Lauantaina vietetään Suomen luonnon päivää

Mäntykukan voi löytää nimensä mukaan männyn juurelta. Kyseessä on loiskasvi, joka saa ravintonsa männyltä sienirihmaston välityksellä.

Salonjokilaakso

Tänään 29.8. vietetään Suomen luonnon päivää. Juhlapäivän kunniaksi kansainvälisessä Outdoor Leader -hankkeessa mukana olevat suomalaiset Leader-ryhmät julkaisevat videoita omien alueidensa mielenkiintoisimmista retkeilykohteista. Videoiden kautta pääsee kurkistamaan, miltä näyttävät esimerkiksi Kuhankuono, Harjureitti, Tammireitti, Sammallahdenmäki, Pinkjärvi ja Vähäjärven Frisbeegolf-rata tai Masuunilammen, Senatsbergetin, Vähä-Tulejärven, Lautatarhan ja Vaskion luontopolut.

Videoista on leikattu myös yksi alueiden yhteinen kooste. Paikalliset videot julkaistaan lauantaina sekä Haloo maaseudun sivulla että Leader-ryhmien omissa kanavissa. Outdoor Leader on yhdeksän Leader-ryhmän yhteinen hanke, jonka tarkoituksena on innostaa paikallisia yhdistyksiä kehittämään retkeilyreittejä ja ulkoilualueita. Lähimatkailun ja ulkona liikkumisen suosio on ollut jo pitkään tasaisessa kasvussa, mutta koronaviruksen tulo Suomeen vauhditti tunnetuimpien reitistöjen kävijämäärät räjähdysmäiseen nousuun.

– Saariston rengastie ja Kuhankuono ovat ajoittain ruuhkautuneet. Syksy on paras aika nostaa esiin muitakin reittejä, toteaa hankkeessa projektipäällikkönä työskentelevä Jouko Parviainen.

Hankkeessa ei kuitenkaan lähdetä raivaamaan polkuja. Sen sijaan tarkoitus on saattaa yhteen alan toimijoita. Kun verkostot ovat kunnossa, onnistuu moni asia helpommin.

– Kaikilla alueilla on omat toimijansa, erityispiirteensä ja haasteensa. Mukana on kyläyhdistyksiä, partiolaisia, matkailuyrittäjiä ja muita yhteistyötahoja. Kun verkosto on luotu, kaikki sen jäsenet hyötyvät siitä. Koulutuksissamme ovat kohdanneet ihmiset, joilla on tuoreita ideoita ja ne, jotka ovat olleet alalla vuosikymmeniä. Kun on saanut hyvän idean, sen toteuttaminen on paljon helpompaa, jos joku voi kertoa omista kokemuksistaan ja auttaa muita oikaisemaan monta mutkaa, selventää Parviainen.

Kansainvälinen yhteistyö avasi silmät omalle ainutlaatuisuudelle

Outdoor Leader -hankkeessa on mukana viisi ryhmää Varsinais-Suomesta, yksi Satakunnasta, yksi Etelä-Pohjanmaalta ja kaksi Ruotsista. Hanketyöryhmä ehti tehdä yhden opintomatkan Ruotsiin ennen koronan tuloa. Leader Pyhäjärviseudun hankevastaava Rauni Halonen oli reissuun todella tyytyväinen.

– Välillä pitää lähteä kauemmas, jotta ymmärtää, että se omakin kohde on tosi hyvä. Oli kiva nähdä ruotsalaisten tapa tehdä asioita. Siellä oltiin jo kolmen kilometrin reitistä ylpeitä ja sitä markkinoitiin isosti. Meillä on samanlaista reittiä 30 kilometriä ja silti tulee usein vähäteltyä, että meillä nyt on vain tällainen pikkureitti, naurahtaa Halonen.

Myös Jouko Parviainen ihailee ruotsalaisten markkinointitaitoja.

– Siellä toteutettiin Edible Sweden -hanke, jossa neljä huippukokkia teki luonnon raaka-aineisiin perustuvan menun, joka tarjoiltiin ulkona 12 paikkakunnalla Ruotsissa. Se oli valtava menestys ja siitä kirjoitettiin maailmalla kolmisensataa artikkelia, hän kertoo.

Opintomatkan jälkeen alkoikin kuumeinen pohtiminen, miten ideaa voisi soveltaa Suomessa.

– Se voisi toimia, vaikka siten että maastopyöräilijät polkisivat paikasta toiseen ja jokaisessa kohteessa he saisivat sen paikan raaka-aineisiin tai perinteisiin nojaavaa lähiruokaa ja kuulisivat tarinoita, joiden kautta paikallinen kulttuuri tulisi tutuksi. Siinä olisi kasassa kunnon Bike Menu, Parviainen jatkaa.

Paketointi, nimeäminen ja markkinointi ovat niitä asioita, joihin Parviaisen mukaan kannattaa panostaa.
– Lomalla halutaan elämyksiä. Siksi täytyy miettiä tarkkaan, millä nimellä omaa kohdettaan markkinoi. Lisäksi markkinoitavan alueen täytyy olla riittävän iso. Esimerkiksi pyöräilyssä saaristo, Varsinais-Suomi ja Satakunta mahtuvat vielä samalle alueelle ja tarjoavat runsaasti erilaista nähtävää, hän toteaa.

Pyöräilyn mahdollisuuksista hanketoimijat keskustelivat helmikuussa järjestetyssä pyöräilyseminaarissa.
–  Sinne sattui paikalle viitisenkymmentä ihmistä ja tulokset olivat erinomaiset. Tällaisia tapaamisia on pakko olla, jotta asioissa päästään eteenpäin. Harvoin mitään uutta syntyy niin, että antaa jollekin toisen puhelinnumeron, vaan juuri tällaisten tilaisuuksien kautta, kehuu Rauni Halonen.

Jaa uutinen:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Samasta kategoriasta: