäteatteri saa tämän kesän ensi-iltansa heinäkuun ensimmäisenä päivänä perjantaina 1.7. Teoksena on englantilaisen komedian klassikko Pokka pitää (Keeping Up Appearances), joka perustuu samannimiseen tv-sarjaan 1990-luvulta. Näytelmän käsikirjoittaja on Roy Clarke ja käännöksen suomeksi on tehnyt Joel Elstelä. Näytelmän ohjaa PROvinssin oma Joonas Suominen.

Pokka pitää -näytelmä rakentuu vahvasti päähenkilö Hyacinth Bucket:n ympärille, jota näyttelee Eija Suomela.
-Tietysti pokka pitää on tullut mulle tutuksi jo tv-sarjana, lähinnä kielen vuoksi. Olin siihen aikaan englanninopettajana kiinnostunut brittiläisestä luokkayhteiskunnasta, murteista ja oikeakielisyydestä, ja etenkin tästä Hyacinthin ylioikeakielisyydestä, jolla hän yrittää samaistua yläluokan arvoihin, kertoo Suomela.

Roolihahmon olemuksesta kertoo paljon jo se, miten hän haluaa muiden lausuvan sukunimensä: bucket tarkoittaa ämpäriä, mutta jos sen lausuu ranskalaiseen tyyliin bouquet – bukee, muuttuu merkityskin kukkakimpuksi. Tämä on tietysti yksi koko sarjan, ja näytelmänkin tunnusomaisimpia vakiovitsejä.

Myös näytelmän asetelma on kutkuttava: näytelmä, jossa valmistellaan näytelmää, saa hahmoista esiin samaistuttavia, mutta tietenkin täysin liioiteltuja puolia.
-Hyacinthin näytteleminen teatterilavalla tuntuu elähdyttävältä ja hilpeältä. Voi olla, että tätä katsoessaan yleisökin saattaa tunnistaa piirteitä itsestään. Jos nyt ihan toden puhutaan niin kukapa meistä ei nyt aina joskus haluais hiukan olla hiukan itseään parempi. Kaikissa meissä asuu tämä pikkuinen Hyasintti, valottaa Suomela.

Näytelmässä ohjaaja Emmetiä näyttelee Juha-Pekka Seppälä.
-Ohjaaminen on minulle arjesta tuttua, työnantajana joudun ”ohjaamaan” ihmisiä päivittäin ja siinä hommassa on kyllä samaistumispintaa Emmetin rooliin. Pikkuhiljaa treenien edetessä alkaa löytymään se roolihahmon päättäväisyys ja taiteellinen intohimo, joka ei kuitenkaan koskaan näytelmässä pääse puhkeamaan kukkaan, kun aina jokin keskeyttää – jos pilli ei soi niin sitten soi puhelin, Seppälä kertoo.

Pokka pitää ensi-illassa pe 1. heinäkuuta Mathildedalin kesäteatterissa.

Salonjokilaakso

Risto Räppääjä seikkailee Vaskiolla

Emilia Kokko ja Sofia Vuorio ovat löytäneet harjoitusten aikana jo teatterintekemisen kesäiset puolet kuten allergian ja hyttyset.

Teatteri Puutaivaan kesäteatteri tuo tänä kesänä Vaskion Perinnemäelle koko perheen näytelmän Risto Räppääjä ja Nuudelipää.

Näytelmässä päästään selvittämään väärään osoitteeseen päätyneen rakkauskirjeen aiheuttamaa väärinkäsitystä.

Puutaivaan teatterintekijät lupaavat, että Risto Räppääjän seikkailut Vaskiolla sopivat kaikenikäisille lapsille ja miksei myös vanhemmillekin.

Emmi Laaksonen esittää Perinnemäellä Risto Räppääjän tätiä.
-Rauha on vaan sellainen hössöttäjä ja koheltaja. Tämä on hauska näytelmä.

Emilia Kokko ja Sofia Vuorio ovat löytäneet harjoitusten aikana jo teatterintekemisen kesäiset puolet kuten allergian ja hyttyset.

Emilian roolihahmo on Riston ja Rauhan uusi naapuri ”Nuudelipää”. Sofia saa olla Nellin kissa Alpo.
-Nelli on aika rauhallinen ja yrittää tutustua Riston kanssa, mutta se on aluksi aika tunkeileva ja jopa ällöttävä. Lopuksi meistä tulee kavereista.

Sofia kertoo tykkäävänsä teatterin tekemisestä, koska se on kivaa.

Risto Räppääjä ja Nuudelipää -seikkailu alkaa, kun Rauha-täti kirjoittaa naapurin Lennartille rakkauskirjeen, joka epähuomiossa päätyy Perhosen perheen tyttärelle Nellille.

Ristolla on täysi työ vakuutella, ettei hän ole kirjoittanut imelää viestiä Nuudelipääksi kutsumalleen uudelle naapurille. Väärinkäsitysten ansiosta Risto muuttuu Nellin silmissä yhä kummallisemmaksi. Nellin kissan karatessa Risto saa mahdollisuuden osoittaa rohkeutensa ja kekseliäisyytensä.

Heidi Soininen teatterista kertoo, että täksi kesäksi oli haussa kevyempi iloisen värikäs koko perheen näytelmä, joka sopii vauvasta vaariin ja jossa olisi sopiva roolitus.
-Risto Räppääjä ja Nuudelipää valikoitui joukosta ja oli myös ohjaaja Rami Laaksosen mieleen.

Osa Risto Räppääjän puvustuksesta ja tarpeistosta on tehty yhteistyössä Vaskion käsityökerholaisten kanssa.
-Lähdin vetämään projektia, sillä näytelmä eli visuaalisesti jo mielessä ja koko perheen teatterin tekeminen on tuttua sekä mielekästä. Suurin osa on eläkeläisiä ja kerho toimii Vaskion Maa- ja kotitalousnaisten alaisuudessa. Olen saanut kiitosta kerholaisilta, että tämä on ollut mukavaa mielekästä vaihtelua ja tekemistä. Vanhemmat ihmiset saavat kokoontua ja tehdä asioita yhdessä.

Puutaivaassa voi maksaa sisäänpääsyn tänä vuonna modernisti kortilla ja hädän tulle palvelevat Ykkösakselin tuella hankitut kompostikäymälät.

Ensi-iltaa vietetään 1. heinäkuuta.

Salonjokilaakso

Jaa uutinen:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Samasta kategoriasta: