Salo Chamberilta musiikkia kolmelta vuosisadalta

Salo Chamber harjoitteli maanantaina tulevaa konserttia varten.

Salo Chamber tarjoilee perjantaina kulttuuritila Näkkärissä musiikkia kolmelta vuosisadalta.

Konsertin säveltäjiksi ovat valikoituneet Dvorák, Penderecki ja Milhaud.

Antonín Dvorákin jousikvintetto edustaa konsertin romanttista ja klassisinta puolta. Pendereckin ja Milhaudin sävellykset 1900-luvulta sisältävät uutta, tuolle ajalle modernia sävelkieltä.

Konsertissa kuullaan myös nykymusiikkia, sillä illan aikana saa kantaesityksensä säveltäjä Juuso Kontiolalta tilattu teos flap whirl bang.
-Konsertti on syksyn kolmiosaisen sarjan viimeinen osa. Meillä on ilo yhdistyksenä tuottaa myös uutta musiikkia. Adventtina Salo Chamber tekee vielä jouluoratorion yhteistyössä Salon seurakunnan ja Vox Saloensis -kuoron kanssa, Marko Heikura kertoo.

Perjantain konsertissa kontrabassoa soittava Lassi Kari kertoo, että Kontiolan sävellys on melko vaativa, varsinkin kun se esitetään ilman kapellimestaria.
-Se on nykymusiikkia täynnä aika vaikeaa rytmiikkaa. Teoksessa ei ole selkeää linjaa tai komppia, joka toistaisi itseään.

Säveltäjä Kontiola seurasi maanantaina orkesterin harjoituksia. Hän kuvailee vajaat kymmenen minuuttia kestävää kvintetille kirjoitettua teosta muodoltaan sirpaleiseksi jäsentyneeksi kaaokseksi.

Kontiola (1984) opiskeli sävellystä vuosina 2007–2015 Sibelius-Akatemian Sävellyksen ja musiikinteorian osastolla ja valmistui maisteriksi 2015. Hänen tuotantonsa koostuu pääosin kamarimusiikista sekä elektroakustisista sävellyksistä.

Kontiola on esittänyt omia pianosävellyksiään ja toiminut pianistina ja kosketinsoittajana useissa improvisoitua musiikkia esittävissä kokoonpanoissa ja projekteissa.

Salo Chamberille sävelletty flap whirl bang -kvintetto pohjautuu kaaoksen ja epälineaaristen järjestelmien inspiroimalle lähtöasetelmalle: mitä tapahtuisi, jos tässä ajassa tekemämme teot ja valinnat vaikuttaisivat menneessä tapahtuneisiin asioihin samalla tavalla kuin aiemmin tehdyt vaikuttavat tulevaan.

Teos on sävelletty kokoonpanolle viulu, alttoviulu, kontrabasso, piano ja lyömäsoittimet.

Konserttissa esiintyvät Hanne Lund, viulu; Marjatta Ilomäki, viulu; Antti Vesterinen, alttoviulu; Anna-Maaria Varonen, sello; Lassi Kari, kontrabasso; Henni Isojunno, piano ja Marko Heikura, lyömäsoittimet.

Musiikkia kolmelta vuosisadalta perjantaina klo 19 Kulttuuritila Näkkärissä.

Salonjokilaakso

Jaa uutinen:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Samasta kategoriasta: