Hiljaisten siltojen suuret tunteet ja vaikeat päätökset

Fransescan ja Robertin nopean intohimoisen rakkaustarinan lavalla tulkitsee Maria Ylipää ja Joonas Saari vakuuttavalla osaamisella. Kuva: Otto-Ville Väätäinen

Turun kaupunginteatterin tämän syyskauden musikaali Hiljaiset sillat on kerännyt puskaradion välityksellä kehuja hieman joka suunnasta. Etäisesti tuttu tarina on kuin Hairlekiini-romaani musikaalimuodossa, ja luultavasti toimii kohderyhmässään. Fransescan ja Robertin nopean intohimoisen rakkaustarinan lavalla tulkitsee Maria Ylipää ja Joonas Saari vakuuttavalla osaamisella.

Hiljaisten siltojen tarina on tuttu vuonna 1992 ilmestyneestä Robert James Wallerin romaanista (The Bridges of Madison County) ja vuoden 1995 samannimisestä elokuvasta, jossa Meryl Streep ja Clint Eastwood esittivät rakastavaisia. Musikaaliversio näki päivänvalon 2013 ja sitä on esitetty myös Broadwaylla. Suomen kantaesityksen ohjaa Turun kaupunginteatterille isojen musikaalin ohjaaja Samuel Harjanne.

Muutaman Harjanteen musikaalin katsoneena uskallan väittää, että nyt nähdään intiimein ja tietyllä tapaa pienimuotoisin Harjanteen musikaali, mitä Suomessa on nähty. Katsoja jää välillä jopa miettimään, että miten tämä olisi toiminut hieman pienemmällä näyttämöllä. Kaupunginteatterin päänäyttämö tuntuu välillä jopa liian isolta.

Tässä musikaalissa kappaleiden tehtävä on tukea tarinaa, eikä musikaaleille tyypillisiä korvamatoja liiemmin ole. Toki muutamat voimaballadit on sävelletty, kuten tämän tapaisen rakkaustarinan viitekehykseen kuuluu. Ja onhan niillä kappaleilla kuitenkin voitettu Tony-palkinto parhaasta sävellyksestä ja orkestraatiosta. Sävellysten tehtävänä on vahvistaa viestin välittäminen yleisöön, eikä niinkään vyöryä päälle.

Ja löytyy myös sopivaa kontrastia. Franscescan ja Robertin salamarakkautta ei kovin iloisin melodioin koristella, mutta lopussa kuultava ”Pois kun oon” käsittelee kuoleman ja tuonpuoleisen asioita jopa hymyä herättävästi, ainakin lempeästi.

Osaavat tekijät lavalla on, myönnetään. Maria Ylipään ja Joonas Saaren lavakemiaa pääsee tarkastelemaan isolla lavalla oikeastaan jatkuvasti. Muut hahmot näytelmässä jäävätkin hieman etäisiksi. Budin (Stefan Karlsson) hahmolle ei herää tarpeeksi myötätuntoa, vaikka tietyllä tapaa kärsijän roolissa onkin. Budin ja Francescan lapset, sekä naapurin Marge (Kirsi Tarvainen) ja Charlie (Lasse Pajunen) ovat lavalla, mutta jäävät päähahmojen jalkoihin.

Tiedoksi muuten niille, jotka kaipaavat jotain paikallista kosketuspintaa: salolaista osaamista lavalla edustaa Peter Nyberg yhtenä ensemblen jäsenenä.

Hiljaiset Sillat Turun kaupunginteatterissa

Ohjaus Samuel Harjanne, Kapellimestari ja musiikin harjoituttaja Eeva Kontu, Koreografia Osku Heiskanen, Lavastussuunnittelu Jani Uljas, Pukusuunnittelu Tiina Valkama, Naamioinnin suunnittelu Jessica Rosenberg ja Petriina Suomela, Äänisuunnittelu Iiro Laakso, Valosuunnittelu Kalle Ropponen, Videosuunnittelu Sanna Malkavaara.
Näyttelijät: Maria Ylipää, Jonas Saari, Stefan Karlsson, Linda Hämäläinen, Akseli Ferrand, Kirsi Tarvainen, Lasse Pajunen, Reeta Vestman, Anna-Maija Jalkanen, Julius Martikainen, Marika Huomolin, Peter Nyberg, Sonja Pajunoja

Kimmo Lehto

Jaa uutinen:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Samasta kategoriasta: