Salolaiskeksintö mullistamassa leipomoteollisuuden uunien puhdistuksen

Salolainen valaistusteknologian erikoisyhtiö Led Tailor on kehittänyt menetelmän leipomoteollisuudessa käytettävien uunien puhdistamiseksi sinisen valon avulla. Yhtiö on hakenut patenttia maailman ensimmäiselle itsedesinfioituvalle ja täysin ilman ulkoista lämmönlähdettä toimivalle nostatusuunille. Uusi PiTKO-nostatusuuni julkistetaan Leipuripäivillä Tampereella lauantaina 12. elokuuta.

Yksi leipomoteollisuuden suurimmista ongelmista on nostatusuunien puhtauden ylläpitäminen, sillä uunien sisällä vallitsevat olosuhteet ovat erittäin otolliset mikrobien, homeiden ja bakteereiden kasvulle. Alan teollisuudessa joudutaankin heittämään mittavat määrät valmistusaineita pois pilaantumisen vuoksi. Samaan aikaan keinot nostatusuuninen mikrobisaastumisten hallitsemiseksi ovat vaikeutuneet jatkuvasti.

Nostatusuuneihin ei ole aiemmin asennettu siniseen valoon perustuvia fotonidesinfiointijärjestelmiä. Uuden menetelmän ansiosta leivontahiivalla leivottuja leivonnaisia voidaan nostattaa tavanomaista huomattavasti nopeammin ilman ulkoista lämmönlähdettä ja tasaisemmalla lopputuloksella. Lisäksi uudessa PiTKO-nostatusuunissa on desinfioiva ohjelma, jolla koko uunin sisäpuoli pystytään puhdistamaan haitallisista mikrobeista.

– Sinisellä valolla pystytään hallituissa määrin stressaamaan mikrobeja, jolloin niiden aineenvaihdunta kiihtyy. Leivontahiivan kohdalla tämä tarkoittaa sitä, että hiiva tuottaa taikinaan kiivaammin hiilidioksidia energia-aineenvaihdunnan yhteydessä. Samalla voidaan tuottaa laadukkaampia ja ennen kaikkea turvallisempia elintarvikkeita, kertoo Led Tailorin mikrobiologisesta testauksesta vastaava asiantuntija Maria Leino.

Led Tailor on jo pitkään testannut leivontahiivaa sisältävän taikinan nostattamista sinisen valon alla. Alustavat tulokset olivat niin lupaavia, että testejä lähdettiin toistamaan teollisilla tuotteilla. Testit osoittivat, että sininen valo kykenee nostattamaan taikinan nopeammin ja tasaisemmin kuin perinteiset menetelmät. Leipomotuotteiden tekstuuri oli lisäksi paiston jälkeen tasaisempi ja taikina kauttaaltaan tasaisemmin kypsynyt kuin verrokkina olleiden leipomotuotteiden.

PiTKO-nostatusuunissa on intensiiviset erittäin tarkan sinisen aallonpituuden ledit ja optisesta materiaalista kehitetyt valotehoa lisäävät sisäpinnat. Nyt julkistettavalla menetelmällä pystytään säästämään leipomoteollisuudessa kallisarvoista työaikaa ja keventämään energiankulutusta.

Jaa uutinen:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Samasta kategoriasta: