Salon kulttuurielämä kaipaa yhteistyötä ja saavutettavuutta

Vastikään hyväksytyssä Salon uudessa kulttuuriohjelmassa korostetaan rohkeutta tehdä uusia asioita, yhteistyötä eri toimijoiden välillä ja kulttuurin saavutettavuuden parantamista. Ohjelmassa painotetaan monipuolista ja helposti lähestyttävää taide- ja kulttuuritarjontaa, joka olisi kaikkien ulottuvilla kaupunginosista kyliin asti.

Tavoitteena on myös edistää kulttuurin ja taiteen alueellista tasa-arvoa sekä yhdenvertaisuutta.

Kulttuurikumppaneiden puheenjohtaja Siv Ilola näkee kulttuurin saavutettavuuden useammasta näkökulmasta.

Ilola luettelee maantieteellisesti laajan alueen haasteita ja tarpeita: toimivat tilat sekä esittämiseen, harjoitteluun että varastointiin, tiedottaminen, paikallisliikenne sekä yhteiskuljetusten tarve esimerkiksi iltaisin, taiteen prosenttiperiaate, kattava kirjastoverkko oheispalveluineen, kulttuuriluotsit, tapahtumien kierrättäminen ja toimijoiden verkoston yhteistyön kehittäminen sekä Salon monikulttuurisuuden tiedostaminen niin voimavarana kuin tarpeena.
-Vasta näiden toteuduttua voidaan nostaa peukku, että kulttuuri tavoittaa käyttäjänsä.

Kaupungin strategiaan on kirjattu, että Salo haluaa profiloitua kulttuuri- ja tapahtumakaupungiksi.
-Se on Kulttuurikumppaneiden mielestä loistava ja dynaaminen linjaus, jota lämpimästi kannatamme.

Kulttuurikumppanit näkee kulttuurin merkityksen muuttuvan ja laajenevan muuttuvassa maailmassa.
-Kulttuurin mahdollisuudet esimerkiksi ihmisten terveyden ja hyvinvoinnin ylläpitämisessä on todettu ja tämä huomioidaan. Tarvitaan yhteinen pohja, josta löytyvät sekä linjaukset että tavoitteet, joiden saavuttamiseen kukin toimija antaa oman panoksensa.

Ilola kiittää sitä, että kulttuuriohjelmaa on tehty hallitusti koordinoiden erittäin laajan toimijajoukon yhteistyöllä.
-Siinä on sisäänrakennettu vahva yhteinen näkemys salolaisen kulttuurin tulevaisuudesta ja keinoista, joilla tavoitteisiin päästään.

Yksi merkittävä tavoite on kulttuurin saavutettavuuden ja monimuotoisuuden lisääminen. Ohjelman mukaan kulttuuri voi liikkua ympäri kaupunkia ja sen eri alueita, ja sen tarkoitus on tuoda taide ja elämykset mahdollisimman lähelle ihmisiä, missä he sitten ovatkin. Samalla kulttuurin on tarkoitus edistää paikallista identiteettiä ja yhteisöllisyyttä.

Ohjelma korostaa, että kulttuuriin pääsy on ihmisoikeus, ja Salossa halutaan varmistaa, että kaikilla on mahdollisuus osallistua taiteeseen ja kulttuuriin taustoista riippumatta.

Kulttuurisuunnittelija Satu Pasio toivoo Salossa uuden kulttuuriluotsitoiminnan ja sen kehittämisen tuovan uusia ihmisiä kulttuuripalvelujen pariin.
-Yhteisöllinen tekeminen ja ihmisten aktivoiminen ovat erittäin tärkeitä. Meillä alkaa ensimmäinen kulttuuriluotsikoulutus kansalaisopistolla lokakuussa ja sen tarkoitus on tuoda kulttuuri lähemmäs kaikkia kaupunkilaisia.

Salon kulttuuriohjelma ei keskity vain perinteisiin kulttuuritapahtumiin ja -paikkoihin, vaan se pyrkii myös yhdistämään kulttuuria muihin elämänaloihin, kuten nuorisotyöhön, opetukseen ja kaupungin kehitykseen.

Kaupunki haluaa kannustaa uudenlaisiin ratkaisuihin ja rohkeisiin kokeiluihin, joilla luodaan vetovoimainen, innostava ja elinvoimainen ympäristö.

Tavoitteena on tehdä yhteistyö sujuvammaksi paitsi kaupungin omien toimialojen välillä, myös kulttuuritoimijoiden ja muiden tahojen kanssa.

Kulttuuriohjelmassa esitetyt toimenpiteet, kuten kulttuurikasvatussuunnitelma ja julkisen taiteen hankkeet, ovat osa pitkän aikavälin suunnitelmaa, joka tukee kulttuurielämän monipuolisuutta ja saavutettavuutta.

Vaikka kulttuuriohjelman tavoitteet ovat selkeitä ja konkreettisia, osaan niistä jätetään tilaa kasvaa ja kehittyä kaupungin mukana.

Kulttuuripäällikkö Mikko Nortela korostaa myös kulttuurin ja liikunnan yhteistyötä.
-Usein kulttuuri ja liikunta nähdään toisilleen vastakkaisina, mutta todellisuudessa molempien suurin vastustaja on sohva. Meillä on yhteinen tavoite saada ihmiset liikkeelle – oli se sitten liikunnan tai kulttuurin kautta.

Esimerkiksi luontoliikuntaprojekti yhdistää liikunnan ja kulttuurin sisältöjä eri kohteissa.
-On tärkeää tuoda monipuolisia mahdollisuuksia ihmisten ulottuville ja rakentaa kaupunkilaisten hyvinvointia yhdessä, Nortela miettii.

Pekka Mäenpää

Kulttuuri näkyy ja kuuluu eri puolilla Saloa kaikkina vuodenaikoina. Kuva Kirkan Kesäteatterista.
Kulttuuri näkyy ja kuuluu eri puolilla Saloa kaikkina vuodenaikoina.

Jaa uutinen:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Samasta kategoriasta: