Roope Ahonen nautti pelaamisesta Ruotsissa ja Boråshallenissa

Toista kauttaan Ruotsin Basketliganissa pelaava Roope Ahonen, 23, on kuulunut syyskaudella länsinaapurimme kirkkaimpien tehopelaajien joukkoon tappiottoman Borås Basketin takakentällä. Salon Vilppaan kasvatin viime vuosina tekemä kova henkilökohtainen harjoittelu sekä Susijengin kanssa vietetty EM-kisakesä ovat nostaneet salolaistakamiehen tekemisen aivan uudelle tasolle.

Vaikka Borås kuului jo kauden ennakkokaavioissa Basketliganin kärkinelikkoon, räjähtävä alku on ollut joukkueelle yllätys.

– Tiesimme heti kauteen lähdettäessä, että vanha ja tuttu runko hyvillä uusilla pelaajahankinnoilla tietäisi hyvää pitkällä tähtäimellä, mutta odotimme kieltämättä sisäänajovaiheen kestävän kauemmin. Tähän voi kuitenkin olla vain tyytyväinen, joukkueen avausviisikon pelinrakentajana kunnostautunut Ahonen hymyilee.

Borås keräsi viime kevään pudotuspeleissä kotihalliinsa keskimäärin yli 2,000 katsojaa ottelua kohden, ja Södertälje-ottelua seurasi Boråshallenin lehtereiltä peräti 2,400 katsojaa. Hämeenlinnan kokoisessa kaupungissa eletään nyt koriskuumetta, jollaista Länsi-Götanmaalla koettiin viimeksi NBA-legenda Magic Johnsonin vahvistaessa joukkuetta 1990-luvulla.

– On ollut tosi hieno pelata, kun katsojia on niin paljon. Kun voitimme Södertäljen viime sekunnin heitolla, meteli oli ihan uskomaton. Viimeisen parin viikon aikana ihmiset, jotka eivät ole aiemmin seuranneet korista, ovat kertoneet käyneensä matseissa ja tulevat juttelemaan ja moikkaamaan kaupungilla, iloitsee Ahonen.

 

Hallittua

freelance-korista

 

Ahonen jätti kasvattajaseuransa Salon Vilppaan ensimmäisen maajoukkuekesänsä (2012) jälkeen ja siirtyi suorinta tietä Ruotsiin Solna Vikingsiin.

Heittävänä takamiehenä kaikki Suomen vuotensa pelannut Ahonen istutettiin Vikingsissä pelinrakentajan rooliin, ja lisäksi joukkueen kuntovalmentajat räätälöivät hänelle henkilökohtaisen ohjelman keskivartalon ja jalkojen vahvistamiseksi.

Boråsissa päävalmentaja Patrick Ryan on myös peluuttanut Ahosta pelinrakentajana, mutta antanut samalla suomalaissuojatilleen vapaat kädet toteuttaa joukkueen hyökkäyspeliä.

– Meillä on pari settipeliä ja pari sovittua kuviota olemassa, mutta pääpaino on siinä, että koutsi painottaa pelaajien omaa pelinlukutaitoa ja kykyä ottaa oikeita ratkaisuja. Pelaajat kommunikoivat keskenään erinomaisesti, mikä on varmasti eräs pääsyistä menestykseemme, Ahonen arvioi.

– Koska olen pelannut koko aiemman seurajoukkueurani ajan aika taktiikkavoittoista hyökkäyskorista, hyökkäyssysteemiimme oli aluksi vähän vaikea tottua, mutta koko ajan homma on toiminut paremmin. Meitä on varmasti todella vaikea puolustaa, koska kuka tahansa pystyy tekemään melkein mitä vain tässä systeemissä.

Samalla Ahosen henkilökohtaiset keskiarvot ovat nousseet viime kaudesta. Solnassa Ahonen rekisteröi 10,3 pistettä ja 4,0 syöttöä ottelussa, kun taas Boråsissa syöttökeskiarvo on pysynyt samana mutta pistekeskiarvo kohonnut 15,1:een.

– Tilanteemme on minulle voitollinen, koska minulla on lupa luoda tilanteita itselleni ja muille, ja lisäksi ympärilläni on hyviä pelaajia, jotka ovat pelanneet jopa vuosia tällä systeemiä. Onnistumiset rohkaisevat ottamaan lisää vastuuta.

 

Puolustuspään

rakkikoira

 

Ahosen toinen Ruotsin kausi on samalla suoraa jatkumoa kesästä 2013 ja Ahosen roolista Suomen miesten Susijengistä.

Vaikka Ahosen edellä Susijengin pelinrakentajarotaatiossa olivat Suomen huipputason ammattilaiset Petteri Koponen ja Teemu Rannikko, Salon Vilppaan kasvatti oli minuuttikohtaisessa tehotilastossa joukkueensa kirkkainta huippua.

Lisäksi Borås-luotsi Ryan vakuuttui Ahosen puolustuspään otteista EM-kisoissa ja onkin nyt istuttanut suojattinsa täysin uuteen rooliin: puolustuksen rakkikoiraksi.

– Henkan (Dettmann) ohje EM-kisoissa oli, että sen ajan kuin pelaan, puolustan niin lujaa kuin jaksan ja pystyn. Ryan totesi heti kun Boråsiin saavuin, että pystyn ihan varmasti puolustamaan samalla tasolla myös Ruotsin liigassa, joten tässä sitä ollaan, naurahtaa Ahonen, joka on aiemmin kerännyt kehuja lähinnä hyökkäyspään pelivalmiudestaan.

– Vuosi sitten Solnassa tehdyn treenin myötä huomasin kevätkauden aikana pystyväni pakittamaan takakentällä Ruotsissa ihan ketä vaan, ja sama jatkuu. Mulla on sellainen tunne, että jos pystyn kehittämään itseäni tämän kauden aikana vieläkin paremmaksi puolustuspelaajaksi, kasvatan koko ajan mahdollisuuksiani edetä urallani isompiin liigoihin.

Onpahan Susijengi-takamies saanut mahdollisuuden myös muistuttaa länsinaapureita kesän EM-kisavoitosta.

– Muutaman herjan olen päässyt heittämään siitä matsista, takamies virnistää.

Roope Ahosen Borås Basket hakee yhdeksättä perättäistä voittoaan perjantaina 8.11. Ray Ailuksen valmentaman Solna Vikingsin vieraana.

Jaa uutinen:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Samasta kategoriasta: