Salon Hajala on Varsinais-Suomen vuoden kylä 2020

Varsinais-Suomen kyläasiamies Tauno Linkoranta (vas.) sekä muu tuomaristo kävivät
tutustumassa Hajalan kylään. Raadin ottivat kyläkoululla vastaan kyläyhdistyksen
puheenjohtaja Pasi Lehti ja Sanna Alifrosti.

Varsinais-Suomen vuoden kylä 2020 on Salon Halikossa sijaitseva Hajala. Kylässä asuu noin 600 asukasta ja viime vuosina se on tullut tutuksi kyläkoulun ja päiväkodin ympärillä käydystä uutisoinnista. Molemmat lapsiperheiden keskeiset palvelut on onnistuttu säilyttämään kylän aktiivisen toiminnan ansiosta.

Voittaja palkitaan Varsinais-Suomen kyläpäivässä, joka järjestetään viime vuoden voittajakylässä Kemiönsaaren Västanfjärdissä tänään sunnuntaina. Valinnasta kertoo maakunnallinen kylätoiminnan kattojärjestö Varsinais-Suomen Kylät ry lähettämässään tiedotteessaan.

Hajalassa nähdään, että tulevaisuus on tehtävä itse. Kylä markkinoi itseään
aktiivisesti uusien asukkaiden saamiseksi ja on näissä toimissa ottamassa myös digiloikkaa tonttimarkkinoinnissa. Kylälle on tulossa myös kyläkaava. Ympäristön siisteydestä huolehditaan ja ”tunnin juna” -hankkeeseenkin kylällä on ideoita annettavana.

Teemana kokeileva kylä

Tällä kertaa vuoden kylä -kilpailu käytiin teemalla Kokeileva kylä.
– Etsimme siis kylää, joka on kokeillut tai aloittanut jotain, mitä ei aiemmin ole kylällä tehty.
Se voi olla uutta toimintaa, uusi tapahtuma, uusi yhteistyömuoto tai jotain muuta, taustoittaa Varsinais-Suomen kyläasiamies Tauno Linkoranta.

Hajalassa on kokeiltu paljon erilaisia asioita. Kylälle tehdään parhaillaan omaa kyläkaavaa ja se on muutenkin aktiivisessa yhteistyössä kunnan kanssa. Kun kyläkoulun sulkemista pohdittiin osana kaupungin oppimisympäristöselvitystä, kyläläiset, vaan lähtivät ideoimaan kylän kehittämistä ja neuvottelemaan valtuustoryhmien kanssa tulevaisuudesta.

Asukashankintaan panostetaan muun muassa uuden verkkosivun avulla. Tällä hetkellä Hajalaan olisi muuttajia enemmän kuin asuntoja on tarjolla. Tontteja on kuitenkin kaupan, ja niitä aletaan markkinoida videoiden avulla lisätyn todellisuuden kera.

Uudet asukkaansa Hajalan kylä ottaa vastaan lahjoittamalla kyläkassin, jossa on kahvipaketti, paikallinen Kuiron reikäleipä ja kylän esite. Tapaamisten yhteydessä on selvinnyt, että uusia asukkaita on muuttanut Hajalaan muun muassa Englannista, Italiasta ja Virosta.

Yhdistys lämmittää kyläläisille saunaa keskiviikkoisin Myllytyryn uimalammella ja järjestää useita vuosittaisia tapahtumia, joihin koko kylä osallistuu. Koronankaan vuoksi ei jääty pyörittelemään peukaloita, vaan kyläläiset laittoivat koulun pihapiiriin pystyyn kerhotoiminnan, jossa lapset saivat viettää kesää porukalla ohjatun toiminnan parissa vanhempien tehdessä etätöitä.

Kolmelle finaaliin asti selvinneelle kylälle jaetaan kunniamaininta. Kunniamaininnat menevät tänä vuonna Naantalin Röölän, Kemiönsaaren Kasnäsin ja Liedon Yliskulman kylille.

Valinnat teki Varsinais-Suomen Kylät ry:n kokoama seitsenhenkinen raati, jossa Varsinais-Suomen Kylät ry:tä edustivat pj. Sami Tantarimäki sekä kyläasiamies Tauno Linkoranta ja kyläaktivaattori Joonatan Stenwall. Mukana olivat myös Varsinais-Suomen liitosta Sami Heinonen, Haloo Maaseutu -hankkeesta Janica Vilen, Leader Varsin Hyvän ja Ravakan EkoTeko -hankkeesta Tiina Saaresranta ja Osuuspankista Eero Kaskela.

Maakunnallinen vuoden kylä -palkinto on jaettu Varsinais-Suomessa nyt jo 19 kertaa. Koko Suomen vuoden kylän valitsee puolestaan Suomen Kylät ry. Valtakunnallinen voitto on tullut Varsinais-Suomeen muutaman kerran: vuonna 2011 Teijolle Saloon, vuonna 2006 Untamalan kylälle Laitilaan, vuonna 1997 Santtion kylään Pyhärantaan ja vuonna 1988 Kaivolan kylään Laitilaan.

Jaa uutinen:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Samasta kategoriasta: