Salolaiset pihat kutsuvat Avoimet puutarhat -tapahtumaan sunnuntaina

Avoimet puutarhat –tapahtumassa pääsee ihastelemaan kauniita kesäisiä kasvustoja, kuten viime vuonna kuvan Muurlassa sijaitsevassa puutarhassa.

Salonjokilaakso

Valtakunnalliseen Avoimet puutarhat -tapahtumaan on ilmoittautunut yli 400 kohdetta – Salosta mukana on tänä vuonna kymmenkunta puutarhaa.
Lisäksi Youtube-kanavan kautta voi tutustua esittelyvideon avulla 30 kohteeseen.
Tapahtuman teemana on Yhdessä oppien puutarhassa.
– Puutarhavierailun aikana voi hankkia uusia ideoita puutarhanhoitoon ja tutustua uusiin kasvilajeihin ja niiden hoitoon. Monessa puutarhassa ovat juuri nyt parhaimmillaan keskikesän kukkijat, ja vihannesmailta korjataan jo ensimmäistä satoa, tapahtuman tiedotteessa kerrotaan.

Salosta ovat tapahtuman nettisivujen mukaan avoinna Rekijoella sijaitseva Jokirinne, jossa pääsee tutustumaan omaperäisiin hyötykasviratkaisuihin ja muun muassa Dahlia”peltoon”.
Särkisalossa sijaitseva Terra Vinealis on kotipuutarha ja perheyritys, jossa on muun muassa ammattimainen kirsikkaviljelmä omalla jalostustoiminnalla.
– Meillä on myös suuri kokeellinen viiniköynnösviljelmä avomaalla. Pölytyksen takia meillä on mehiläistarha, josta tulee hunajaa myyntiin. Vieraat voivat halutessaan tutustua hevosiimme, tilalta kerrotaan.
Kallion tila Raatalassa on vanha maatilan pihamaa, jossa voi nähdä perennoja ja hyötykasveja. Paikalla on myös pari kissaa, maatiaiskanala ja isot ulkotarhat.
– Pienestä kahviosta voit ostaa makeaa ja grillistä tietysti oman tilan makkaraa. Uusi huussi on vieraiden käytössä.
Perniön asemalla sijaitseva Kaunisvaaran cottage garden on varsinaissuomalaisessa maisemassa sijaitseva englantilaiseen cottage garden- tyyliin rakennettu yksityispuutarha.
– Puutarhastamme löytyy niin vesi- kuin kiviaiheita, perennoja, laaja valikoima kesäkukkia ja joukkoon on eksynyt myös muutama eksoottinenkin kasvi.
Myös Perniön asemalla sijaitseva Vahtitupa on avoinna sunnuntaina.
Sillankorvan puutarha Hajalassa, Katiskanmäki Ylönkylässä, Monnanpelto Kuusjoella ja halikkolainen Päivärinteen boheemipuutarha ovat niin ikään avoinna vieraille.
– Puutarhamme on tyhjältä nurmikolta aloitettu, yli kymmenen kesää rakennettu, eikä se varmaan koskaan tule valmiiksi. Luonnonmukaisuus ja vapaamuotoinen puutarhan rakentaminen on ollut lähtökohtana, Päivärinteen tilan esittelytekstissä kerrotaan.
Kiskossa sijaitseva Huuhaalandia on puutarha, jossa ei esittelytekstin mukaan asioita oteta turhan vakavasti; kunhan kukkii! Myös huumori. Puutarhan ohella avoinna on myös Huuhaa -sisustuspuoti ja -kahvila.
– Puutarha on Martolan torpan ympärille sukupolvien aikana kehkeytynyt kokonaisuus, jossa näkee  menneisyyden ja nykyisyyden juuret yhteen kietoutuneina. Menneisyydestä muistuttavat Rustiikkipuutarhan kerrattu juhannusruusu, humalat ja kenties Suomen suurin omenapuu Ulfberht vaimonsa Berthan kera.

Näihin ja moniin mielenkiintoisiin kohteisiin voi tutustua etukäteen www.avoimetpuutarhat.fi -sivuilla, jonka karttapalvelun avulla löytyvät lähellä olevat kohteet. Sivuilta löytyy tietoja ja kuvia kohteista. Kohteet ovat hyvin erilaisia, sillä mukana on arboretumeja, yksityispihojen ja kaupallisten kohteiden lisäksi.

Kohteisiin voi mennä vierailulle klo 12 jälkeen.

Jaa uutinen:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Samasta kategoriasta: