Salon seudun ammattiopiston opiskelijat veivät ravintolan metsään

Nykypäivän asiakas haluaa yhä useammin elämyksellisen ruokakokemuksen 

Salon seudun ammattiopiston matkailu- ravintola- ja cateringalojen opiskelijat Helmi, Susanna, Viivi, Suvi, Irina, Inna, Milla, Kirsi, Kristi ja Juhani toteuttivat yhdessä opettajiensa kanssa elämyksellisen Metsäravintolan Salaisissa. 

Kun joukko matkailu- ravintola- ja cateringalojen opiskelijoita ja opettajia lyö hynttyyt yhteen, on kasassa ainekset ainutlaatuiseen tapahtumaan. 

Elokuussa Salon Salaisissa järjestetty Metsäravintola tarjoili kutsuvieraille elämyksellisen illan sekä Salon seudun ammattiopiston opiskelijoille ainutlaatuisen oppimiskokemuksen. Opiskelijat suorittivat samalla alojensa näyttöjä, kokkiopiskelijat näytön ruoanvalmistuksesta ravintolakeittiössä ja matkailuopiskelijat tapahtuman tuottamisesta ja toteuttamisesta. 

Matkailupalvelujen ammattitutkintoa suorittava salolainen Kirsi Kautto kertoo, että Metsäravintolan ideointi ja toteutus on ollut pitkä prosessi. 
-Metsäravintolan toteutus on ollut yksi opiskelujeni huikeimmista kokemuksista ja tähän projektiin on panostettu todella paljon. Vuoden aikana olemme käyttäneet runsaasti työtunteja suunnittelun, ideoinnin ja yhteistyön merkeissä. Menun suunnitteluun on panostettu huolella ja kaikki ruoat on koemaisteltu jo keväällä ja hiottu makujen yhteensopivuuksia myöskin juomien kanssa. Ruoka-aineissa ja tuotteissa on suosittu lähituottajia, paikallisuutta ja kauden luonnon antimia, Kautto kertoo. 
-Yhteistyömme ruokapalvelujen opiskelijoiden kanssa on ollut toisiamme kannustavaa ja toistemme ammattitaitoa arvostavaa. 

Juhani Lindgren on yksi seitsemän ruokalajin illallisen valmistamisesta vastanneista opiskelijoista. Hänen mielestään Metsäravintola kertoo konseptina alasta paljon. 
-Mahdollisuudet ovat rajattomat! Tähän kun yhdistää ammattitaitoiset ja kekseliäät opettajat, on lopputulos puhdasta kultaa. Opettajat Veronika ja Mika ovat saaneet hyvin tämän porukan innostumaan projektista ja toivon todella, että tämä konsepti saa jatkoa tulevina vuosina. Opettavainen, haastava mutta palkitseva kokonaisuus, jota voin suositella kaikille, tuleville asiakkaille kuin myös opiskelijoille, Lindgren sanoo. 

Oppimista aidoissa työtilanteissa

Metsäravintola toteutettiin kahtena iltana. Ensimmäinen ilta järjestettiin kirjaimellisesti metsässä, johon tunnelmaa oli luotu kauniilla kattauksilla, kynttilöillä ja valoilla sekä livemusiikilla. Elokuun vaihtelevat säät siirsivät toisen illallisen sisälle metsästysmajaan, johon onnistuttiin yhtä lailla luomaan elämyksellinen ilta. 

Opettaja Sari Talvo kertoo, että varautuminen eri tilanteisiin on tapahtumatuotannossa arkipäivää. 
-On aina muistettava tehdä varasuunnitelma, ja tällä kertaa otimme sen käyttöön toisena iltana.  

Hänen mukaansa asiakkaat ovat tänä päivänä hyvin vaativia. 
-Pelkkä hyvä ruoka ei tuota enää kaikille täydellistä tyydytystä vaan elämyksiä ja viihtyisää toimintaympäristöä haetaan täydentämään ruokakokemuksia. Rajojen rikkominen on tämän päivän juttu, Talvo kommentoi. 

Ammatillinen koulutus on muuttunut viime vuosina huomattavasti työelämäpainotteisemmaksi. 
-Haluamme luoda opiskelijoille aitoja työtilanteita ja siksi osallistumme erilaisiin projekteihin koulun ulkopuolella. Toki helpompaa olisi opiskella turvallisesti koulun seinien sisällä, mutta aidoissa asiakaspalveluympäristöissä oppiminen tapahtuu kuin huomaamatta. 

Metsäravintolan ideointi alkoi vuosi sitten syksyllä, kun Salon seudun ammattiopistossa alkoi samaan aikaan sekä matkailu- että ravintola- ja cateringalalla ammattitutkintokoulutukset.  
-Monet opiskelijat opiskelevat työn ohella, joten tutkintoon kuuluvat näytöt vaativat tarkkaa suunnittelua, koska näytöt omalla työpaikalla eivät aina onnistu. Ravintolakokkiopiskelijat ehdottivat yhteisen tapahtuman järjestämistä ja matkailuopiskelijat lähtivät heti mukaan. 

Salolaiset Kirsi Ruohonen ja Mikael Reiman osallistuivat Metsäravintolan ensimmäiseen iltaan. 
-Kutsu kuulosti niin mielenkiintoiselta, että osallistuimme mielellämme. Tunnelma ja puitteet olivat – luonnollisesti – oikein kiehtovat. Saksofonisti toi juuri oikeantyyppisen lisän kokonaisuuteen. Illallisen annoksissa oli monia erityisen onnistuneita ja innovatiivisia ratkaisuja. Ammattiopistolla tehdään hyvää työtä, Ruohonen sanoo. 

Reimanille Metsäravintola oli erilainen kokemus, joka ei kalpene ammattilaisten rinnalla. 
-Aika paljon olemme erilaisia fine dining -ravintoloita käyneet läpi, ja täytyy sanoa, että Metsäravintola pärjäsi vertailussa oikein hienosti. ”Salihenkilökunnalla” on vielä yksityiskohdissa hiottavaa, mutta se tuntuma, näkemys ja rentous löytyy sitten käytännön kautta. Loistava ja erilainen kokemus, jota kannattaisi markkinoida laajemminkin. 

Katja Pölönen

Jaa uutinen:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Samasta kategoriasta: